AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması'nda "son aşama"

AB-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması'nda "son aşama"
AB ile Kanada arasındaki anlaşma kapsamında ortak metin hazırlıkları tamamlandı ve onay sürecine geçildi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) ile Kanada arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması'nda (CETA) ortak metin hazırlıkları tamamlandı ve onay süreci başladı.

AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile Kanada Uluslararası Ticaret Bakanı Chrystia Freeland, CETA ile ilgili ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, anlaşmanın taraflarca yasal detaylarının görüşülmesinin tamamlandığına işaret edilerek, "CETA'nın 2016'da imzalanacağına ve 2017'de devreye gireceğine güvenle bakıyoruz" ifadelerine yer verildi.

AB Komisyonu Üyesi Malmström, konuyla ilgili, "CETA ile ilgili yasal hazırlıkları 2014 yılında tamamlamamıza rağmen, yatırım bölümünde uzlaşmazlıklar vardı. Artık bu uzlaşmazlıklar da giderildi. Anlaşmayı sonuca kavuşturduk. Mutluluk duyuyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu, bu aşamadan sonra anlaşma metnini İngilizce dışındaki 22 resmi AB diline çevirecek ve haziranda üye ülkelere onaylanmak üzere gönderecek.

- Gümrük vergileri kaldırılacak

CETA anlaşmasına göre, Kanada ve AB işletmeleri karşılıklı olarak daha rahat ticari faaliyet gösterebilecek. AB ve Kanada arasındaki gümrük vergileri yüzde 99 oranında kaldırılacak.

Ürünler karşılıklı olarak tarafın standartlarına uygun şekilde üretilecek ve satılacak. Karşılıklı olarak mimar, mühendis ve muhasebeci gibi çeşitli mesleklerin tanınması sağlanacak.

AB ile Kanada arasında şirket çalışanları geçici olarak diğer tarafta daha rahat görevlendirilebilecek. Kanada’daki kamu alımlarına AB şirketleri katılabilecek.

Taraflar, birbirinin ürün sertifikalarını tanıyacak ve çifte sertifikalandırma yapılmayacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.