AB ile imzalanan geri kabul anlaşması

AB ile imzalanan geri kabul anlaşması
Dikili Belediye Başkanı Tosun: - "Mültecilerin şu anki getiriliş yöntemi, turizm açısından engel oluşturmaz"- "Yatırımcılarımızı da bölgemize gezmeye gelenleri de herkesi Dikili'ye bekliyoruz"

İZMİR (AA) - Türkiye-Avrupa Birliği (AB) mutabakatı temelinde gerçekleşen sığınmacı geri kabulü ve değişimi çerçevesinde göçmenlerin getirildiği Dikili'nin belediye başkanı Mustafa Tosun, göçmenlerin limanda kayıt altına alınıp başka yere nakledilmeye devam etmesinin, ilçe turizmini olumsuz etkilenmeyeceğini bildirdi.

Yunanistan'dan dün 3 gemiyle gönderilen 202 kişinin limanında işlemlerinin yapılarak Kırklareli'nin Pehlivanköy ilçesindeki Geri Gönderme Merkezine yerleştirilmek üzere götürüldüğü Dikili'de, hayatın normal seyrinde devam ettiği gözlendi.

Basın mensuplarının düne göre ilgisinin azaldığı ilçede, limanda kurulan alan da gönderilecek yeni mülteciler için hazır bekletiliyor.

İlçe sınırları içinde geçen hafta "mülteci kampı" kurulacağı söylentisiyle eylemlerin yaşandığı Dikili'de, halkın istediği gibi mültecilerin başka yere nakledilmesi memnuniyetle karşılandı.

- "Turizm açısından engel teşkil etmez"

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, AA muhabirine, net bilgi alamadıkları için söylentilerin tedirginliğe yol açtığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Mülteciye karşı değiliz. Dikili'de uygun olmadığını, ilçede kurulacak ara kampın gereksiz olduğunu ve yetkililerin buna kulak vermesi gerektiğini söylemiştik. Dün getirilenler, kimlik ve sağlık kontrollerinin ardından Kırklareli'ne gitti. Yarın da bir grubun gelmesini bekliyoruz. Eğer kamp kurulsaydı jeotermal yatırımcılar gelmiş, ekolojik turizmin temelleri atılırken bu ilçeyi olumsuz etkilerdi. Mültecilerin şu anki getiriliş yöntemi, turizm açısından engel oluşturmaz. Yatırımcılarımızı da bölgemize gezmeye gelenleri de herkesi Dikili'ye bekliyoruz."

Düzensiz göç ve insan kaçakçılığı ile mücadele amacıyla Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de mutabakata varıldı.

Buna göre, Türkiye, kendi topraklarından Yunan adalarına geçtiği kanıtlanan göçmenleri kabul edecek. Suriyeli olmayanların Türkiye tarafından ülkelerine iade edilmesi için işlem yapılacak, Suriyeliler ise Türkiye'deki kamplara yerleştirilecek ve her birine karşılık kayıtlı Suriyeli sığınmacılardan biri AB ülkelerine gönderilecek.

Değişimi yapılacak Suriyeli sığınmacı sayısı ilk etapta 72 bin kişi olarak öngörülüyor.

Geri kabul ve değişim işlemlerinin masrafları AB tarafından karşılanacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.