ABD, Myanmar'a uyguladığı bazı yaptırımları kaldırdı

ABD, Myanmar'a uyguladığı bazı yaptırımları kaldırdı
ABD Hazine Bakanlığı, Myanmar'da demokratik bir hükümet kurulmasının ardından bazı şirket ve bankalara uyguladıkları yaptırımları kaldırdığını bildirdi

WASHINGTON (AA) – ABD Hazine Bakanlığı, Myanmar ile bağlantılı bazı şirket ve bankalara uyguladığı yaptırımları kaldırdığını bildirdi.

Hazine Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak, Myanmar’da demokratik bir hükümet kurulmasının ardından devletle ilişkili olan 10 kuruma uygulanan yaptırımların kaldırıldığını belirtti.

Açıklamada, “Myanmar, geçen sene içerisinde gerçekleşen çekişmeli bir seçimin ardından demokratik bir hükümet kurarak tarihi bir adım atmıştır” ifadesine yer verildi.

ABD’nin yaptırımları kaldırma kararı almasında bu sürecin önemli rol oynadığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Bugün attığımız adım, Myanmar’da gerçekleştirilen siyasi ve ekonomik ilerlemeye desteğimizi göstermektedir. Bu adımlar, yaptırım uygulanmayan şirketlerle ticaret yapmalarına yarayacaktır. Bunun dönüşümü olarak ise Myanmar halkına ve hükümetine daha müreffeh bir gelecek söz konusu olacaktır.”

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de günlük basın toplantısında Myanmar’a yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Hazine Bakanlığının aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Kirby, devlet bağlantılı kurumlara uygulanan yaptırımların kaldırılmasının amacını, “Demokratik reformları teşvik etmek, bazı kişilerin ve ordunun üzerindeki baskıyı devam ettirmek” şeklinde değerlendirdi. Kirby, bazı “basit” yaptırımların devam edeceğini söyledi.

Myanmar'da Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD), yaklaşık 50 yıllık askeri yönetime son veren 2010 yılındaki seçimin ardından cuntanın desteklediği hükümetin gölgesinde yapılan ilk genel seçimde sandıktan zaferle ayrılmıştı.

Bu seçimlerin ardından ise eski siyasi suçlu Aung San Suu Kyi iktidara gelmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.