7. Uluslararası Dergi Fuarına katılan ülkeler ilgiden memnun

7. Uluslararası Dergi Fuarına katılan ülkeler ilgiden memnun
Elif Çocuk Dergisi Yayın Yönetmeni Nezirovac:- "Türk okuyucular hem bizim dergimiz hem de fuardaki diğer dergilerle çok ilgililer"- Köprü Dergisi Editörü Arif:- "Başlarda Türkoloji öğrencilerinin çalışmaları ve çabalarıyla yayımlanırken, şu anda artık yay

İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) tarafından bu yıl 7'ncisi düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı'na, 20 ülkeden 305 dergi katıldı.

Sirkeci Garı'nda düzenlenen fuara ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan dergi temsilcileri, fuardaki okuyucu ilgisinden memnuniyetlerini dile getirdi.

Fuara Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'dan katılan Elif Çocuk Dergisi Yayın Yönetmeni Melika Nezirovac, bu yıl 6. yılını kutlayan derginin 43. sayısını çıkardıklarını belirterek, "Dergimiz, Din Öğretmenleri Derneğince okullarda satılan bir dergi. İçeriğini tamamen din öğretmenleri yazıyor ve hazırlıyor. Bu anlamda ülkemizde tek. Dergimiz aylık ve her ay 6 bin 500 adet basılıyor. İçinde sadece dini içerik yok. Çocuklar için matematik, biyoloji ve eğlence içeriği de var. Yani okula giden çocuklara yönelik bilgiler içerisinde mevcut." diye konuştu.

Okuyucu için dergilerin çok önemli olduğunu söyleyen Nezirovac, "Fuarı gezen Türk okuyucular standımıza çocuklarıyla gelerek, dergimizi inceliyor. Dergimizin her sayısında, hafızayı güçlendirici kartlar gibi öğretici küçük hediyeler var. Türk okuyucular hem bizim dergimiz hem de fuardaki diğer dergilerle çok ilgililer" dedi.

Nezirovac, kendisinin de fuarı gezdiğini dile getirerek, "Fuarda çok güzel ve ilginç dergiler var. Biz geçen yıl da bu fuara gelmiştik. Böyle uluslararası bir fuarın açılması çok güzel bir şey ve bizim için de önemli. TÜRDEB'e bu nedenle çok teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

- Arif: "Üsküp, Makedonya ve ağırlıklı olarak Balkanlar'ı konu ediniyoruz"

Makedonya'nın başkenti Üsküp'ten fuara gelen Köprü Dergisi Editörü Mehmed Arif, Köprü'nün 3 ayda bir okuyucuyla buluştuğunu aktararak, "Dergimiz 2002 yılından itibaren Üsküp'te yayımlanmaya başladı. Başlarda Türkoloji öğrencilerinin çalışmaları ve çabalarıyla yayımlanırken, şu anda artık yayın kadrosu çok genişledi. Gönüllü arkadaşlarımızın ortak çabalarıyla çıkıyor dergimiz. Kültür, sanat ve edebiyat içerikli yazılar yer alıyor Köprü'de. Üsküp, Makedonya ve ağırlıklı olarak Balkanlar'ı konu ediniyoruz. Yazarlarımızın tamamı yerli. Balkanlarda yaşayan yazarlardan oluşuyor." diye konuştu.

Arif, fuara bu yıl ikinci kez katıldıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl da katılmıştık. İlgi oldukça yoğun. Makedonya'dan katıldığımız için insanlar şaşırıyorlar. 'Orada, bir edebiyat dergisi mi varmış? Türkçe mi yayımlanıyormuş?' gibi sorularla şaşkınlıklarını bize ifade ediyorlar. İlgiden ve buradaki yoğunluktan dolayı memnunuz. İnşallah her yıl bu tür fuarlara katılıp Balkanlar ile Türkiye arasındaki manevi ve kültürel bağları geliştirmeye, bu kardeşlik bağlarını daha sıkı tutmaya çalışacağız. Her yıl fuara katılmayı istiyoruz. Çocuklara yönelik Kardelen Çocuk Dergimiz de var. Bu dergimiz de Üsküp'te yayımlanıyor. Ziyaretçiler hem Kardelen hem Köprü dergilerine yoğun ilgi gösteriyor."

- Şimşek: "Türkiye'de de dergimizi yayımlama planları var"

Hollanda'dan 1 Pırıltı Dergisinin yazarı ve grafik tasarımcısı Sinan Şimşek, fuarı ziyaret eden okuyucuların ilgisinden memnuniyetini dile getirerek, "Hem fuara katıldığımız için hem de diğer katılımcı dergiler nedeniyle çok memnunuz. Okuyucu ilgisi çok yoğun." değerlendirmesinde bulundu.

Dergi Fuarının "uluslararası" anlamda dünyadaki tek örnek olduğuna işaret eden Şimşek, ilk defa katıldıkları için gurur duyduklarını dile getirdi.

Şimşek, 1 Pırıltı dergisine ilişkin şu bilgileri verdi:

"Dergimiz, edebiyat, kültür sanat ve gelişim dergisi. Bu fuara, dergimizin tanıtımını yapabilmek amacıyla katıldık. 3 ayda bir yayımlanan dergimiz bin adet basılıyor. Henüz Türkiye'de dağıtımı yok. Dergimizin 2 yıllık bir geçmişi söz konusu ama ilerleyen yıllarda Türkiye'de de dergimizi yayımlama planları var. 13-14 kişilik bir çekirdek bir yazar kadromuz var. Onun haricinde dergiye yazmak isteyen kişilerden de yazılar alıyoruz. Tabii editörlerimizin değerlendirmesinden geçiyor bu yazılar. Dergimizin konseptiyle uyuşan yazıları yayımlıyoruz."

- Abdemahmaae: "Çok sayıda ülke de katılım göstermiş bu yıl"

Cezayir'den fuara katıldıklarını söyleyen, Dr. Toumi Abdemahmaae de El Bassira Center isimli dergi grubuyla fuarda yer aldıklarını söyledi.

Tarih, ekonomi, sosyal yaşam, psikoloji, strateji, hukuk ve İslam dahil 10 farklı tür dergiyle fuara katıldıklarını kaydeden Abdemahmaae, "Dergilerimiz yılda 4 kez yayımlanıyor ve her yayın bin adet olarak satışa sunuluyor" dedi.

Abdemahmaae, bu yıl ikinci kez katıldığı fuarın geçen yıla kıyasla çok daha iyi olduğunun altını çizerek, "Çünkü yeni dergiler ve yayınlar da bu yıl fuara katılmış. Bu yıl daha güzel bir organizasyon olmuş. Çok sayıda ülke de katılım göstermiş bu yıl. Okuyucuların ilgisi de oldukça iyi." diye konuştu.

- Khouja: "26. yılına giren dergimizin 190. sayısı yayımlandı"

Filistin'de yayımlanan Samah Dergisini temsilen fuara katılan Dr. Abed Khouja ise Kudüs'ten geldiklerini söyleyerek, şöyle devam etti:

"Dergimiz okuldaki çocuklar için hazırlanan bir dergi. Çocukların yaratıcı düşüncesini geliştirmeyi hedefliyoruz dergide. Ayrıca hikaye ve resimlerimizde, çocuklarla iyi geçinmeyi işliyoruz. Filistin'de bu tür yayınlanan ilk çocuk dergisi ve en güçlü dergi. 26. yılına giren dergimizin 190. sayısı yayımlandı. Ailelerin çocuklarla anlaşabilmesine ilişkin kitaplar da yayımlıyoruz. '99 mutluluk tavsiyesi' gibi çeşitli posterler de yapıyoruz. Ayrıca aileler ve çocuklarla ilgili paneller düzenliyoruz. Önceleri aylık olarak 30-33 bin adet yayımlanıyordu tüm Filistin'de ama artık 4 ayda bir okuyucuyla buluşuyor dergimiz. Kudüs'te ve sadece 2 bin tane basıyoruz. İsrail sınırları dolayısıyla farklı ülkelere ve şehirlere göndermek artık kolay olmuyor."

İsrail'in uygulamaları dolayısıyla okuyucu sayılarının da düştüğünü ifade eden Khouja, fuarın çok özel olduğunu ve okuyucu ilgisinden de oldukça memnun olduklarını söyledi.

Filistin'in standında, fuar ziyaretçileri tarafından İngilizce, Türkçe ve Arapça olarak renkli kağıtlara yazılı, "Seni seviyorum Kudüs", "Filistin'e Özgürlük", "Aksa özgürdür", "Filistin yanındayız" şeklindeki notlar dikkati çekti.

Sadece Filistin standında olan destek ve sevgi mesajlarına ilişkin Khouja, "Duvarımızdaki bu notlar, Arap, Türk veya diğer ülkelerden insanlardan. Buraya Filistin, Kudüs ve Samah Dergisi ile ilgili düşüncelerini, sevgilerini ve ne yazmak istiyorlarsa onları yazdılar." diye konuştu.

Okuyucuların yoğun ilgi gösterdiği fuar, 15 Mayıs'ta gerçekleştirilecek "Uluslararası Dergiciliğin Ödülleri" töreniyle sona erecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.