ABD Savunma Bakanı Carter Almanya’da

ABD Savunma Bakanı Carter Almanya’da
Ashton Carter: “Rusya’yı bir düşman haline getirmek istemiyoruz. Ama kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın; müttefiklerimizi, ilkeler temelindeki uluslararası düzeni, pozitif geleceğimizi savunacağız”- “Rusya’nın saldırgan eylemleri yalnızca onun daha da f

STUTTGART (AA) - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, “Rusya’yı bir düşman haline getirmek istemiyoruz. Ama kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın; müttefiklerimizi, ilkeler temelindeki uluslararası düzeni, pozitif geleceğimizi savunacağız.” dedi.

Carter, Almanya’nın Stuttgart kentindeki ABD Avrupa Komutanlığı karargahında düzenlenen devir-teslim töreninde yaptığı konuşmada, Rusya’nın son dönemdeki saldırgan dış politikasını eleştirdi.

Rusya yönetiminin Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’ya yönelik saldırgan tutumuna, Baltık ülkelerine yönelik tehditlerine ve bölgede gerilimi tırmandırmasına tepki gösteren Carter, buna karşı NATO’nun caydırıcılığını güçlendirmeye dönük adımları sürdüreceğini vurguladı.

ABD Savunma Bakanı, “Rusya’nın saldırgan eylemleri yalnızca onun daha da fazla yalnızlaşmasına yol açacak, müttefiklerimizi ise birleştirecektir” ifadesini kullandı.

Batılı ülkelerin geçmişte Rusya ile birçok alanda iş birliği yaptığını, bunun tüm taraflara yarar sağladığını belirten Carter, Washington yönetiminin, Rusya’nın, son dönemdeki politikasını gözden geçirip yeniden yapıcı bir aktör haline gelmesini umut ettiğini kaydetti.

Carter, “Bizler Rusya’ya kapıyı açık tutmaya devam edeceğiz. Ancak bu konuda karar vermesi gereken Kremlin.” dedi.

Savunma Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler bırakın bir sıcak savaşı, Rusya ile bir soğuk savaşı da istemiyoruz. Rusya’yı bir düşman haline getirmek istemiyoruz. Ama kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın; müttefiklerimizi, ilkeler temelindeki uluslararası düzeni, pozitif geleceğimizi savunacağız.”

Konuşmasında, Avrupa’ya yönelik güvenlik tehditlerinin son yıllarda büyük değişim geçirdiğine işaret eden Carter, müttefiklerin hibrid savaş ve siber güvenlik konularına daha fazla eğilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Carter, Avrupa ülkelerine bütçelerinden savunmaya daha fazla kaynak ayırmaları çağrısını da yineledi.

- Yeni komutan Scaparrotti

Carter’ın konuşmasının ardından karargahta düzenlenen törenle ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Philip Breedlove, üç yıldır yürüttüğü görevi General Curtis Scaparrotti’ye devretti.

Scaparrotti burada yaptığı konuşmada, NATO müttefiklerinin bugün çok farklı tehditler ve stratejik sınamalarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı olarak Kırım’ı ilhak etmesine ve Ukrayna’nın doğusundaki ihtilafta oynadığı role değinen ABD’li general, önemli bir diğer tehdit olarak uluslararası teröre dikkat çekti.

Brüksel, Paris ve Ankara’yı hedef alan terör saldırılarını örnek olarak gösteren Scaparrotti, ittifakın terörle mücadelede ivedi adımlar atması gerektiğine işaret etti.

Scaparrotti, selefi Breedlove gibi ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığının yanı sıra NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı (SACEUR) olarak da görev yapacak. Scaparrotti, bu görevi salı günü Belçika‘da düzenlenecek törenle devralacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.