ABD'deki Müslümanların yeni buluşma noktası: Amerika Diyanet Merkezi

ABD'deki Müslümanların yeni buluşma noktası: Amerika Diyanet Merkezi
Bünyesinde ABD'deki en büyük camiyi de barındıran Amerika Diyanet Merkezi, 2 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi olarak açılacak- Amerika Diyanet Merkezi Başkanı Çolak: "ABD'deki Müslüman toplum için gurur kaynağı olacak bir külli

WASHINGTON (AA) - HAKAN ÇOPUR - Bünyesinde ABD'deki en büyük camiyi de barındıran ve 2 Nisan Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılacak Amerika Diyanet Merkezi, şimdiden bölgedeki tüm Müslümanlar için bir merkez ve buluşma noktası haline geldi.

ABD'nin başkenti Washington'a yarım saatlik mesafedeki Maryland eyaletinde yer alan Amerika Diyanet Merkezi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yarın açılacak.

Açılış hazırlıklarının tamamlandığı Amerika Diyanet Merkezi'nin Başkanı Yaşar Çolak, AA muhabirine külliye ile ilgili bilgiler verdi.

Merkezin tarihçesinin 1993'e kadar gittiğini anlatan Çolak, o yıllarda Diyanet tarafından satın alınan 60 dönümlük arazi içerisine civarda yaşayan Türkler için bir mescit yapıldığını anlattı. 2009 yılında ilk plan ve proje çalışmalarına başlandığını ve kısa bir sürede inşaatın tamamlandığını aktaran Çolak, yaklaşık iki yıl önce külliyenin kısmen hizmet vermeye başladığını bildirdi.

Amerika Diyanet Merkezi'nin bölgedeki Müslümanlara hizmet verdiğini belirten Çolak, "Açılış için çok heyecanlıyız, çünkü bir hayalimiz gerçek oldu. ABD'deki Müslüman toplum için gurur kaynağı olacak bir külliyeyi açıyoruz." şeklinde konuştu.

Kapılarının herkese açık olduğunu vurgulayan Çolak, Amerika Diyanet Merkezi'nin, Osmanlı geleneğinde, merkezinde cami ve etrafında diğer kurumların ve binaların yer aldığı "külliye" geleneğini Amerika'ya taşıdığını vurguladı. Külliyenin merkezinde 16. asır klasik Osmanlı mimarisini yansıtan çifte minareli bir caminin bulunduğunu anlatan Çolak, diğer binaların fonksiyonları hakkında da bilgiler verdi.

Külliye bünyesinde hem cemaate hem de gençlere yönelik çok sayıda programın da hayata geçirildiğini aktaran Çolak, "Bu mekanda insanlar, hayatın yükü karşısında yorulan ruhlarını dinlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın projenin başından itibaren her aşamasında büyük destek verdiğini belirten Çolak, 2 Nisan'daki açılışta büyük bir organizasyon yapacaklarını dile getirdi.

Cumartesi günü dört adet serginin açılacağını ve bunların iki ay süreyle açık kalacağını da kaydeden Çolak, açılışın herkese açık olacağını sözlerine ekledi.

Amerika Diyanet Merkezi Camisi'nin imam hatiplerinden Ali Tos da 2015 yılının Ramazan ayının ilk gününde caminin ibadete açıldığını anlattı.

- Camide Arapça, Türkçe ve İngilizce hutbe okunuyor

Camide Arapça, Türkçe ve İngilizce hutbe okunduğunu ifade eden Tos, din hizmetleri şemsiyesi altında geçen eylül ayından bu yana belli sayıda öğrenciye hafızlık eğitiminin de verildiğini ifade etti. Bu eğitime katılamayan öğrencilere de pazar günleri Kur'an-ı Kerim eğitimi ve temel dini bilgiler derslerinin verildiğini belirten Tos, cuma akşamları kadınlara, pazartesi akşamları da erkeklere yönelik Kur'an-ı Kerim derslerinin de mevcut olduğunu aktardı.

"Burada cenaze hizmetlerinden nikah hizmetlerine ve ihtida merasimlerine kadar çok çeşitli din hizmetleri veriyoruz" diyen Tos, insanların dini nikahlarını kıydırmak için merkeze özellikle geldiklerinin altını çizdi.

Ali Tos, özellikle cuma günleri caminin adeta dolup taştığını ifade etti.

Kurban ve hac organizasyonları gibi hizmetlere de devam ettiklerini, dini ve milli günlerde külliye bünyesinde çok sayıda etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Tos, "Burası ismiyle müsemma bir külliye haline geliyor ve Amerikalı Müslümanlar burayı artık bir merkez olarak görüyor" dedi.

Maryland'deki külliye, sadece ABD'deki Türklerin değil, Washington civarında yaşayan Müslüman kanaat önderlerinin de takdirini kazanıyor.

- "Buraya her gelişimde dinimle yeniden bütünleşiyorum"

Amerika Diyanet Merkezi ile görüşlerini AA muhabiriyle paylaşan Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) Başkanı Naim Beig, "Diyanet Camisi harika bir mekan. Buraya altıncı kez geliyorum ve buraya her adımımı attığımda dinimle yeniden bütünleşiyorum." şeklinde konuştu.

Caminin içerisinde kendisini sakin ve dingin hissettiğini belirten Beig, "Böyle bir binanın Müslümanların hizmetine sunulmasından dolayı çok memnunum. Aynı zamanda böyle bir mekanın varlığı çocuklarımız adına çok önemli." dedi.

Mekanın mimarisinden öte, çocuklar ve gençler için de birçok programın düzenleniyor oluşunun çok önemli olduğunu kaydeden Beig, "Böyle bir mekanın bizlere sunulmasında emeği geçen Türkiye hükümetine ve özellikle Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etmek isterim." dedi.

Dulles Bölgesi Müslüman Toplumu (ADAMS) Başkanı İmam Muhammed Macit de AA muhabirine Amerika Diyanet Merkezi'ni değerlendirdi.

"Diyanet Merkezi, Amerika’daki camiler arasında çok özel bir yere sahip. Mükemmel bir tesis ve aynı zamanda buraya gelen ziyaretçilere çok güzel imkanlar sunuluyor." diyen Macit, sunmuş olduğu sosyal hizmetler sayesinde sadece kendi cemaatine değil, aynı zamanda çevre bölgelerde yaşayan farklı inançlardan insanlara da ulaşabildiğini vurguladı.

ABD'de İslam ve Müslümanlar hakkında son dönemde negatif bir algı çalışması yapıldığına işaret eden Macit, "İslam’ın Amerika’da kültürel bir unsur olarak da karşımıza çıkması önemli. Çünkü belli başlı çevreler tarafından oluşturulmaya çalışılan İslam imajı, bu tür kültürel mekanlar tarafından yıkılabilir." şeklinde konuştu.

- "Amerika Diyanet Merkezi, Müslümanlar için adeta bir buluşma noktası"

Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi Başkanı İbrahim Uyar da, Amerika Diyanet Merkezi'nin sadece Türkler için değil, bölgede ve çevre eyaletlerde yaşayan tüm Müslümanlar için adeta bir buluşma noktası olduğuna işaret etti.

"Böyle bir külliyeyi Amerika'da yaşayan Müslümanlarla kazandırdığı için başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığına ve emeği geçen diğer tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyoruz." diyen Uyar, merkezin ABD'de bir ilk olduğuna dikkati çekti.

Sadece bir cami değil, etrafında birçok değerli mimari yapının da olduğu bir külliye inşa edilmesinin "vizyoner" bir bakışın ürünü olduğuna işaret eden Uyar, "Amerika Diyanet Merkezi, sadece bugünkü nesillerin değil, bizden sonraki nesillerin de gurur duyacağı bir eser oldu." şeklinde konuştu.

- ABD'nin en büyük camisi

ABD'nin en büyük camisi, 16. yüzyıl geleneksel Osmanlı mimarisine uygun olarak inşa edildi. ABD'deki iki minareli tek cami olan ibadethanede, avlu da dahil aynı anda 3 bin kişi ibadet edebilecek.

Cami, bin 879 metrekare alan üzerine inşa edilirken, ibadethanenin altında 300 metrekare genişliğinde İslam Eserleri Müzesi yer alıyor.

Külliye içinde Selçuklu mimarisine uygun inşa edilen kültür merkezinde ise kütüphane, konferans ve sergi salonu, toplantı salonu ile resepsiyon alanı bulunuyor. Kültür merkezi içindeki İslam Araştırmaları Merkezi'nde ise Türkiye'den ABD'ye lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti sunulması planlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.