ABD karıştı: Siyah genci öldüren polis yargılanmayacak

ABD karıştı: Siyah genci öldüren polis yargılanmayacak
Missouri'de siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesi olayının görüldüğü davada jüri, polisin yargılanmamasına karar verdi. Kararın açıklanmasının ardından dün akşam Ferguson karıştı. Bazı görgü tanıkları, polisin göstericilere içleri kurşun saçmalarl

ABD 'nin Missouri eyaletinde büyük jüri, 4 ay önce 18 yaşındaki silahsız, siyah bir genci ateşli silahla vurarak öldüren polis hakkında dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti. Michael Brown isimli siyah gencin ölümüyle ilgili davada çıkan bu karar olayın yaşandığı Ferguson banliyösü başta olmak üzere ülkenin pek çok yerinde protesto gösterilerinin başlamasına yol açtı. Polisin bir tür fişekle göstericilere ateş ettiği öne sürülürken Obama da itidal çağrısı yaptı. 

Voice of America’nın haberine göre St. Louis Başsavcısı Robert McCullogh, jürinin saatler öncesinden aldığı kararı Pazartesi akşam geç saatlerde açıkladı. Karara göre, polis memuru Darren Wilson yargılanmayacak. Wilson, 9 Ağustos’ta silahsız olduğu belirlenen siyah genç Michael Brown’ı birkaç kez ateş ederek öldürmüştü. Başsavcı Robert McCullogh, bazı tanık beyanlarının aksine, otopside Brown'un arkadan vurulmadığının ortaya çıktığını söyledi.


BİRÇOK NOKTADA GÖSTERİLER BAŞLADI
Kararın açıklanmasının ardından dün akşam saatlerinden itibaren Ferguson’da adeta isyan çıktı. Kararın açıklanmasını beklerken emniyet binası önünde toplananlar, derhal kararı protesto etmeye başladı. Polis ve halk arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.

CNN televizyonu polisin göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği görüntüler yayınladı. Gazdan CNN muhabirlerinin de etkilendiği görülürken, CNN’e konuşan bir görgü tanığı polisin göstericilere içleri kurşun saçmalarla doldurulmuş torbacıklar bulunan "bean bag" adlı fişekler kullanarak ateş açtığını bildirdi. Ayrıca Ferguson’da ‘yağma’ olayları da yaşanmaya başladığı, yolda park halindeki bazı araçlar ve iki binanın ateşe verildiği belirtiliyor.

Associated Press haber ajansı bazı polis arabalarına zarar verildiğini ve göstericilerden bazılarının polise "katil" diye bağırdığını bildiriyor. Reuters haber ajansı California ve Washington State'te de insanların kararı protesto etmek için sokaklara çıktığını bildirdi.

Brown ailesi ise karar nedeni ile "büyük hayal kırıklığına" uğradıklarını söyledi. Sokaklarda silah sesleri duyulduğu bildirilirken, Brown ailesi de toplananlara sakin olma çağrısı yaptı.


JÜRİDE 9 BEYAZ 3 SİYAH
Haber ajansları 12 kişilik jüride 3 üyenin siyah, dokuzunun beyaz olduğunu bildirdi. Ancak jüri üyelerinin kararı kaçta kaç çoğunluk ile aldığı açıklanmıyor. Yargılanma kararı için 9 üyenin oyu gerekiyordu. Olayla ilgili federal soruşturma ise devam ediyor.


OBAMA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI
ABD Başkanı Barack Obama kararın açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyerek Fergusonlulara protestolarını barışçıl yöntemlerle yapmaları çağrısında bulunurken, polise de itidal çağrısı yaptı. Obama hukuk devleti olmanın gereği olarak kararın kabul edilmesini isterken, Amerikalılardan ırkla ilgili konularda ABD'de yaşanan gelişmelerin göz ardı edilmemesini istedi.
 

Ne olmuştu?

18 yaşındaki Michael Brown Missouri eyaletinin St Louis kentinin banliyölerinden biri olan Ferguson'da polis tarafından 9 Ağustos'ta vurulmuştu. Görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına karşın polisin ateş ettiğini söylemiş, sanık polis ise bir arbede yaşandığını öne sürmüştü. Brown'un polis tarafından vurularak öldürülmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun siyah olduğu Ferguson kasabasında polis şiddetine karşı protestoları başlatmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.