ABD'nin 2017 savunma bütçesine veto tehdidi

ABD'nin 2017 savunma bütçesine veto tehdidi
ABD Savunma Bakanı Carter, bütçe tasarısının şu andaki haliyle Kongre'den geçmesi halinde Obama'dan veto yetkisini kullanmasını isteyecek

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, 2017 yılı için hazırlanan 602 milyar dolarlık savunma bütçesi tasarısının bu haliyle Kongre'den geçmesi durumunda veto etmesi için ABD Başkanı Barack Obama'ya tavsiyede bulunacağını bildirdi.

Carter, başkent Washington'daki bir savunma ürünleri fuarında yaptığı konuşmada, tasarının savunma alanındaki reformlar ve yatırımları tehdit etmesinin yanı sıra savaş zamanı operasyonları için ayrılması gereken finansmanı tehlikeye attığını söyledi.

Tasarıyla Savunma Bakanlığının yabancı ülkelerdeki savaş harcamalarının 18 milyar dolar kesintiye uğrayacağını belirten Carter, bu paranın bakanlığın talep etmediği programlara aktarılacağını ifade etti ve "Bu yaklaşım çok hatalı ve sıkıntılı." dedi.

Carter, "Bu yıl Obama'nın önüne gelen tasarının son halinde savaş ödenekleriyle kumar oynayan, bunların istikrarını tehlikeye sokan ve bakanlığımın kararlarını reddeden bir durum olursa kendisine tasarıyı veto etmesi tavsiyesinde bulunacağım. Ama yine de daha iyi bir sonuç elde etmek için Temsilciler Meclisi ile çalışabileceğimizi umut ediyorum." diye konuştu.

Beyaz Saray da dün bir açıklama yaparak, Cumhuriyetçilerin hakim olduğu Temsilciler Meclisi'nde hazırlanan 2017 savunma bütçe yasa tasarının Obama tarafından veto edileceğinin sinyalini vermişti.

Taslakta DAEŞ karşıtı mücadele, Guantanamo tutukevinin kapatılması gibi savunma stratejilerini yürütmek için yönetime engel teşkil eden birçok madde bulunduğu belirtilerek, bütçedeki 18 milyar dolarlık bölümün DAEŞ karşıtı operasyon yerine Savunma Bakanlığı'nın talep etmediği programlara yönlendirilmesinin öngörüldüğü, bunun da 30 Nisan 2017 sonrasında savaş zamanı operasyonlar için hayati önemdeki finansmanın kesilmesi anlamına geldiği aktarılmıştı.

Açıklamada, şunlar da kaydedilmişti:

"Savaş zamanı operasyonlarını 18 milyar dolar kısmak ve finansmanı yılın ortasında kesmek, Afganistan, Irak, Suriye ve diğer yerlerde görevli askerlerimiz açısından tehlikeli bir belirsizlik sunmaktadır. Yönetim, DAEŞ ile mücadele çabalarına yönelik finansmanın Nisan 2017 sonrasında kesilmesi önerisine şiddetle karşı çıkmaktadır. Irak ve Suriye'de eğit-donat faaliyetlerinin finansmanının düşürülmesi ve finansmanın yıl ortasında kesilmesi ABD ordusunun Irak hükümeti, Suriyeli muhalifler ve DAEŞ ile savaşacak diğer yerel güçlerle çalışma yeteneğini kısıtlayacak, yıl ortasında sahadaki güçlere ABD desteğini engelleyecek ve ABD'nin ortaklarını destekleme taahhüdünün sorgulanmasına yol açacaktır."

Obama, 2016 savunma bütçesi tasarısını da benzer gerekçelerle veto etmiş, Kongre'de yapılan değişikliklerin ardından tasarıyı imzalamıştı. Bu yılki tasarının Kongre sürecinin tamamlanıp Obama'nın önüne getirilmesi aylar sürecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.