ABD'de başkanlık seçimine doğru

ABD'de başkanlık seçimine doğru
Aday adayları bir kez daha televizyonda başkan seliçilirlerse neler yapacaklarını anlattı

WASHINGTON (AA) - ABD’de başkan adayı olmak için yarışan Demokrat ve Cumhuriyetçi adaylar, Nevada ve Güney Carolina eyaletlerinde yapılacak ön seçimler öncesinde bir kez daha açık oturumlarda vaatlerini ve politikalarını sıraladı.

Demokrat aday adayları Hillary Clinton ve Bernie Sanders, yarın Demokrat Parti’nin ön seçiminin yapılacağı Nevada eyaletinden canlı yayınlanan programda arka arkaya sahneye çıkarak seçmenlerin sorularını yanıtladı.

Anketlere göre Clinton’ın arkasında görünen ancak son günlerde yayınlanan bazı anketlerde arayı kapattığı belirtilen Bernie Sanders, “sosyalist” olarak değerlendirilen politikalarını sıraladı ve demokratik sosyalizm konusunda Danimarka ve İsveç gibi ülkeleri örnek gördüğünü söyledi.

Sanders, ülkedeki çok sayıda göçmenin sınır dışı edilmesi önerilerine karşı, “Aileleri bölmek yerine birleştirmeliyiz” dedi ve ülkedeki 11 milyon kaçak göçmenin bu durumdan kurtarılması gerektiğini dile getirdi.

Şiddet olaylarıyla gündeme gelen polis teşkilatında reform yapılması gerektiğini savunan Sanders, saatlik asgari çalışma ücretinin 15 dolara yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Üniversite eğitiminin ücretsiz olması için çalışacağını kaydeden Sanders, bunun için büyük şirketlere yönelik verginin artırılacağını söyledi.

Sanders, ABD’de son dönemde artan ırkçı, yabancı düşmanı ve İslam karşıtı söylemlerle ilgili olarak da “2016 yılında hala Donald Trump gibilerin Müslümanlar ya da Latin Amerikalıları günah keçisi ilan ederek oy devşirmeye çalışmasını kabul edilemez buluyorum. Barack Obama’nın başkanlığını babası Kenya’da doğduğu için sorgulayanlara şaşırıyorum çünkü kimse benim vatandaşlığımı sorgulamadı. Halbuki benim babam da Polonya’dan geldi. Fark belki de sadece benim derimin rengi” dedi.

Diğer Demokrat aday Hillary Clinton da göçmenler konusunun öncelikleri arasında olduğunu vurguladı. Ülkede kaçak olarak bulunan göçmenlerin sınır dışı edilmesini engellemek için çalışacağını aktaran Clinton, bunu büyük bir siyasi konu haline getireceğini belirtti.

Wall Street’teki büyük finans kuruluşlarına yakın durmakla eleştirilen Clinton, 2000’li yılların sonundaki krizden önce bu kuruluşları uyardığını, şimdi de Wall Street’in oluşturduğu tehdide karşı en etkili ve kapsamlı planı bulunan başkan adayı olduğunu savundu. Clinton, daha önce eşcinsel evliliğe karşı çıkan sözleri hatırlatıldığında ise “bu konuda evrim geçirdiğini” söyledi.

Doğum yılına bağlı olarak 65 ile 67 arasında bulunan emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı olduğunu açıklayan Clinton, üniversite eğitiminin herkes için ulaşılabilir olmasını, asgari ücretin artırılmasını amaçladığını ifade etti.

- Cumhuriyetçi adaylar

ABD’de başkanlık yarışında Cumhuriyetçi aday adaylarından Ohio Valisi John Kasich, eski Florida Valisi Jeb Bush ve emlak milyarderi Donald Trump, Güney Carolina’da yarın yapılacak ön seçimler öncesi eyaletin başkenti Columbia’da canlı yayında izleyicinin karşısına çıktı.

CNN televizyonunda Anderson Cooper’ın moderatörlüğünde gerçekleşen canlı yayında üç aday adayı, sırayla izleyicinin karşısına çıkarak hem moderatörün hem de salondaki halkın sorularını yanıtladı.

İlk olarak sahneye davet edilen Ohio Valisi Kasich, New Hampshire’daki ön seçimlerde yakaladığı momentumu, “Süper Salı” olarak adlandırılan 1 Mart’ta birçok eyalette yapılacak ön seçimlere az bir zaman kala yarın Güney Carolina’da da sergileyip sergileyemeyeceğine yönelik soruyu cevapladı. Kasich, 9 Şubat’ta New Hampshire’da ön seçimde ikinci gelerek elde ettiği başarıyı sürdürmeyi umduğunu belirterek, “Yakaladığım momentumun kaybolacağına dair herhangi bir kaygı gütmüyorum” dedi.

Dış politikada ABD askerlerinin deniz aşırı ülkelerde konuşlandırılmasına yönelik ise Kasich, “Ne zaman ABD’nin güvenliğine yönelik bir risk varsa askerlerimizi konuşlandırabiliriz ancak iç savaşlara karışmak gibi bir şeyi hiçbir zaman desteklemedim” diye konuştu.

- Trump’ın inancını sorgulamıyorum”

Eski Florida Valisi Jeb Bush, sahneye ikinci sırada çıktı. Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus’un, partinin diğer başkan aday adayı Donald Trump’la ilgili “köprüler yerine duvarlar inşa etmeyi düşünen insanın Hristiyan olamayacağına” yönelik sözleri hatırlatılan Bush’a, Papa ile aynı fikirde olup olmadığı soruldu. İnsanların dini inançlarını sorgulayamayacağını belirten Bush, “Donald Trump’ın inancını sorgulamıyorum” yanıtını verdi.

Bush, bir soru üzerine, Amerikalıların silaha erişimini denetim altına almak isteyen ABD Başkanı Barack Obama’nın bu noktada başkanlık yetkisini kullanmasını anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Bir izleyici tarafından Yüksek Mahkeme yargıçlarından Antonin Scalia’nın ani ölümü sonrasında yerini kimin dolduracağı tartışmaları anımsatıldı. “Obama’nın yerinde olsaydınız Scalia’nın konumuna birini aday gösterir miydiniz?” sorusuna Bush, “Birini aday gösterir miydim? Büyük bir ihtimalle gösterirdim” sözleriyle karşılık verdi.

Obama, yeni yargıç adayını görev süresi içerisinde en kısa zamanda göstermek isterken, yargıcın atanmasını oylama kartına sahip olacak Senato’daki Cumhuriyetçiler ise gelecek yıl yeni başkan göreve başlamadan önce Yüksek Mahkeme için aday gösterilen yargıca onay vermeme konusunda kararlı.

Bir soru üzerine ABD’nin terör örgütü DAEŞ ile mücadele stratejisini de eleştiren Bush, Suriye’de yaşanan insanlık dramı göz önünde bulundurulduğunda “uçuşa yasak bir bölge oluşturulması gerektiğini” kaydetti.

- “Papa mükemmel bir insan”

Kamuoyu yoklamalarında Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında ilk sırada yer alan emlak zengini Donald Trump, sahneye en son davet edilen kişi oldu. Moderatörün sorulara başlamadan önce “Zor bir gün geçirdiniz” demesi üzerine Trump, “Papa mükemmel bir insan” ifadesini kullandı.

Trump, Papa Franciscus’un sözlerine ilişkin yorumunun sorulması üzerine, dini lider ile kavga etmeyi sevmediğini söyledi. Medyanın Papa’nın sözlerini farklı aksettirdiğini ileri süren Trump, “Bunun bir kavga olduğunu düşünmüyorum. Papa medyada aslında yer alan haberlere göre daha yumuşak ifadeler söyledi” açıklamasında bulundu.

Trump, Papa’nın arzu etmesi halinde herhangi bir zamanda kendisiyle görüşebileceğini kaydetti.

Her platformda ülkedeki yasa dışı göçmenlerin sınır dışı edilmesi gerektiğini ifade eden Trump, Papa’nın sözlerine rağmen ABD-Meksika sınırına duvar inşa edilmesi projesinin ardında durduğunu dile getirdi.

“Meksika sınırına muazzam bir duvar inşa edeceğiz ve Meksika bunun parasını ödeyecek” diyen Trump, Obama’nın sağlık reformunu da yerden yere vurdu. “Obamacare” olarak bilinen sağlık düzenlemesinin yerine kendisinin neyi önerdiğinin sorulmasına karşılık Trump, “Her şeyden önce Obamacare büyük bir felaket. Obamacare işlemiyor. Bu zamana kadar sahip olacağınız en iyi sağlık hizmetine kavuşacaksınız ve bu en düşük maliyetle olacak” diye konuştu.

Iowa eyaletinde 1 Şubat'ta başlayan ve 9 Şubat'ta New Hampshire'da devam eden başkanlık ön seçim süreci, Cumhuriyetçi aday adaylarının 20 Şubat'ta Güney Carolina ve 23 Şubat'ta Nevada'da gerçekleştirecekleri ön seçimlerle devam edecek.

Iowa’daki yarışı ikinci, New Hampshire’dakini ise ilk sırada bitiren Trump, Güney Carolina’da da anketlerde yüzde 35 ile ilk sırada yer alıyor. Trump, Nevada için yapılan kamuoyu araştırmalarında ise yaklaşık yüzde 39 puanla yine ön sırada gidiyor. Her iki eyalette de Trump'ı yüzde 17 ve yüzde 18,5 oy oranlarıyla Teksas Senatörü Ted Cruz takip ediyor. Anketlere göre Florida Senatörü Marco Rubio ise birkaç puanlık farkla Cruz'u yakın takibini sürdürüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.