9. UNECA-Afrika Birliği Ortak Teknik Komitesi toplantısı

9. UNECA-Afrika Birliği Ortak Teknik Komitesi toplantısı
Fas, taraflar arasında toplantı için ortak prosedürün bulunmadığı gerekçesiyle toplantıdan çekildi

ADDİS ABABA (AA) - Fas'ın, Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Kurulu (UNECA) ile Afrika Birliği arasında düzenlenen 9. Ortak Teknik Komitesi toplantısından çekildiği bildirildi.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başlayan 9. UNECA-Afrika Birliği Ortak Teknik Komitesi toplantısına katılan Fas heyeti, "UNECA ile Afrika Birliği arasında toplantı için ortak prosedürün bulunmadığını" gerekçe göstererek toplantıdan ayrıldı.

İsminin açıklanmasını istemeyen Afrikalı bir diplomat ise Fas'ın toplantıdan çekilme nedeninin, "Batı Sahra'nın toplantıya Afrika Birliği'nin yanında, Fas'ın ise UNECA yanında katılmasıyla ilgili olduğunu" savundu.

Rabat yönetiminin, Batı Sahra'nın katıldığı her toplantıyı boykot ettiğine dikkati çeken diplomat, "Fas'ın 'taraflar arasında toplantı için ortak prosedürün bulunmadığını' protesto etmesi üzerine Güney Afrika öncülüğünde bu ülkenin usule ilişkin çekincelerinin çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını aktardı. Diplomat, bir süre sonra Fas heyetinin toplantıyı boykot ettiğini söyledi.

İsmini vermek istemeyen Afrika ülkelerinden bir heyetin başkanı da Fas'ın Batı Sahra'nın toplantıdan çekilmesini talep ettiğini ancak Afrika Birliği'nin bunu kabul etmediğini belirtti.

Afrika'nın bölgesel iktisadi sorunlarıyla ilgilenmek üzere Birleşmiş Milletler'e bağlı olarak 1958 yılında kurulan UNECA ile Afrika Birliği arasında yıllık düzenlenen toplantıya her iki taraftan 120'den fazla ülke, maliye bakanları, sivil toplum kuruluşları, sanayi, enerji, istatistik ve bankacılık temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 3 binden fazla kişinin katıldığı ifade ediliyor.

Beş gün sürecek toplantıda "Afrika ülkelerinde göç, sanayileşme, entegre olma, Paris İklim Zirvesi" gibi uluslararası son anlaşmalar ile sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin ele alınması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.