ABD'de başkanlık yarışı

ABD'de başkanlık yarışı
Cumhuriyetçi ve Demokrat Başkan aday adayları, CNN kanalında gerçekleşen canlı yayında başkan olmaları durumunda neler yapacaklarını anlattılar

WASHINGTON (AA) - ABD'de bu yıl kasım ayında yapılacak başkanlık yarışında aday adaylığı devam eden son beş Başkan adayı, Beyaz Saray’a yerleşmeleri durumunda dış politikada neler yapacaklarını anlattılar.

Cumhuriyetçi aday adayları Ohio Valisi John Kasich, Teksas Senatörü Ted Cruz, emlak milyarderi Donald Trump, Demokrat aday adayları eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Vermont Senatörü Bernie Sanders, Amerikan CNN kanalında gerçekleşen canlı yayında, tek tek izleyicinin karşısına çıkarak moderatörün sorularını cevapladılar.

Programa katılmadan önce, Sanders dışındaki diğer aday adayları, ABD'deki en güçlü Yahudi lobilerinden Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) yıllık toplantısında birer konuşma yaptı. CNN ekranlarında ki programda ise aday adayları, ağırlıklı olarak ABD’nin İsrail politikasını ele almakla birlikte, ABD’nin Ortadoğu ve Küba politikasına dair görüşlerini paylaştılar.

Eski Dışişleri Bakanı Clinton, Cumhuriyetçi adayların aksine İran’la yapılan nükleer anlaşmayı savundu.

Başkan olması durumunda İran'la yapılan nükleer anlaşmayı devam ettireceğini belirten Clinton, İran’la yapılan anlaşmanın “güven” üzerine kurulmadığına dikkati çekti. Clinton, “güvensizliğin” esas alınması gerektiği anlatarak, “İran, bu konuda ciddi adımlar atmalıdır. Herhangi bir şüphe üzerine ise İran’ın aleyhine gerekli adımlar atılmalıdır” ifadesini kullandı.

Trump ise, Obama yönetiminin İran’la yaptığı anlaşmayı eleştirirken, Küba açılımını ise kendisinin Başkan olması durumunda devam ettireceğini söyledi.

“Fakat Küba’yla daha iyi bir anlaşma yapmamız gerekir” diye konuşan Trump, uygun şartların oluşması durumunda ise Havana’ya bir otel açabileceğini kaydetti.

Kendisini “sosyalist demokrat” olarak tanıtan Sanders ise diğer adaylardan farklı olarak, İsrail-Filistin konusunda İsrail’in yerleşimci politikasını eleştirdi. İsrail’in bir an önce Filistin topraklarında kaçak yapılanmaları durdurması gerektiğini ifade eden Sanders, aksi halde bölgede huzurun söz konusu olamayacağını belirtti.

ABD’nin, çıkarlarına uymadığı takdirde diğer ülkelerin hükümetlerini devirmeye çalışmaması gerektiğini aktaran Sanders, Obama’nın Küba politikasını destekledi.

“Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun Beyaz Saray’da ağırlanma fikrini nasıl değerlendirirsiniz?” şeklinde yöneltilen bir soruya ise Sanders, “Daha önce Suudi Arabistan Kralı ve Çin Devlet Başkanı da Beyaz Saray’a gelmişti, Castro’nun gelmesinde de bir sorun görmüyorum” dedi.

Cumhuriyetçilerin diğer bir güçlü adayı Cruz’a ise Müslüman karşıtı sözleriyle bilinen Frank Gaffney’i ulusal güvenlik danışmanlarından biri olarak ataması soruldu.


Gaffrey’in, “Barack Hussein Obama ABD’nin ilk Müslüman başkanı olarak değerlendirmeli” şeklinde 2009 yılında yaptığı bir yorumu hatırlatılması üzerine Cruz, “Bana verdiği danışmanlık hizmetinden dolayı çok memnunum” cevabını verdi.

Cruz, Başkan Barack Obama’nın tarihi Küba ziyaretini de hedef alarak, "Obama şuanda acımasız bir komünist diktatörle birlikte. İran’a yaptığı gibi şimdi de diğer bir düşmanımıza milyarlarca dolar para akıtmakla meşgul” değerlendirmesinde bulundu.

Anket sonuçlarına göre Cumhuriyetçilerin en son sırada bulunan aday adayı Kasich ise Ortadoğu'da yaşanan çatışmaları değerlendirdi.

“Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi’nin devrilmesi hataydı“ diyen Kasich, Kaddafi'nin devrilmesinin Ortadoğu’da “düzenin bozulması”na ve terör örgütlerinin büyümesine sebep olduğunu iddia etti.

Kasich, “Ne zaman bir kargaşanın içine girilse ve bu tür sorunlarla uğraşılsa, daha büyük bir problem ortaya çıkıyor” yorumunu yaptı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.