AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Paris'te (1)

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Paris'te (1)
AB Bakanı Bozkır:- "İleride inşallah Türk vatandaşları, yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği’ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır"- "Burada Schengen bölgesine Türk vatandaşlarının vizesiz girmes

PARİS (AA) - Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, "İleride inşallah Türk vatandaşları, yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği’ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.

Resmi temaslar için Paris'te bulunan Bakan Bozkır, Senato'daki görüşmeleri öncesi Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AB ülkelerine gidişte vize muafiyetine ilişkin bir soru üzerine Bozkır, vizelerin bu yıl ekim veya kasım ayında kalkması için tüm çalışmaların hızla sürdürüldüğünü belirtti.

Bozkır, "İleride inşallah Türk vatandaşları, yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği’ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.

Türkiye’nin üzerine düşen 72 yükümlülüğün tamamını mart sonuna kadar yerine getirmeyi planladıklarını ifade eden Bozkır, "Bununla ilgili tüm yasalar ya hazırlandı, ya meclise sevk edildi ya da meclisten geçti. 10 kadar da uluslararası sözleşme var. Bunların dördü geçtiğimiz cuma günü mecliste onaylandı. İki tanesi dış işleri komisyonunda, geri kalanlar da meclise sevk edilmek üzere hazırlanıyor" diye konuştu.

Haziran ayında geri kabul anlaşmasını geçici olarak uygulamaya koyacaklarını belirten Bozkır, şunları kaydetti:

"Ekim-kasım aylarında da Türk vatandaşları için vize kalkmış olacak. Burada Schengen bölgesine Türk vatandaşlarının vizesiz girmesinden bahsediyoruz. Bu 36 yıllık sürecin sona erdiği bir ortamdır. Türkiye’nin hak etmediği ve 1980 askeri darbesinin Türk vatandaşlarına bıraktığı kötü miraslardan birisi bu şekilde ortadan kalkmış olacaktır."

Vize muafiyetinin Avrupa'da İngiltere ve İrlanda dışındaki ülkeleri kapsadığını hatırlatan Bozkır, "Ama Norveç, İsviçre ve Lichtenstein da Schengen bölgesinin içinde olarak addedilecektir. İleride inşallah Türk vatandaşları yeni tanzim etmekte olduğumuz kimlik kartlarıyla pasaporta da ihtiyaç olmadan Avrupa Birliği’ne giriş yapma hakkına sahip olacaklardır" dedi.

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilere de değinen Bozkır, şunları kaydetti:

"Fransa Türkiye için önemli bir ülke. İhracatımız ve ithalatımız yaklaşık 14,6 milyar dolar. Fransa’nın Türkiye’deki yatırımlarını ve Türkiye’nin Fransa’daki yatırımlarını düşündüğümüz zaman 20 milyar dolarlık bir karşılıklı çıkardan bahsediyoruz. Türkiye'ye 1 milyon Fransız turist geliyor. Ayrıca Fransa ile Türkiye özellikle dış politika konusunda AB süreci bakımından da son dönemde aynı resme bakan, birbirini destekleyen iki ülke konumundalar."

(sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.