8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışması sonuçlandı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışması sonuçlandı
 Konya'nın Beyşehir ilçesinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bu yıl 4'üncüsü düzenlenen "kadın gözüyle kadına dair" konulu fotoğraf yarışmasının sonuçları açıklandı.

Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Mustafa Büyükkafalı, yaptığı açıklamada, Beyşehir Kültür ve Turizm Derneği Beyşehir Fotoğraf Kulübü, Beyşehir Belediyesi ve Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi işbirliğiyle sanal ortamda gerçekleştirilen fotoğraf yarışmasına sadece kadınların, çalışmalarında yine kadın model kullandıkları eserlerle katılabildiğini anımsattı.

Büyükkafalı, şunları kaydetti:

"Yarışma sonunda jüri tarafından ödüle layık görülen isimler, birincilik derecesi elde eden Sema Mermertaş, ikincilik derecesi elde eden Berrin Aydın ve üçüncülük derecesi elde eden Ayla Ayyıldız oldu. Yarışmada Beyşehir Fotoğraf Kulübü özel ödülüne Emine Gedik'in eseri, Sille Sanat Sarayı özel ödülü ise Ayla Ayyıldız'ın çalışmasına layık görüldü. Yarışmada, 15 eser de sergilemeye layık bulundu. Yarışmanın ödül desteğini sağlayan kadın sponsorlarımıza, projeye katılan ve bir başka kadının yaşantısını fotoğraflayan tüm kadın fotoğrafçılarımıza, ön elemeleri için Beyşehir Fotoğraf Kulübü yönetici kadınlarımıza, değerlendirme sırasını belirleyen Fotoğraf Sanatçımız Reha Bilir'e, tüm destekleri ile Beyşehir Belediyesi'ne ve her şeyden önemlisi hayatımızda oldukları için tüm cennet kadınlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Yarışmanın ödül töreni ve ardından fotoğraf sergisinin açılışını 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştireceğiz."

KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI? 8 MART KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

Türkiye'de 1921 tarihinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1980 darbesi döneminde dört yıl kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her geçen gün daha da geniş kitlelerle kutlanmaya devam ediliyor.

KADINLAR GÜNÜ NE ZAMAN VE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katıldı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1917 Bolşevik Devrimi’nin önderi ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu Lenin’in önerisiyle 1921’de Moskova’da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen çeşitli gösterilerde anılmaya başlanmasıyla Batı Bloku ülkelerinde daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.