AB'den havayolu seyahatine "güvenlik" onayı

AB'den havayolu seyahatine "güvenlik" onayı
AB Konseyi, terör ve ciddi suçların önlenmesi için havayoluyla seyahat eden yolcularının bilgilerini toplamayı öngören PNR yönetmeliğine onay verdi

BRÜKSEL (AA) - Avrupa Birliği (AB) Konseyi, terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araştırılması ve adli takibatı için havayoluyla seyahat eden yolcularının bilgilerini toplayacak olan Yolcu İsim Kaydı (PNR) yönetmeliğini onayladı.

AB Konseyinden yapılan açıklamada, havayolu şirketlerinin, yolcuların uçuş bilgilerini (PNR) AB üyesi ülkelerle paylaşması yönetmeliğinin onaylandığı bildirildi.

Buna göre, AB ülkeleri, PNR verilerini, terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araştırılması ve adli takibatında kullanabilecek. Yeni yönetmelikle havayolu şirketleri, AB'de yapılan uçuşlardaki PNR verilerini, üye ülkelerin yetkililerine yasal olarak vermek zorunda olacak. Ayrıca, gerekli görülen AB içindeki uçuşlardaki yolcuların da PNR verileri toplanabilecek. Havayolu şirketlerinden PNR verilerinin toplanması için her AB üyesi ülke iki yıl içerisinde Yolcu Bilgi Birimi kuracak.

PNR verileri başlangıçta 6 ay için kayıt altında tutulacak. Bu dönemden sonra 4,5 yıl için bu veriler saklanacak ve verilere ulaşım, katı bir prosedürle sağlanabilecek.

Ayrıca özel hayat ve kişisel verilerin korunması konusunda güçlü koruyucu tedbirler alınacak.

Öte yandan, AB'de PNR sistemi 2011 yılında gündeme gelmiş, Avrupa Parlamentosunun kişisel verilerin gizliliği konusundaki kaygıları nedeniyle üzerinde uzlaşılamamıştı. Aynı konu Paris ve Brüksel'deki terör saldırılarının ardından tekrar gündeme gelmiş, PNR teklifi geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosunda 179'a karşı 416 oyla kabul edilmişti.

Kararın kabulüyle AB'deki güvenlik ve istihbarat birimleri, Avrupa'ya giren ve çıkan yolcular hakkında daha kolay bilgi edinebilecekler.

Uygulamayla şirketler, yolcuların isimlerini, e-posta adreslerini, telefon numaralarını, bagaj, ödeme şekli ve pasaport detaylarını AB ülkelerinin güvenlik birimleri ile paylaşacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.