AB Komiseri Hahn Arnavutluk'ta

AB Komiseri Hahn Arnavutluk'ta
AB Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Hahn, Batı Balkan Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı - Hahn:- "Amacımız savaşın bitiminden hemen sonra sığınmacıların ülkelerine dönmeleri"

DIRAÇ (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Arnavutluk'taki temaslarının ikinci gününde Dıraç şehrindeki Batı Balkan Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantının ardından Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati ile ortak basın toplantısı düzenleyen Hahn, sığınmacı krizi konusunda bölge ülkelerinden Sırbistan'ın önemli yardımları olduğuna işaret ederek, bu konudaki ana tedbirin koordinasyon ve lojistik olduğunu söyledi.

Türkiye, Lübnan ve Ürdün'ün sığınmacı krizinden doğrudan etkilendiğini vurgulayan Hahn, "Türkiye 2,7 milyon sığınmacı kabul etmiştir. Lübnan da nüfusuyla orantılı olarak dünyada en fazla sığınmacı kabul eden ülke. Ürdün'de de ülke nüfusu sığınmacılar nedeniyle yüzde 20 arttı. Bu yüzden ana yardımı buralara odaklamış durumdayız. Amacımız savaşın bitiminden hemen sonra sığınmacıların ülkelerine dönmeleri." ifadesini kullandı.

Makedonya'daki siyasi krize de değinen Hahn, toplantıya katılan Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki ile Makedonya'daki genel seçimlerin durumunu değerlendirdiklerini söyledi.

Hahn, "Makedonya'da seçimler yapılmalı. Yetkililere, hiç kimse tarafından tartışılmayacak ve herkes tarafından beğenilecek bir seçmen listesi hazırlamaları konusunda sesleniyorum. Bizim için önemli olan temmuz ayındaki anlaşmadır. Ülkeyi ileri götürecek olan özgür seçimlerdir." şeklinde konuştu.

Hahn ayrıca, bugün ilk kez dede olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, Dıraç'taki bu toplantıyı hiçbir zaman unutmayacağını ifade etti.

- "Paris'teki zirve önemli"

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Bushati de bugünkü toplantının, temmuz ayında Paris'te yapılması planlanan ve Batı Balkan ülkelerindeki altyapı ve enerji projelerinin değerlendirileceği zirvenin bir hazırlığı olduğunu belirterek, Paris'teki toplantının kendileri için son derece önemli olduğunu aktardı.

Dıraç'taki toplantının ayrıca, bölgesel koordinasyon açısından da önemli olduğunu kaydeden Bushati, toplantıda Kosova'nın vize serbestisi süreci hakkında da konuştuklarını dile getirdi.

Sığınmacı krizine de değinen Bushati, toplantıda sığınmacı krizinin sonlandırılması noktasında bölge ülkeleri ile AB arasında işbirliğinin de ele alındığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.