ABD terörle mücadelede Afrika askerlerine eğitim veriyor

ABD terörle mücadelede Afrika askerlerine eğitim veriyor
Amerikalı yetkililer, olası terör saldırılarına karşı Çad, Nijer, Nijerya ve Kamerun ordusuna üç hafta boyunca tatbikat yaptıracak

ANKARA (AA) - Afrika askeri güçleri, Senegal'de ABD liderliğindeki terörle mücadele eğitim programına başladı.

ABD'nin Afrika Özel Harekat Komutanlığı Sözcüsü Nathan Broshear, Senegal'in Thies kentinde, Fransa ve Almanya dahil 30 ülkeden askeri personelin katıldığı eğitim programında, çoğu Amerikalı bin 700 özel harekatçının görev aldığını belirtti.

Broshear, "Filinta" operasyonları olarak bilinen tatbikatların, Çad Gölü havzasındaki ülkelerin askerlerinin eğitilmesiyle bölgedeki herhangi bir terör tehdidine karşı yapılan hazırlığın sembolü olduğunu vurguladı.

Afrika Özel Harekat Komutanlığından Tuğgeneral Donald Bolduc, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Filinta" operasyonlarının Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da 32 kişinin ölümüne yol açan saldırıdan birkaç hafta sonra başladığını kaydetti.

Militan gruplar arasında artan işbirliğinin, bölgede daha etkin olabilecekleri anlamına geldiğini söyleyen Bolduc, "Bu işbirliğinin, DAEŞ'i Kuzey Afrika'da daha etkin, Boko Haram'ı Çad Gölü civarında daha ölümcül hale getirdiğine şahit oluyoruz" dedi.

El-Kaide'nin Kuzey Afrika kolu AQIM ve DAEŞ'in, Libya'da birlikte hareket ettiğini belirten Bolduc, AQIM'in DAEŞ'ten etkilenmekten ziyade, onlardan emir aldığını dile getirdi.

Bolduc, bölgesel işbirliği ve istihbarat paylaşımının önemini vurgulayarak, ABD'nin Çad, Nijer, Nijerya ve Kamerun'un gelecek yılın ortalarında ortak istihbarat merkezi kurmasına yardım edeceğini ifade etti.

2005'den bu yana devam eden yıllık tatbikatların, 8-29 Şubat'ta süreceği, bazı tatbikatların da Moritanya'da yapılacağı belirtildi.

ABD'nin Boko Haram'la mücadeleye destek için Batı Afrika ülkesi Nijerya'ya MRAP tipi 24 zırhlı araç hibe ettiği açıklanmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama, ekim ayında Senato ve Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği mektupta, Boko Haram'a karşı mücadelede teknik ve lojistik destek sağlanması amacıyla 12 Ekim'de yaklaşık 90 askerin gönderildiğini, Kamerun'a gidecek toplam asker sayısının 300 olacağını açıklamıştı.

Çad, Nijer, Nijerya, Kamerun ve Benin, Boko Haram ile mücadele kapsamında "Ortak Çok Uluslu Müdahale Gücü" oluşturmuştu. Müdahale gücünün göreve başladığında, Boko Haram ile silahlı grupların saldırılarına maruz kalan bölgelerde güvenliğin, istikrarın ve insani yardımın sağlanması için çalışması planlanmıştı.

Burkina Faso’nun başkenti Vagadugu’daki bir otele düzenlenen ve 32 kişinin ölümüne neden olan terör saldırıyı Mağrib El-Kaidesi üstlenmişti. Saldırının ardından bölgede yer alan 4 ülke, güvenlik güçlerini teyakkuza geçirmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.