AB-Türkiye Zirvesi'ne doğru

AB-Türkiye Zirvesi'ne doğru
AB Konseyi Başkanı Tusk: - "Türkiye'yle sığınmacı krizi ve diğer konularda işbirliğinde yol alınmasına ihtiyaç var"- "Sığınmacı krizinde ilk kez Avrupa'da bir fikir birliğinin ortaya çıktığını görebiliyorum. Sadakatle uygulanması halinde, bu fikir birliği

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'yle sığınmacı krizi ve diğer konularda işbirliğinde yol alınmasına ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Tusk, AB-Türkiye Zirvesi için liderlere davet mektubu gönderdi. Zirveye hazırlık için bu hafta içinde Avusturya, Balkan ülkeleri ve Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatan Tusk, temaslarının sonuçlarına ve düşüncelerine mektupta yer verdi.

Öncelikle "Schengen'e geri dönülmesi" çağrısı yapan Tusk, "AB üyesi olmayanlar dahil Batı Balkan ülkeleri, Schengen Anlaşması dahil ortak kural ve kararın tamamen uygulanmasına geri dönülmesine hazır ve kararlılar. Bu da sığınmacıların bir ülkeden başkasına geçmesine izin verilmesi politikasını sonlandırmak demek. Bu, krizi çözmeyecektir ancak Avrupa'da fikir birliği için gerekli bir ön şart" ifadesini kullandı.

- "Eylem Planında ilerleme kaydedildi"

İkinci olarak Türkiye'yle sığınmacı krizi ve diğer konularda işbirliğinde yol alınmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan AB Konseyi Başkanı, şunları kaydetti:

"Geçen Kasım ayındaki zirvemiz, vize serbestisi, enerji ve ekonomik diyalog gibi alanlarda işbirliğimizi yeniden canlandırdı. Perşembe günü Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla görüşmemde, AB-Türkiye Ortak Eylem Planımızda ilerleme kaydedildiği ancak Türkiye'den Yunanistan'a olan yasa dışı geçişlerin halen çok yüksek olduğunda mutabık kaldık. Her ikimiz de bu akışı büyük ölçüde azaltabileceğimize ve uluslararası korumaya muhtaç olmayan göçmenleri hızlıca Türkiye'ye gönderebileceğimize inanıyoruz. Siyasi irade mevcut ancak Yunanistan'ı desteklemek zorunda olduğumuz lojistik sıkıntılarla karşı karşıya. Başbakan Davutoğlu, Türk sularında yakalanan tüm göçmenleri almaya hazır olduklarını da teyit etti."

- "Avrupa'da ilk kez bir fikir birliği" vurgusu

Üçüncü olarak özellikle Yunanistan'da sığınmacılar için insani yardımların artırılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tusk, pazartesi günü hızlandırılmış yeniden yerleştirmeler dahil tüm imkanların kullanılmasında mutabık kalınmasını görmek istediğini ifade etti.

Tusk, mektubunu, "Sığınmacı krizinde ilk kez Avrupa'da bir fikir birliğinin ortaya çıktığını görebiliyorum. Sadakatle uygulanması halinde, bu fikir birliği kapsamlı bir strateji ile beraber, akışı durdurabilir ve krizin üstesinden gelebilir" ifadeleri ile sonlandırdı.

Pazartesi günü AB liderleri, ilk olarak 12.30'da AB-Türkiye Zirvesi'nde Başbakan Davutoğlu ile görüşecek, ardından da Schengen ve yeniden yerleştirme gibi konuları kendi aralarında tartışıp bir karara varmaya çalışacak.

AB Komisyonu, bugün Schengen Anlaşması'nı kurtarmak için, üye devletlerin başlattıkları sınır kontrollerini sene sonuna kadar bitirmesini öngören bir yol haritası yayımlarken, başarısızlığın maliyetinin yıllık 18 milyar avroyu bulabileceği uyarısında bulunmuştu.

Balkan ülkeleri sürekli artan sığınmacı sayı karşısında sınır güvenliklerini artırırken AB üyeleri Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya, İsveç ve Belçika sınır kontrollerine başlama kararı almıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.