ABD'nin Avrupa'daki füze savunma sistemi

ABD'nin Avrupa'daki füze savunma sistemi
LONDRA (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Silahların Kontrolü, Doğrulanması ve Uyumluluğundan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Frank Rose, ABD'nin NATO için...

LONDRA (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Silahların Kontrolü, Doğrulanması ve Uyumluluğundan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Frank Rose, ABD'nin NATO için Avrupa'da yerleştirdiği füze savunma sisteminin Birincil İşletim Yeteneği'nin (IOC) temmuzda hazır seviyeye gelmiş olmasının beklendiğini bildirdi.

İngiltere'yi ziyareti çerçevesinde Rose, merkezi Londra'da bulunan savunma ve güvenlik düşünce kuruluşu, Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü'nde (RUSI) düzenlenen "Füze Savunma Konferansı"na katıldı.

Burada konuşan Rose, bu yaz Polonya'da yapılacak NATO zirvesinde ülkesinin füze sistemlerinin geliştirilmesi konularına odaklanacağını aktardı. Ülkesinin Avrupa'da yerleştirdiği füze savunma sisteminin sürecine değinen Rose, "ABD, temmuzda Varşova'daki zirvede, NATO'nun füze savunma sisteminin IOC'sinin hazır olduğunu açıklama pozisyonuna gelinmiş olacağını düşünüyor" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından 2009'da duyurulan ve Doğu Avrupa ile Türkiye'de kurulan füze önleme odaklı çalışacak sistemin öngörülen bir Rus tehdidiyle mücadeleye yönelik tasarlanmadığını aktaran Rose, "Hepinizin bildiği üzere Rusya, ABD ve NATO'nun füze savunma sistemlerine yönelik dikkate değer endişelerini sürekli bildirmeye devam ediyor. ABD ve NATO, geçen yıllarda bu durumu Rusya'ya birçok yerde açıkladı. Geçtiğimiz yıllarda, Rusya'nın füze savunması alanında işbirliğine yönelik birçok teklife hiç olumlu cevap vermemesi göze çarpıyor. Rusya'nın 2013 yılında füze savunması alanında NATO ile işbirliği diyaloğunu tek taraflı sonlandırdığını insanlara hatırlatmak bizim için önemli" dedi.

Konferansta söz alan NATO Balistik Füze Savunma Birimi Başkanı Roberto Zadra da herhangi bir NATO sisteminin, Rusya'nın kıtalararası füzelerinin fazla gelişmiş olmasından ötürü, bu füzeleri engelleyemeyeceğini dile getirdi.

Zadra, ikinci bir soğuk savaş halinde ise Rusya ile mücadelede birliğin başka savunma kapasitelerine başvuracağını söyledi.

IOC, ABD'nin Avrupa'da kurduğu füze savunma sisteminin ilk kademesi olarak tanımlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.