ABD’den Afganistan barış görüşmelerine destek

ABD’den Afganistan barış görüşmelerine destek
WASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile görüşerek, Washington yönetiminin Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki...

WASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile görüşerek, Washington yönetiminin Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış sürecine desteğini bildirdi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Obama ile Gani video konferans yöntemiyle görüşme yaptı.

Obama, Afganistan hükümetinin ülkede reform yapılması ve yolsuzlukların önlenmesi yönündeki taahhütleri ve çalışmalarından övgüyle söz etti. Obama, Afganistan Devlet Başkanı Gani’nin Taliban ile uzlaşma sürecinin ilerletilmesindeki liderliğine vurgu yaptı.

Beyaz Saray açıklamasında, “Başkan Obama, Afganistan’da ve bölgede şiddeti azaltacak, kalıcı istikrarı sağlayacak bir barış sürecine ABD’nin desteğini vurguladı” ifadesi kullanıldı.

Afganistan hükümeti ve Taliban arasında doğrudan barış görüşmelerinin ilk turu Pakistan'ın Muri kentinde 7 Temmuz'da yapılmıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ardından 31 Temmuz'da yapılması planlanan barış görüşmelerinin ikinci turu ise süresiz ertelenmişti.

Pakistan, Afganistan, ABD ve Çin'in geçen aralık ayı başında, barış sürecini yeniden başlatmak için ortak çalışma mekanizması kurma konusunda uzlaşmasının ardından Taliban'ın müzakere masasına oturup oturmayacağı yeniden gündeme gelmişti. Dördüncü toplantısını şubat ayında Kabil'de yapan Dörtlü Koordinasyon Grubu'nun barış için yol haritasının belirlenmesi konusunda önemli mesafe katettiği ve mart başında Taliban ile Afgan hükümetinin doğrudan müzakerelere başlayabileceği belirtilmişti.

Afgan hükümeti, müzakere için herhangi bir ön şartın olmaması gerektiğini savunuyor. Taliban ise müzakerelere başlamak için İslam Emirliği olarak tanınma, Taliban üyelerinin kara listeden çıkarılması, seyahat engellerinin kaldırılması, hapishanelerdeki üyelerinin serbest bırakılması ve banka hesaplarının dondurulmasına son verilmesini istiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.