AB-Norveç Enerji Forumu

AB-Norveç Enerji Forumu
AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Canete:- "Avrupa enerji stratejisinde doğalgaz önemli olmaya devam edecek”- Norveç Enerji ve Petrol Bakanı Lien:- "AB, Norveç gazını kendi gazı gibi görmeli"

BRÜKSEL (AA) - AB Komisyonu İklim ve Enerjiden Sorumlu Üyesi Miguel Arias Canete, “Biz enerjide dönüşümde doğalgazı gözardı edemeyiz. Avrupa enerji stratejisinde doğalgaz önemli olmaya devam edecek” dedi.

Canete, Brüksel’de 3’üncüsü düzenlenen AB-Norveç Enerji Forumu'nda, Norveç’in Avrupa’nın doğalgaz arz güvenliği için stratejik önemde bir ortak olduğunu belirterek, Norveç’in ürettiği doğalgazın tamamına yakınının AB ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.

Avrupa’nın enerji dönüşümünde Norveç’in sahip olduğu doğalgaz kaynaklarının önemli rol oynayacağına işaret eden Canete, “Biz enerjide dönüşümde doğalgazı gözardı edemeyiz. Avrupa enerji stratejisinde doğalgaz önemli olmaya devam edecek” diye konuştu.

Canete, AB Komisyonunun enerji güvenlik paketini açıklayacağına dikkati çekerek, “Enerji güvenlik paketinde, AB ülkelerinin enerjide 3’üncü ülkelerle yapacakları hükümetlerarası anlaşmaların Avrupa’da tam uyumlu olması teklif edilecek” ifadelerini kullandı.

AB üyesi ülkelerin stratejik olarak LNG’ye (sıvılaştırılmış doğalgaz) erişimi olmasının önemine değinen Canete, enerjide dönüşümün bir günde yapılamayacağını söyledi.

Canete, Avrupa’nın doğalgaza ihtiyacı olduğunu ve bunun da güvenli kaynaklardan sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, “Norveç gaz arzında güvenilir bir partner. Gelecekte, az veya çok, gaza ihtiyaç olacak. Bizim bazı arkadaşlarımız ise güvenilir partner değil” dedi.

Norveç Enerji ve Petrol Bakanı Tord Lien de, Avrupa’nın enerji ve iklim politikalarının birbirine bağımlı olduğunu, her ikisinde sağlanacak başarının önem arz ettiğini vurguladı.

Avrupa’da uygulanacak enerji sistemlerinin hem makul fiyatlı, hem istihdama katkı verici hem de çevre dostu olması gerektiğini söyleyen Lien, “Avrupa’nın enerji geleceğinde Norveç doğalgazı önemli rol oynayacak” dedi.

AB'nin Norveç gazını kendi gazı gibi görmesi gerektiğinin altını çizen Lien, yenilenebilir enerji yatırımlarında doğalgaz kullanılarak esnek çözümler üretilebildiğini anımsattı ve "AB, Norveç gazını iç piyasada üretilen Avrupa gazı gözüyle görmelidir" yorumunu yaptı.

Öte yandan, Norveç kendi ihtiyacı olan elektriğin tamamını yenilenebilir kaynaklardan elde ediyor. AB’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamada Norveç, Rusya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.