AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini Azerbaycan'da

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini Azerbaycan'da
Mogherini Cumhurbaşkanı Aliyev ve Dışişleri Bakanı Memmedyarov ile görüştü

BAKÜ (AA) - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.

Görüşmede konuşan Aliyev, Azerbaycan ile AB ilişkilerinin önemli aşamada olduğunu, ilişkileri geliştirmek, ortaklığın düzeyini yükseltmek istediklerini belirtti.

Aliyev, ülkesi ve AB arasında uzun süreli ve çeşitli alanları kapsayan verimli ortaklık ilişkilerinin kurulması için işbirliği biçiminin hazırlanacağını ümit ettiğini kaydetti.

Mogherini'nin Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu 2. Bakanlar Toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatan Aliyev, çatışmaların çözümü, siyasi reformlar, ekonomik işbirliği, enerji ve maliye güvenliği gibi konuların öneminden bahsetti.

Temsil ettiği kurum ile Azerbaycan arasındaki işbirliğinin yeni çerçevede devam ettirileceğini belirten Mogherini ise bunun için güçlü temellerin olduğunu vurguladı.

Azerbaycan'ın karmaşık bir bölgede bulunduğunu söyleyen Mogherini, AB ile Azerbaycan arasındaki ortaklığın her iki tarafın çıkarlarını karşılayacak stratejik düzeye çıkarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Görüşmede, Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorunun çözüm sürecinin mevcut durumunun geniş şekilde ele alındığı belirtildi.

- Mogherini-Memmedyarov görüşmesi

Mogherini, Azerbaycan temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile de görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Azerbaycan-AB ilişkilerinin mevcut durumu ve gelişme perspektifleriyle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Görüşme sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Mogherini, Yukarı Karabağ sorununun barış yolu ile çözülmesini istediklerini bildirdi.

Sorunun mevcut durumunun kabul edilemez olduğunu vurgulayan Mogherini, "AB, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını destekliyor. Biz, Yukarı Karabağ'ın bağımsızlığını tanımıyoruz. Taraflar barış sürecini engelleyen hareketlerden çekinmelidir. AB, barışa yönelik faaliyetleri destekleyecek" şeklinde konuştu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.