ABD Başkan Yardımcısı Biden İsrail'de

ABD Başkan Yardımcısı Biden İsrail'de
Biden:- "Tarih boyunca ABD yönetimleri arasında İsrail'in güvenliğine en çok desteği biz verdik"- "Ciddi tehlikeler karşısında İsrail'in kendini savunma konusunda yeterli güce sahip olmasına bağlılığımızı koruyoruz. Çok zor ve değişen bir bölgede bulunan

KUDÜS (AA) - ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, "Tarih boyunca ABD yönetimleri arasında İsrail'in güvenliğine en çok desteği biz verdik" dedi.

Biden, Batı Kudüs'te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, "Açık bir şekilde ifade etmeme müsaade edin. ABD, bu eylemleri (Filistinlilerin İsrail'e yönelik eylemleri) kınıyor ve kınanmamasını da kınıyor" dedi.

İsrail'in güvenliğini desteklemeye ABD'nin bağlılığını yineleyen Biden, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca ABD yönetimleri arasında İsrail'in güvenliğine en çok desteği biz verdik. Askeri işbirliğindeki desteklerimiz, daha önce benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Ciddi tehlikeler karşısında İsrail'in kendini savunma konusunda yeterli güce sahip olmasına bağlılığımızı koruyoruz. Çok zor ve değişen bir bölgede bulunan İsrail'in emniyeti için bunlar çok önemli. İsrail'in Yahudilik ve demokratik yapısını korumanın tek yolu, tıkalı yolu bırakıp iki devletli çözümü uygulamadadır. Dolayısıyla ABD, her iki tarafı da bu yönde çabalamaları çağrısında bulunuyor."

İran'ın, sağlanan uluslararası nükleer silahlar anlaşmasına bağlı kalmasının gerekliliğine de değinen ABD Başkan Yardımcısı Biden, "Nükleer silahlı bir İran'ın, İsrail, ABD ve bölge için kabul edilemez bir tehdit olduğuna dair hemfikiriz. Bildiğim kadarıyla İran'ın anlaşmayı ihlal ettiğine dair şüpheler bulunuyor, böyle bir şey gerçekleşmişse harekete geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Netanyahu da Biden'in terörü net bir şekilde kınamasını taktir ettiğini ve bu eylemlerin bir gerekçesi olamayacağını belirterek, "Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yalnızca bu terörist eylemleri kınamamakla kalmıyor lideri olduğu Fetih Hareketi ABD vatandaşını öldüren teröristi övüyor ve Filistin kahramanı ilan ediyor. Bu çok korkunç bir şeydir ve uluslararası toplum Filistin'in terörü kınamaktan imtina etmesini kınamalıdır" diye konuştu.

- Arap ülkeleriyle ilişkileri derinleştirme fırsatı

İsrail'in Filistinlilerin eylemleriyle mücadele etmek için son aylarda ciddi önlemler aldığını ifade eden Netanyahu şunları söyledi:

"Ne yazık ki tüm Ortadoğu'da devletlerin yıkıldığını, DAEŞ'in, şiddetin ve terörün yükseldiğini görüyoruz. Şiddet ve terörü İran, Suriye, Lübnan, Irak, Yemen, Golan, Gazze, bölge ve dünya çapında uyguluyor. Ancak bir kısmı bu zorluklardan kaynaklanan dev fırsatlarla karşı karşıyayız. Bunların ilki İsrail ve bazı ılımlı Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri derinleştirmektir. Bu barış ve istikrara sabit temel oluşturmamıza yardımcı olacak"

Dün akşam İsrail'e gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile de görüşmüştü.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.