ABD Yüksek Mahkemesi "yasa dışı göçmenlerin" durumunu görüştü

ABD Yüksek Mahkemesi "yasa dışı göçmenlerin" durumunu görüştü
Yaklaşık 4 milyon göçmenin kaderini ilgilendiren konu hakkında mahkemeden sonuç çıkmadı

WASHINGTON (AA) - ABD Yüksek Mahkemesi, Başkan Barack Obama'nın ülkede yasa dışı şekilde bulunan göçmenlerin sınır dışı edilmesini engelleyen kararını ele aldı ancak mahkeme üyeleri bir sonuca varmadı.

Şubat ayında bir yargıcın ölümünün ardından muhafazakar ve liberal kanattan 4'er yargıcın kaldığı Yüksek Mahkemede, muhafazakar üyelerin, Obama'nın 2014'te aldığı kararı hakkında şüphelerini dile getirdiği, liberal üyelerin ise kararı desteklediği belirtildi.

Obama'nın yaklaşık 4 milyon "yasa dışı göçmenin" sınır dışı edilmesini engelleyen ve bu kişilere çalışma izni verilmesini sağlayacak "yürütme erki kararı"nı destekleyen yüzlerce kişi ise yargıçların görüşmesi sırasında Yüksek Mahkeme önünde gösteri düzenledi.

Aralarında çok sayıda göçmenin bulunduğu göstericilerden bazıları yıllardır ABD'de bulunduklarını, sınır dışı edilmeleri halinde ailelerin bölüneceğini belirtti. Göstericiler, mahkeme üyelerinden Obama'nın kararının bozulmamasını talep etti.

Teksas'ın öncülüğündeki 26 eyalet, Obama'nın iki yıl önce çıkardığı yürütme kararını Kongre'nin devre dışı bırakıldığı gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Bu 26 eyalette Cumhuriyetçilerin hakimiyeti bulunuyor. Konuyu yargıya taşıyan eyaletlerin savcıları, Beyaz Saray'ın Kongre'de bulunması gereken gücü hiçe saydığını savunuyor.

Obama'nın kararı, çocukları ABD vatandaşı olan ancak kendileri yasa dışı şekilde ülkede bulunan kişilerin sabıka kaydı yoksa sınır dışı edilmemelerini ve çalışma izni alabilmelerini öngörüyordu.

Şu anda 8 üyesi bulunan ve 4'e 4 bölünmüş bir görüntü veren Yüksek Mahkeme'de üyelerin eşit sayıda olması nedeniyle bir karar verilememesi durumunda alt mahkemenin geçen yıl verdiği karar geçerli olacak ve Obama'nın yürütme kararı geçersiz sayılacak. Bu durumda ABD'de yasal evrakı olmadan yaşayan göçmenlerin sınır dışı edilmesinin önü açılabilecek.

Yüksek Mahkeme'nin haziran sonuna kadar kararını açıklaması bekleniyor.

Üyelerden Antonin Scalia'nın şubat ayında ölümünden sonra 8 yargıcı kalan Yüksek Mahkeme'ye yapılacak yeni üye ataması son aylarda ABD'de en çok konuşulan konulardan biri oldu. Obama, yargıç Merrick Garland'ı aday gösterdi ancak Kongre'den onay alması gereken Garland hakkında yapılacak görüşmeleri Cumhuriyetçiler engelliyor.

Yüksek Mahkeme, ABD'de göçmenlerle ilgili davada olduğu gibi birçok önemli konuda son sözü söyleyen yargı makamı olarak önem taşıyor.

ABD Yüksek Mahkemesi "yasa dışı göçmenlerin" durumunu görüştü

ABD Yüksek Mahkemesi "yasa dışı göçmenlerin" durumunu görüştü

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.