ABD, DEAŞ operasyonunda kendi helikopterini imha etti

ABD, DEAŞ operasyonunda  kendi helikopterini imha etti
ABD'li üst düzey bir yetkili, dün gece Suriye'de DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğü operasyonun ardından bir helikopterlerinde mekanik arıza meydana geldiğini ve bu nedenle helikopteri imha ettiklerini belirtti.

ABD'li üst düzey bir yetkili, dün gece Suriye'de DEAŞ elebaşı Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğü operasyonun ardından bir helikopterlerinde mekanik arıza meydana geldiğini ve bu nedenle helikopteri imha ettiklerini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, Suriye’deki DEAŞ operasyonuna ilişkin, telefon üzerinden bir arka plan brifingi yaptı.

Brifingde konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, operasyona giden sürece ve operasyona ilişkin bilgiler verdi.

Üst düzey yetkili, kendi istihbaratlarına göre El Kureyşi'nin öldürüldüğü binanın 3. katını nadiren çatıya çıkmak dışında terk etmediğini ve dışarıyla ulaklar aracılığıyla iletişime geçtiğini anlattı.

Söz konusu operasyonun Aralık 2021'den itibaren planlandığını belirten yetkili, "Biden, 1 Şubat Salı günü Oval Ofis'te Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley ile yaptığı toplantıda vur emrini verdi." dedi.

BİNANIN 1. KATINDA BULUNAN ÇOCUKLAR VE KADIN İLE ERKEK TAHLİYE EDİLMİŞ

Operasyonda El Kureyşi'nin yanındaki kadın ve çocukları "kalkan" olarak kullandığına işaret eden yetkili, 3 katlı binanın 1. katında bulunan 1 kadın, 1 erkek ve 8 çocuğu tahliye ettiklerini kaydetti.

Yetkili, operasyonda sivil kaybı olmaması için ellerinden gelen dikkati gösterdiklerini belirterek "Ancak terör elebaşı kendi ailesini katletti. Patlattığı intihar bombası o kadar güçlüydü ki bedenler 3. kattan dışarı fırladı. Operasyon mekanındaki tüm can kayıpları bu patlama nedeniyleydi." diye konuştu.

Operasyonda imha edilen helikoptere ilişkin ise yetkili, "Operasyonda kullandığımız helikopterlerden birinin mekanik bir sorunu vardı. Bu nedenle operasyon yerinden biraz uzaklaşınca bu helikopteri imha ettik. Bunun nedeni herhangi bir düşman saldırısı değil, mekanik sorundu." ifadelerini kullandı.

Yetkili, operasyonun önceden planlandığı gibi 2 saat sürdüğünü ve Biden'ın baştan sona Beyaz Saray'daki Durum Odası'ndan operasyonu takip ettiğini vurgulayarak operasyonun sonuna doğru kendilerine yönelik düşmanca bir eylem geldiğini, bunun da bölgede El-Kaide bağlantılı gruplar olabileceğini aktardı.

İNTİHAR BOMBACISI İDDİASI

AA'ya bilgi veren ve operasyon anlarında olay yeri yakınında bulunan bazı kaynaklar, ABD özel kuvvetlerinin helikopterlerine bir kadın intihar bombacısı tarafından ateş açıldığını, bu kişinin ateşin ardından üzerindekileri infilak ettirdiğini, zarar gören hava araçlarından birinin dönüş için harekete geçtikten kısa süre sonra Cinderes'e iniş yapmak zorunda kaldığını iddia etti.

SİVİL KATLİAMI

ABD askerleri, Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde bir F-16 savaş uçağı ve bir helikopter desteğiyle gece yarısından sonra operasyon düzenlemişti.

Enkazda çalışma yapan Sivil Savunma ekipleri, baskında 6'sı çocuk, 4'ü kadın toplam 13 kişinin öldüğünü bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.