ABD'den "Doğu Akadeniz" açıklaması

ABD'den "Doğu Akadeniz" açıklaması
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Steven Bigan, skandal bir açıklama yaparak, Türkiye’nin petrol- doğal gaz arama çalışmalarını “provokatif” eylem olarak gördü.

 

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Steven Bigan, skandal bir açıklama yaparak, Türkiye’nin petrol- doğal gaz arama çalışmalarını “provokatif” eylem olarak gördü.

En son İtalya’nın Doğu Akdeniz’de doğal gaz bulmasından sonra tekrar gündem olan Akdeniz Bölgesi’nde ABD yönetimi de tarafını açıkça belli etti. Bütün Avrupa’yı karşısına alan Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin son bulmasını isteyen ABD yönetimi Oruç Reis’in petrol-doğal gaz arama çalışma faaliyetlerini provokatif eylem olarak açıkladı.

“Türkiye’nin bu işe son vermesi gerek”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Steven Bigan, dün gece son dakika olarak yaptığı açıklamada; “Türkiye'den Doğu Akdeniz'deki 'provokatif' deniz operasyonlarına son vermeli ve tansiyonu düşürmeli” ifadelerini kullandı.

Ankara’dan yapılan bu faaliyetlerin durdurulmasını isteyen Bigan, halihazırdaki tablodan memnun olduğunu da dile getirdi.

ABD yönetiminin Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili görüşmelerin başlamasını umduğunu söyleyen Bakan yardımcısı yaşanan bu krizin çözülmesi için tek yol diplomasi olduğunu belirtti.

 

ABD'NİN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ , "SEVİLLA"'NIN HUKUKİ ÖNEMİ YOK" DEMİŞTİ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Yunanistan'ın sözde kara sularına ilişkin Sevilla haritasının hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmediğini bildirmişti.

Büyükelçilik, Twitter hesabından "Sevilla Haritası adlı harita ile ilgili olarak bugüne kadar Türk basınında çok sayıda görüş yer almıştır" notuyla bir açıklama paylaşmıştı.

ABD'nin "prensip gereği" diğer devletlerin deniz yetki alanlarıyla ilgili ihtilaflarda herhangi bir pozisyon almadığı kaydedilen açıklamada, "Sevilla Haritası'nın 'hukuki statüsü' hususunda, Amerika Birleşik Devletleri, Sevilla Haritası'nın hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir. Avrupa Birliği'nin de Sevilla Haritası'nı hukuki bağlayıcılığı olan bir belge olarak değerlendirmediğini görmekteyiz" ifadesine yer verilmişti.

Açıklamada, ayrıca deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka dayalı olarak, ilgili devletler arasında varılan mutabakatla karara bağlandığı kaydedilerek, "Amerika Birleşik Devletleri, iyi niyetli diyalog ve müzakere anlayışını şiddetle desteklemekte ve Türkiye ve Yunanistan'ı, istikşafi görüşmeleri en kısa süre içinde yeniden başlatmaya teşvik etmektedir" değerlendirmesi yapılmıştı.

HER KAFADAN AYRI BİR SES

ABD'de gelişmeler hakkında birbirinden tutarsız açıklamalar  artık olağan bir durum haline geldi. Bir olayla ilgili Turmp'ın, bakanlıkların Pentago  ve kuruluşları farklı hatta birbirine tamamen zıt  ve tutarsız açıklamalar yapması artık yadırganmıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.