AB'de alınmayan sığınmacı başına 250 bin avro ceza teklifi

AB'de alınmayan sığınmacı başına 250 bin avro ceza teklifi
AB Komisyonu, kota sitemine göre paylarına düşen sığınmacıları kabul etmeyen ülkelere sığınmacı başına 250 bin avro para cezası verilmesini önerdi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, kota sisteminde paylarına düşen sığınmacıları kabul etmeyen üye ülkelere, almadıkları sığınmacı başına 250 bin avro para cezası verilmesini öngören bir teklif hazırladı.

AB Komisyonu, iltica başvurularını düzenleyen Dublin Sözleşmesi'ne ilişkin değişiklik teklifini Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi'ne sundu.

Teklife göre, temel prensip olarak sığınmacılar başvurularını AB topraklarına girdikleri ilk ülkede yapacak. Bir AB üyesi ülkenin, gelen sığınmacı başvuruları sayısı karşısında “orantısız bir biçimde” baskı altında kalması durumunda, başvuruların başka ülkelere yapılmasını öngören “adalet mekanizması” çalıştırılacak.

Yeni düzenleme teklifinde, AB üyesi ülkelerin nüfus ve milli gelirlerine göre sığınmacı kotaları belirlenecek. Bu kota aşıldığında sığınmacılar kotası dolmamış diğer AB üyesi ülkelere yönlendirilecek. Sığınmacıları almayı kabul etmeyen ülkelere ise sığınmacı başına 250 bin avro para cezası verilecek. Bu para, sığınmacıları kabul edecek diğer AB üyesi ülkeye aktarılacak.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, konu ile ilgili, “Sığınmacı kriziyle de gördük ki sadece birkaç AB üyesi ülke mevcut sistemin eksiklerinden ötürü gerildi. Eski sistem (Dublin) bu gibi durumlar için tasarlanmamıştı. AB içerisinde adil bir sığınmacı paylaşımı olmalı. Komisyon’un teklifi bunu sağlamayı amaçlıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos da, “Sığınmacı krizinin gösterdiği üzere hali hazırdaki sistem çalışmıyor. Sığınma başvurularında reform edilmiş, ortak kurallar temelinde ve sorumluluğun adilce dağıtıldığı bir sistem kurmanın zamanı geldi.” ifadelerini kullandı.

Yeni düzenlemenin uygulamaya girmesi için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin onayı gerekiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.