8 Mart Dünya Kadınlar Günü

8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Çankırı Valisi Özcan: "Çankırı'da Türkiye ortalamasının çok altında kadına yönelik şiddet olayı var. Neredeyse yok diyecek kadar"- Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Savaş:- "Biyolojik ve fiziki kapasitesi olan bir insan, bu kapasiteyi sevk

ÇANKIRI (AA) - Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, "Çankırı'da Türkiye ortalamasının çok altında kadına yönelik şiddet olayı var. Neredeyse yok diyecek kadar" dedi.

Vali Özcan, Çankırı Belediyesi 80. Yıl Kadın Eğitim ve Kültür Merkezi'nde Çankırı Valiliği, Çankırı Karatekin Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen programda, , tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Çankırı'da kadına yönelik şiddet olaylarının yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Özcan, "Çankırılı yarenler kadının hakkını bilir, biliyorlar da. O nedenle Çankırı'da Türkiye ortalamasının çok altında kadına yönelik şiddet olayı var. Neredeyse yok diyecek kadar" dedi.

Kadınların sosyal hayat içerisinde rol almaları için birçok çalışma yapıldığını anlatan Özcan, "Çankırı'da kadınlarımıza yönelik pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Toplum yararına çalışma projesi kapsamında çok sayıda kadınımıza iş imkanı sağlıyoruz" diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Savaş da insanları diğer canlılardan ayıran en önemli özelliğinin düşünen ve konuşan varlık olması olduğunu söyledi.

Sadece kadına değil, canlıya yönelik şiddetin arttığını belirten Savaş, "Günümüzde kadınlarımızın muzdarip olduğu konulardan biri de şiddet. Ben bunu sadece kadına şiddet olarak algılamıyorum. Bu insana şiddet, canlıya şiddet konusu" ifadesini kullandı.

Toplum olarak şiddet konusunda sınıfta kalındığına dikkati çeken Savaş, şunları kaydetti:

"Maalesef toplum olarak sınıfta kaldığımız noktalardan biri, çocuklarımızı insani vasıflarda yetiştiremeyişimiz. İnsan iki türlü ergenleşiyor. Bir biyolojik, iki zihinsel olarak. Biyolojik olarak bütün canlılar ergenleşiyor. Bizim en çok sıkıntı duyduğumuz şey zihinsel olarak çocuklarımızın ergenleşmesinde üzerimize düşeni yapmamamız. Biyolojik ve fiziki kapasitesi olan bir insan bu kapasiteyi sevk ve idare edecek zihinsel ergenliğinin sağlanamaması halinde, terör ve şiddet söz konusu oluyor. Biyolojik ergenlikleri pırıl pırıl olan gençlerimizin zihinsel ergenliğini sağlamalıyız. Ondan sonra şiddet azalacaktır. Sadece kadına değil, her türlü şiddet azalacaktır."

Ecdadın hayvanlar için bile binlerce kanunname yayınladığının altını çizen Savuş, "Osman Bey'in kanunnamelerini açın bakın. 'Hayvanların hakkı daha fazla korunmalıdır, çünkü onlar sıkıntılarını dile getiremez' diyor. Osmanlı bir vakıf cenneti diyoruz. Hayvanlarla ilgili binlerce vakıf kurmuş bir medeniyetin çocuklarının çocuklarıyız biz ama onları temsil etmiyoruz maalesef" dedi.

Çocuklara canlıya saygının öğretilmesi gerektiğini dile getiren Savaş, "Kadın ve erkek bütün haklarda eşittir. İlimde, fende, sosyal haklarda eşitti. yoksa kadın kadına da eşit değildir, erkek erkeğe de eşit değildir. Eşitlik haklar noktasındadır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından keman ve piyano konseri verilen programda Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Demet Gürhan'ın konseri da yoğun alkış aldı.

Programa Belediye Başkanı İrfan Dinç ile kurum müdürleri ve vatandaşlar da katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.