AB ülkeleri nükleer teknolojiyi geliştirmek istiyor

AB ülkeleri nükleer teknolojiyi geliştirmek istiyor
BERLİN (AA) - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, dünyada nükleer alandaki üstünlüklerini korumak amacıyla nükleer teknolojiyi daha da geliştirmeyi amaçladığı...

BERLİN (AA) - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin, dünyada nükleer alandaki üstünlüklerini korumak amacıyla nükleer teknolojiyi daha da geliştirmeyi amaçladığı bildirildi.

Alman Spiegel-online adlı internet sayfasında yer alan, AB Komisyonu'nun bir raporuna dayanarak verilen habere göre, üye ülkeler, yeni nükleer reaktörlerin geliştirilmesinde, finansmanında ve yapımında daha sıkı işbirliği yapmak istiyor.

AB ülkelerinin gelecekteki nükleer politikasına ilişkin raporda, nükleer reaktörle ilgili yatırımlar konusunda yeni şartların belirlenmesinin ve yatırımların Avrupa Stratejik Yatırım Fonu (ASYF) ve araştırma programlarından karşılanmasının öngörüldüğü belirtildi.

AB Komisyonu'nun yeni reaktör teknolojilerinin, özellikle de esnek küçük reaktörlerin geliştirilmesine hız ve ağırlık vermeyi istediği ifade edilen haberde, en geç 2030 yılına kadar bir AB ülkesinde bu tür bir reaktörün yapılmasının planlandığı kaydedildi.

AB Komisyonu'nun bu planlar için iki önemli sebebi olduğu görüşüne yer verilen haberde, üye ülkelerin bir yandan Rus doğalgazından daha bağımsız hale gelmeyi amaçladığı, diğer yandan da karbondioksit salınımını azaltmayı hedeflediği aktarıldı.

Güvenliğin tüm bu planlamalarda en büyük önceliğe sahip olacağı ifade edilen haberde, buna rağmen eski reaktörlerdeki metal yorulmasına ilişkin araştırma sonuçlarının en erken 2025 yılında yayınlanacağı bildirildi.

Haberde ayrıca, AB Komisyonu'nun yarın raporu kabul ederek oylanması için Avrupa Parlamentosu'na sunmasının beklendiği kaydedildi. AB Komisyonu'ndan ise bu konuda bir açıklama yapılmadı.

Alman Yeşiller Partisi, Belçika'daki Tihange ve Doel nükleer santrallerinde çatlaklar tespit edildiğine dikkati çekerek, AB Komisyonu'nun planlarını sert bir dille eleştirdi ve Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel'den bu planlara karşı çıkmasını istedi.

AB'ye üye 14 ülkede 131 nükleer santral bulunuyor ve yeni santrallerin yapılması planlanıyor. Almanya ise 2022 yılına kadar ülkedeki tüm nükleer santralleri kapatmayı planlıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.