ABD'de büyük şehirlerde şiddet suçları arttı

ABD'de büyük şehirlerde şiddet suçları arttı
ABD'de geçen yıl mal kaybıyla sonuçlanan suçlar azalırken can kaybına yol açan şiddet suçlarında önceki yıla göre yüzde 14 artış oldu- Geçen yıl bin 152 kişi polis şiddeti sonucunda yaşamını yitirdi- Ülkede nefret suçları yüzde 6 artış kaydetti- 2016, sil

NEW YORK (AA) - SELÇUK ACAR/MUSTAFA KELEŞ - ABD'de son bir yılda büyük şehirlerde işlenen şiddet suçları ve cinayet oranları arttı.

New York Üniversitesi Hukuk Fakültesine bağlı Brennan Adalet Merkezine göre, geçen bir yılda ülke genelinde şiddet olayları yüzde 3,3, şehirlerdeki cinayetler ise yüzde 14 oranında yükseldi.

Chicago, Las Vegas, Los Angeles, Memphis, Nashville, Orlando ve San Antonio gibi önde gelen 13 kentte suç ve cinayet oranlarında son bir yılda artış yaşandı. Bir önceki yıla göre 2016'da cinayetler Los Angeles'ta 282'den 293'e, Dallas'ta 136'dan 173'e, Las Vegas'ta 127'den 176'ya, San Diego'da 37'den 67'ye, Memphis'te 135'ten 180'e​ ve Houston'da 303'ten 349'a çıktı.

ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) yayınladığı son rapora göre, ülkede bir yılda 1 milyon 195 bin 704 şiddet içeren suç işlendi.

Ülke genelinde, son bir yılda işlenen şiddet suçları sonucunda cinayete kurban gidenlerin sayısı da 15 bin 696 olarak belirlendi.

ABD'de geçen bir yılda 90 bin 185 tecavüz polis kayıtlarına geçerken ülke çapındaki 327 bin 374 hırsızlık olayında yaklaşık 390 milyonluk mal kaybı oluştu.

Mülkiyete karşı işlenen suçlarda tahmini değer kaybının 14 milyar 300 milyon dolara ulaştığı ABD'de, çalındığı rapor edilen malların toplam değerinin ise 12 milyar 420 milyon dolar olduğu belirtildi.

Cinayetlerin yüzde 71,5'i, soygunların yüzde 40,8'i ve fiili saldırıların da yüzde 24,2'si ateşli silahla yapıldı.

- Polis şiddeti bin 152 can aldı

2013 yılından bu yana polis şiddeti sonucunda hayatını kaybedenlerin günlük istatistiğini tutan "Polis Tarafından Öldürülenler" adlı sivil toplum kuruluşunun "killedbypolice.net" internet sitesi üzerinden yayınladığı rakamlara göre, 2016'da polisin öldürdüğü kişi sayısı bin 152 olarak kayıtlara geçti.

2017'nin ilk 5 gününde ise polis şiddeti sonucunda hayatını kaybeden Amerikalı sayısı 16 oldu.

- Chicago'da şiddet rekoru

Cinayetlerin son 19 yılın en yüksek düzeyine ulaştığı Chicago'da 3 bin 350 silahlı şiddet olayında 762 kişi öldürüldü.

Sadece Noel hafta sonunda 60 ayrı silahlı şiddet olayında 11 kişinin hayatını kaybettiği kentte yılbaşı gecesi de 3 kişi öldürüldü, 16 kişi yaralandı.

- Nefret suçlarında artış var

Geçen yıl ABD genelinde yüzde 6 artışla 5 bin 818 nefret suçu işlendi.

İşlenen suçların istatistiğine göre, Müslümanlara karşı bağnazlığın büyük oranda arttığı görülüyor. Müslümanlar dışında, Yahudilere, siyahilere, LGBT üyeleri ve diğer azınlıklara karşı işlenen suçlar da nefret suçları arasında bulunuyor.

FBI'nın son verilerine göre, Müslümanlara yönelik nefret suçlarında yüzde 67 artış görüldü. 2014'te Müslümanlara yönelik 154 saldırı varken bu sayı 2015'te 257'ye yükseldi.

Son yıllarda Müslümanlara yönelik nefret suçlarının artmasında 2016 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adaylarının hemen hepsinin İslam karşıtı seçim söylemlerinin payı büyük oldu. Cumhuriyetçi Partinin başkan aday adayları arasından sıyrılıp, seçimlerde ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump, son bir yıl içindeki nefret suçlarının artmasındaki en büyük paya sahip isim olarak öne çıktı.

ABD'deki Müslümanlara yönelik şiddette, DEAŞ terörünün ve Batı medyasında körüklenen İslamofobi'nin de büyük payı bulunuyor.

- Cezaevine giren kadınların sayısında rekor artış

ABD'de cezaevine giren kadınların sayısında büyük artış yaşanıyor. Son 30 yılda cezaevindeki kadınların sayısı yüzde 800, erkeklerin ise yüzde 416 arttı. 2015 verilerine göre, son 7 yılda cezaevlerindeki mahkum sayısında ise yüzde 2,3'lük düşüş görüldü.

2015 verilerine göre, birçok eyalette kapasitelerinin çok üzerinde mahkumun bulunduğu ABD'de, federal cezaevlerindeki toplam mahkum sayısı 2 milyon 173. Özel cezaevlerindeki mahkum sayısının ise 95 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

- Bireysel silah satışları rekor kırdı

ABD'de farklı eyaletlerdeki farklı kanun ve düzenlemeler nedeniyle bireysel silah satışlarının tam istatistiğini tutmak mümkün değil. Bireysel silah satışlarının hesaplanması için kullanılan en önemli yollardan biri, silah satıcılarının yasalar gereği potansiyel müşterilerin sabıkasını sorgulaması.

FBI'nın açıkladığı verilere göre, 2016, kayıtların paylaşıldığı 1998 yılından bu yana silah satışı için en fazla sayıda sorgulamanın yapıldığı yıl oldu.

Geçen yıl silah satışı için başvuran 27 milyon 538 bin 673 kişinin kaydı, FBI'ın sabıka sorgulama sisteminden incelendi. Bu sayı 2015'te 23 milyon, bir önceki yıl ise 20 milyondu.

FBI rakamlarına göre, 2006'da silah satışı için sabıka kaydı sorgulanan kişi sayısının 10 milyon civarında olduğu görülüyor. Takip eden yıllar içinde sürekli artan sorgulama sayısının geçen yıl 27 milyon kişiyi geçerek yeni rekor kırdığı belirtiliyor.

Uzmanlar, yasal olmayan yollar ve kişiler arası ikinci el silah satış rakamlarının bu sayıya dahil olmadığını vurgulayarak, silah satışındaki artışın nedenleri olarak terör saldırılarındaki artış ve Hillary Clinton'ın başkan seçilme ihtimalini gösteriyor.

Başkan Barack Obama, görev dönemi boyunca silah satışına kısıtlama getirilmesi için çeşitli önerilerde bulunmuş ama silah lobilerinin etkisi altındaki Kongreden gerekli desteği bulamamıştı. Başkan adaylarından Hillary Clinton da seçim vaatleri arasında silah satışına kısıtlama getirilmesi konusuna ağırlık vereceğini duyurmuştu. Clinton'ın seçilmesi ihtimalini ve silah almanın zorlaşabileceğini göz önünde bulunduran birçok ABD'linin seçim öncesi silah satın aldığı değerlendiriliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.