AB Konseyi Başkanı Tusk Hırvatistan'da

AB Konseyi Başkanı Tusk Hırvatistan'da
"(Avrupa'daki sığınmacı krizi) AB, Makedonya'nın içinde bulunduğu durumu anlıyor ve bu ülkenin yalnız kalmaması için elinden geleni yapacak"

ZAGREB (AA) - AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, sığınmacı krizi konusunda AB'nin, Makedonya'nın içinde bulunduğu durumu anladığını belirterek, bu ülkenin yalnız kalmaması için ellerinde geleni yapacaklarını ifade etti.

Tusk, sığınmacı krizini görüşmek üzere geldiği Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Başbakan Tihomir Oreskovic ile bir araya geldi.

Hükümet binasındaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, tüm AB ülkelerinin ve komşularının ağır sığınmacı kriziyle mücadele ettiğini belirterek, bu krizin hem AB ülkeleri hem de komşuları arasındaki tansiyonun yükselmesine neden olduğunu kaydetti.

Sığınmacı krizinin çözümü için Schengen rejiminin tek yöntem olduğunu savunan Tusk, "AB, Makedonya'nın içinde bulunduğu durumu anlıyor ve bu ülkenin yalnız kalmaması için elinden geleni yapacak" dedi.

Tusk ayrıca, bunun sığınmacıların büyük çoğunluğunun geçtiği Türkiye ile işbirliği içerisinde başarılabileceğine işaret ederek, Brüksel'de pazartesi günü yapılacak toplantının temel amacının da bu olduğunu vurguladı.

Hırvatistan Başbakanı Oreskovic de Tusk ile yaptıkları görüşmede Avrupa'nın koyduğu kurallara saygı duyulması noktasında mutabık olduklarını ifade ederek, bu kapsamda Yunanistan ve Makedonya'ya destek olunması gerektiğini kaydetti.

Balkan rotasındaki ülkeler arasındaki koordinasyonu "mükemmel" olarak nitelendiren Hırvat Başbakan, bu alanda AB'nin desteğinin de artması gerektiğini söyledi.

Oreskovic, Hırvat askerlerinin sınıra gönderilmesi durumunda bunun sadece insani yardım ve orada görev yapan polise destek için olabileceğine işaret ederek, bu konudaki kararı ise Brüksel'deki toplantıdan sonra vereceklerini aktardı.

Schengen'in alternatifi olmadığını vurgulayan Oreskovic, özellikle kaçak göçmen sayısının azaltılması ve Schengen bölgesi içerisinde ortak kurallar bulunması konusunda daha yoğun mesai harcanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Tusk, bugün ayrıca sığınmacıların Balkan rotasındaki bir diğer ülke olan Makedonya'da da temaslarda bulunacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.