ABD Dışişleri Bakanı Kerry:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry:
“Benim değerlendirmeme göre DAEŞ, kontrolündeki bölgelerde Yezidiler, Hristiyanlar ve Şii Müslümanlara soykırım uygulamıştır”- “Soykırım suçlamaları, insanlığa karşı suçlar, etnik temizlik konularında ben ne yargıç ne savcı ne de jüriyim. Tüm gerçekler ba

WASHINGTON (AA) – ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, terör örgütü DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta “soykırım” yaptığı değerlendirmesine vardığını bildirdi.

Kerry, geçen yıl ABD Kongresi’nde alınan karar gereği 17 Mart’a kadar verilen sürede DAEŞ’in soykırım yapıp yapmadığına ilişkin değerlendirmesini açıklaması gerekiyordu. Bu sürenin dolduğu gün değerlendirmesini açıklayan Kerry, DAEŞ’in soykırım yaptığını söyledi.

Kerry, “Benim değerlendirmeme göre DAEŞ, kontrolündeki bölgelerde Yezidiler, Hristiyanlar ve Şii Müslümanlara soykırım uygulamıştır” dedi.

DAEŞ’in aynı zamanda bu gruplara ve bazı durumlarda Sünni Müslümanlara, Kürtlere ve diğer azınlıklara yaptıklarıyla insanlığa karşı suç işlediğini ve etnik temizlik uyguladığını belirten Kerry, çatışmalardan dolayı erişim imkanları kısıtlı olduğu için DAEŞ’in eylemlerine dair detaylı ve ayrıntılı bir resim ortaya çıkaramasalar bile bu kanıya vardığını dile getirdi.

Kerry, “Son aylarda Dışişleri Bakanlığı, istihbarat örgütleri ve diğer grupların topladığı geniş bilgiler ışığında bir gözden geçirme yaptık. Değerlendirmem bu temele dayanıyor” diye konuştu.

DAEŞ’in daha önceki eylemlerinden örnekler veren Kerry, yüzlerce Yezidi’nin öldürüldüğünü, binlercesinin evinden olduğunu, yaşadıkları yerlerin yok edildiğini, kadınlara eziyet edildiğini anlattı.

Kerry, “örgütün Hristiyanları, Yezidileri, Şiileri sırf inançları ya da kimliklerinden ötürü öldürdüğünü” ifade etti ve “DAEŞ, Musul ve Telafer’de yüzlerce Şii Türkmeni katletti. Türkmen kentlerini kuşatarak insanları açlığa mahkum etti. Yüzlerce Şii Türkmen kadını kaçırdı” dedi.

DAEŞ’in kültürel mirasın yok edilmesi için kontrolü altındaki yerlerde sistematik bir çaba yürüttüğünü kaydeden Kerry, şunları söyledi:

“Soykırım suçlamaları, insanlığa karşı suçlar, etnik temizlik konularında ben ne yargıç ne savcı ne de jüriyim. Tüm gerçekler bağımsız bir soruşturma sonucu aydınlığa kavuşturulmalı, yetkin bir mahkeme tarafından karara varılmalıdır. Ancak ABD belgelerin toplanması ve yapılan zulmün analiz edilmesini en güçlü şekilde destekleyecektir. Bu suçların faillerinin cezalandırılmasını görmek için her şeyi yapacağız. Ümit ederim ki bugünkü açıklamamla DAEŞ zulmünün mağdurlarını, uğradıkları zulmün aşağılık olduğunu ABD’nin tanıdığını ve teyit ettiğini temin edebilirim."

John Kerry’nin açıklaması, ABD’ye hukuki bir yükümlülük getirmiyor. ABD Kongresi’nde geçen yıl kabul edilen bir tasarıda Dışişleri Bakanlığının DAEŞ’in işlediği suçların soykırım olup olmadığını tespit etmesi istenmiş, bakanlığa 17 Mart’a kadar süre verilmişti.

Bunun dışında geçen hafta da Temsilciler Meclisi’nde bağlayıcılığı olmayan benzer bir tasarı oybirliğiyle geçmiş, DAEŞ zulmünün soykırım, savaş suçu ve insanlığa karşı suç olduğu belirtilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.