9 üniversitenin rektörü değişti: İşte yeni rektörler

9 üniversitenin rektörü değişti: İşte yeni rektörler
 Editör
Rektör atamalarına ilişkin kararname Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla bugünkü resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 9 üniversiteye yeni rektör atandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararlarına göre, Altınbaş Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cemal İbiş, Antalya Belek Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Abdullah Kuzu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Faruk Yiğit, Ege Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Musa Alcı, İzmir Bakırçay Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rasim Akpınar, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Uslu, Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Görmez, Uşak Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Demir atandı.

prof-dr-cemal-ibis.jpg

ALTINBAŞ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. CEMAL İBİŞ KİMDİR?

Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü’nden 1986 yılında mezun olduktan sonra aynı Üniversitede Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda Yüksek Lisans ve Doktora’sını tamamladı.

İngiltere’de 1 yıl alanında araştırma yapmak üzere bulundu. ABD’nde UNCW’da misafir öğretim üyeliği yaptı. Marmara Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli devlet, vakıf üniversitelerinde Muhasebe, Finansal Raporlama ve Denetim konularında lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde dersler verdi, projeler ve tezler yönetti. Muhasebe, Finansal Raporlama ve Denetim konularında yayınlanmış çok sayıda eseri vardır.

Marmara Üniversitesi’nde Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdürlüğü, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği, Marmara Üniversitesi Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, Marmara Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Marmara Üniversitesi Nihad Sayar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Denetim Kurulu Üyeliği, Rektör Danışmanlığı görevlerinden sonra 2017 yılında Marmara Üniversitesi, İşletme Fakültesi, İngilizce İşletme Bölümü, Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Başkanlığı’ndan emekli oldu.

Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi’nde 2017-2021 yıllarında önce Rektör yardımcılığı ve sonra Rektörlük yaptı.

TÜRMOB, İSMMMO, İYMMO’larda ulusal ve uluslararası çeşitli mesleki projelerde çalıştı. 2013 yılında İSMMMO tarafından Yılın Bilim İnsanı seçildi. Yeminli Mali Müşavir unvanına sahiptir. İşletme, muhasebe, finansman, vergi konularında akademik ve uygulama çalışmalarına devam eden Prof. Dr. Cemal İbiş, son kararnameyle birlikte Altınbaş Üniversitesi Rektörü olarak atandı.

prof-dr-abdullah-kuzu.jpg

BELEK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ABDULLAH KUZU KİMDİR?

8 Kasım 1963’te Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde doğan Prof. Dr. Abdullah Kuzu, lisans eğitimini 1985’te Selçuk Üniversitesi Almanca Öğretmenliği Bölümünde tamamladı. 1988’de Anadolu Üniversitesi’nde yüksek lisansını bitirdikten sonra akademik yönünü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri alanına çevirdi.

2002’de başladığı doktora sürecini 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde tamamlayarak akademide yükselişini hızlandırdı.

2006’da Anadolu Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak göreve başlayan Kuzu, 2011’de doçent, 2016’da profesör unvanını aldı. Görev süresi boyunca: Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcılığı, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölüm Başkanlığı, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı, Bir süredir Belek Üniversitesi'nde Rektör Vekilliği gibi pek çok idari pozisyonda aktif rol aldı.

2017-2018 döneminde İzmir Demokrasi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı olarak görev yapan Kuzu, ardından rektör yardımcılığına getirildi. Aynı süreçte Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı ve fakülte yönetim görevlerini sürdürdü.

2020 yılında Antalya Belek Üniversitesi’nde profesör olarak akademik görevine devam eden Kuzu; İİBF Dekanlığı, Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanlığı, Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanlığı gibi birçok kritik görevi üstlendi.

26 Şubat 2025 tarihinde ise üniversitenin Rektör Vekilliği görevine getirildi. Son kararnamede Belek Üniversitesi’nin yeni rektörü oldu.

prof-dr-faruk-yigit.jpg

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. FARUK YİĞİT KİMDİR?

Prof. Dr. Faruk Yiğit, 1984 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Yiğit, 1987 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinden Makine Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesi aldı.

1988 yılında ABD’nin Michigan Üniversitesinde Makine Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başlayan Faruk Yiğit, bu üniversiteden 1992 yılında Uygulamalı Mekanik alanında Yüksek Lisans ve 1993 yılında Makine Mühendisliği alanında doktora derecesi aldı.

Yiğit, aynı üniversitede bir süre doktora sonrası araştırmacı olarak çalıştı; çalışmaları, ABD Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation-NSF) ve ABD’nin en büyük alüminyum şirketi Aluminum Company of America Inc. ALCOA tarafından desteklendi. 1993 yılında Yıldız Teknik Üniversitesinde Yardımcı Doçent olarak göreve başlayan Prof. Dr. Yiğit, 1995 yılında Doçent olduktan sonra 1995-2009 yılları arasında Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Kral Suud Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümünde doçent ve profesör olarak çalıştı. Yiğit, bu süre içinde araştırma ve eğitim-öğretim faaliyetleri yanı sıra ALCOA’ya teknik danışmanlık ve Suudi Arabistan merkezli dünyanın önde gelen demir çelik ve petrokimya şirketi SABİC’e muhtelif projeler yaptı. 2009 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Mekatronik Mühendisliği Bölümünde Bölüm Başkanı olarak göreve başlayan Faruk Yiğit’in bu görevi, 2013 yılına dek sürdü. Prof. Yiğit 2010-2013 yılları arasında Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, 2012-2016 yılları arasında Makine Fakültesi Dekanlığı, 2014-2016 yılları arasında ise Yönetimden Sorumlu Rektör Yardımcılığı yaptı.

2017-2018 yılları arasında TUSAŞ- Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’de Danışman ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı Yürütme Kurulu Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Faruk Yiğit, 2018 yılında Cumhurbaşkanı tarafından 3238 sayılı Kanunun 7’nci maddesi kapsamında Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı ve daha sonra 09.07.2018 tarih ve 703 sayılı KHK ile Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı olarak atandı; bu görevi 03 Temmuz 2023 tarihine kadar sürdü.

Prof. Yiğit 2018 yılından itibaren Roketsan AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

Prof. Yiğit’e üretim teknolojileri alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle 2018 yılında Dublin City Üniversitesinde yapılan bir tören ile yaşam boyu başarı ödülü olarak William Johnson altın madalyası takdim edildi. Araştırma ilgi alanı, termo-elastik temas mekaniği, yönlendirilmiş katılaşma termo-mekaniği, dinamik sistemlerin modellenmesi, faz değişimli ısı iletimi, akışkan-yapı, sıcaklık-yapı etkileşimleri, titreşim ve kontrol konularını kapsıyor. Prof. Dr. Faruk Yiğit, 11 Aralık 2025 tarihinde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü olarak atandı.

prof-dr-musa-alci.jpg

EGE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MUSA ALCI KİMDİR?

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde görev yapan Prof. Dr. Musa Alcı, akademik kariyerini Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü bünyesinde sürdürmektedir. Öğretim üyeliğini Devreler ve Sistemler Anabilim Dalında sürdüren Alcı, mühendislik alanında hem temel hem de uygulamalı çalışmalar yürütmektedir.

Prof. Dr. Alcı’nın araştırmaları, elektrik-elektronik mühendisliği disiplininin çağdaş ve teknoloji odaklı başlıklarına odaklanmaktadır. Çalışma alanları arasında: Bulanık kümeler ve bulanık sistemler, Yapay zekâ temelli yöntemler, Makine öğrenmesi ve örüntü tanıma teknikleri, Simülasyon ve modelleme süreçleri, Tanılama, sistem dinamiği ve kontrol yaklaşımları yer almaktadır.

prof-dr-rasim-akpinar.jpg

İZMİR BAKIRÇAY ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. RASİM AKPINAR KİMDİR?

Gazi üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünden mezun olup iş hayatına Devlet Planlama Teşkilatında planlama uzman yardımcısı olarak başlamıştır. DPT uzmanı olarak başta bölgesel kalkınma projeleri olmak üzere birçok DPT projesinde görev almıştır. Kalkınma Ajanslarının kuruluş sürecinde yer almış İzmir Kalkınma Ajansında DPT koordinatörü olmuştur. 2 yıl ABD Boston Üniversitesinde iktisat yüksek lisansı yapmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesinde kamu yönetimi bölümünde stratejik planlama üzerine doktora çalışmasını tamamlamıştır. 5 yıl İzmir Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürü görevini yapmış sonrasında kamu yönetimi alanında doçent unvanı almıştır. Doçentlik unvanı aldıktan sonra Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümüne doçent olarak atanmıştır. 2021 yılında profesör unvanı alan Rasim Akpınar, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölüm başkanı ve sivil toplum kuruluşları araştırma ve uygulama merkez müdürüdür. Çalışma alanları kamu yönetimi yerel yönetimler yerel kalkınma bölgesel kalkınma şehir üzerinedir. Akpınar son olarak MCBÜ İİBF Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı olarak görev yapmaktaydı.

prof-dr-ahmet-sacit-acikgozoglu.jpg

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET SACİT AÇIKGÖZOĞLU KİMDİR?

1969 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, ilk, orta ve lise tahsilini İstanbul’da tamamladıktan sonra 1993 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 1995 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk-İslam Sanatları Tarihi bölümünde yüksek lisansını tamamladı. 2002 yılında yine Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Sanatları Programı’nda doktorasını aldı. 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 2009 yılında aynı görevle Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’ne geçti. Bu görevine 2014 yılından bu güne Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nde devam ediyor.

1995- 2005 yılları arasında Hattat Hüseyin Kutlu’nun Hüsn-i Hat dersleri yanında Prof. Dr. Ali Alparslan ve Ali Rıza Özcan ile yazı çalışmalarına devam etti. 2005 yılında Sadreddin Özçimi’den Ebru icazetini alan sanatçı 2008 yılından beri faaliyetlerine devam eden Sünbül Efendi Ebrîhanesi’nde dersler veriyor.

Kitap sanatları, kitabeler, Osmanlı mimarisi konularında çalışmaları bulunan ve bu alanlarda dersler veren sanatçı yurt içinde ve yurt dışında pek çok karma sergiye katıldı. İstanbul, Londra, Edinburgh, Glasgow, Priştina, Saraybosna ve Budapeşte’de Klasik Türk Ebrusu konulu kişisel sergilerini açan Ahmet Sacit Açıkgözoğlu, evli ve iki çocuk babası.

prof-dr-hasan-uslu.jpg

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. HASAN USLU KİMDİR?

1980 yılında Niğde’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden 2002 yılında mezun olan Uslu, 2005 yılında yüksek lisans, 2009 yılında da doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Bölümünden aldı. 2007-2009 yılları arasında Beykent Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak görev yapan Uslu, 2009-2011 yılları arasında ise aynı bölümde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yaptı. 2011 yılında Üniversitelerarası Kurul tarafından Doçent unvanı almaya hak kazandı. 2011-2016 yılları arsında Beykent Üniversitesinde Doçent, 2017-2018 yıllarında Esenyurt Üniversitesinde Profesör, 2018-2019 yılları arasında Aydın Üniversitesinde Profesör olarak çalıştı. Uslu, 2019 yılının Mayıs ayında ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde Profesör olarak çalışmaya başlamıştır.

Prof. Dr. Hasan Uslu akademik kariyeri yanında çalışmış olduğu kurumlarda idari görevler de üstlenmiştir. Bu çerçevede İstanbul Aydın Üniversitesinde Rektör Yardımcılığı yapan Uslu, Esenyurt Üniversitesi ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde ise Rektör Yardımcılığı, Mühendislik Fakültesi Dekanlığı, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekilliği, Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü, Konservatuar Müdür Vekilliği, Üniversite Senato Üyeliği, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliği, komisyon üyelikleri gibi idari görevlerde bulunmuştur. King Abdulaziz Üniversitesinde beş yıl Adjunct Profesör olarak görev yapann Uslu, altı yıldan fazla süre Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Üyeliği de yapmıştır.

Prof. Dr. Hasan Uslu’nun akademik olarak 140’tan fazla uluslararası atıf indekslerine (SCI,SCI-E) giren makalesi ve bunlara ait 3000’den fazla atıfı bulunmaktadır. H indeksi 30, i-10 indeksi 83 olan Uslu, çalışmış olduğu üniversitelerde birçok defa farklı yıllarda en fazla yayın yapan bilim insanı ödüllerine layık görülmüştür. Profesör Ioannidis ve arkadaşları tarafından yapılan ve Mendeley Data tarafından 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 yıllarında yayımlanan Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nin hepsinde yer almıştır.

Prof. Dr. Hasan Uslu İstanbul’da görev yaptığı dönemlerde birçok sanayi kuruluşuna danışmanlık yapmıştır. Firmaların TÜBİTAK-TEYDEB projeleri ile ithal edilen ürünlerin yerini alacak ürünler geliştirilmesine büyük katkılar sağlamıştır.

2019 yılında memleketi Niğde’de çalışmaya başlamasından sonra, Niğde bölgesinde çıkarılan Kalsit Madeni ile ilgili tarım sektöründe kullanılan ithal bir ürünün yerini alabilecek yerli bir ürün geliştirme projesi ile KOSGEB tarafından desteklenerek şirketleşme faaliyetinde de bulunmuştur.

Uslu, 4 Ekim 2021 tarihinden itibaren bu yana Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi rektörlüğü görevini yürütmektedir. Görev süresi dolduktan sonra Prof. Dr. Uslu, aynı üniversiteye yeniden atandı.

İyi derecede İngilizce bilen Prof. Dr. Hasan Uslu, evli ve bir çocuk babasıdır.

yuksekogretimde-yeni-donem-mehmet-gormez-in-yeni-gorevi-aciklandi-3112.jpg

TÜRKİYE ULUSLARARASI İSLAM, BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. MEHMET GÖRMEZ KİMDİR?

Türk ilahiyat dünyasının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Mehmet Görmez, akademik kariyeri ve üstlendiği önemli görevlerle dikkat çekmeye devam ediyor. 1959 yılında Gaziantep’in Nizip ilçesinde dünyaya gelen Görmez, Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin mevcut rektörlüğüne atandı. Aynı zamanda İslam Düşünce Enstitüsü Başkanlığı görevini de sürdürüyor.

İlk ve orta öğrenimini Nizip ve Gaziantep’te tamamlayan Görmez, 1987 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Hadis Anabilim Dalında yüksek lisans çalışmalarına başlayan Görmez, 1988’de Millî Eğitim Bakanlığı bursuyla Kahire Üniversitesi’nde araştırmalarda bulundu.

1990’da başladığı doktora eğitimini, “Sünnet ve Hadisin Anlaşılması ve Yorumlanmasında Metodoloji Sorunu” başlıklı teziyle 1995 yılında tamamladı. Ardından Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde görev yapan Görmez, 1998’de yardımcı doçent, 1999’da doçent unvanını aldı. 2001–2003 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde dersler verdi.

Akademik kariyerini sürdürürken 13 Ağustos 2003’te Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığı görevine atanan Görmez, 2006 yılında profesör unvanı aldı. Ali Bardakoğlu’nun görevden ayrılmasının ardından 11 Kasım 2010’da Diyanet İşleri Başkanlığına getirildi. Yaklaşık yedi yıl görev yaptığı başkanlıktan 31 Temmuz 2017’de emekli oldu ve Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin rektörlüğüne atandı.

g78oo7gxaaeibrf.jpg

UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. AHMET DEMİR KİMDİR?

Uşak Üniversitesi’nin yeni rektörü olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Demir, akademik birikimi ve uzun yıllara dayanan idari tecrübesiyle dikkat çekiyor. 1959 yılında Uşak’ın Ulubey ilçesinde doğan Prof. Dr. Demir, eğitim hayatına İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başladı ve 1981 yılında İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Akademik yolculuğuna 1983 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak adım atan Demir, aynı yıl başladığı lisansüstü eğitimini 1985’te Yüksek Mühendis, 1990’da ise Doktor Mühendis unvanıyla tamamladı. 1988-1989 yıllarında Hollanda’nın Delft kentinde I.H.E. Sanitary Engineering programına katılarak uluslararası alanda da uzmanlık kazandı. 1991–1996 yılları arasında YTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olarak görev yapan Demir, 1996’da doçent, 2002’de profesör unvanını aldı. Akademik kariyerinin yanı sıra önemli idari görevler de üstlenen Prof. Dr. Ahmet Demir;

2006–2008 yılları arasında Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanlığı,

2008–2010 ve 2014–2016 yılları arasında YTÜ İnşaat Fakültesi Dekanlığı,

2010–2014 döneminde ise İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

Akademik çalışmalarına YTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nde devam eden Prof. Dr. Demir’in ulusal ve uluslararası alanda yayımlanmış çok sayıda makalesi, bildirisi ve projeleri bulunuyor. 27 Eylül 2024’te YTÜ Yıldız Teknopark Yönetim Kurulu Üyeliğine getirilen Demir, aynı tarihten bu yana Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini sürdürüyor.

Prof. Dr. Ahmet Demir, evli ve iki çocuk babası olup iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.