ABD'nin IŞİD stratejisi onay bekliyor

ABD'nin IŞİD stratejisi onay bekliyor
ABD yönetimi, Obama'nın IŞİD ile mücadelede Kongre'den istediği askeri yetkinin, hedef ve sınırları IŞİD olarak belirlenmiş ve muharip güç konuşlandırılması gibi büyük çaplı askeri eylem gerektirmeyen bir yetki olmasına sıcak baktı
Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, şu anda ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcılığını görevini yürüten Tony Blinken'ın, ABD Dışişleri Bakan Yardımcılığı adaylığının onama süreciyle ilgili oturum düzenlendi.
 
ABD Başkanı Obama, Kongre'den IŞİD'e karşı askeri güç kullanımına dair hükümete yeni yetki verilmesini istemişti ancak Kongre'de bu yetkinin onaylanması henüz gerçekleşmedi.
 
Komite Başkanı Robert Menendez, Blinken'a, Obama'nın istediği asker güç yetkisinin sadece IŞİD ile sınırlanması, sadece 3 yıl gibi belirli bir zamanla kısıtlanması ve muharip asker kullanımını gerektirecek olası büyük çaplı askeri yetki ihtimalinin önlenmesi şeklinde düzenlenmesine yönetim olarak nasıl baktıklarını sordu.
 
"İYİ BİR TEMEL SUNUYOR"
 
Blinken da Mendendez'in genel anlamda belirttiği unsurların kendileri için uygun göründüğünü belirterek, "Bunları tartışma fırsatı bulacağız ve bu bana göre yeni yetkinin görüşülmesi noktasında iyi bir temel sunuyor" diye konuştu.
 
IŞİD ile mücadele konusunda belirli hedefe odaklanmış bir yetki düzenlemesi istediklerini ve bunun Kongre'nin geniş çaplı desteğiyle geçmesi halinde daha güçlü olacağını kaydeden Blinken, "Biz belirli hedefe yönelik ve odaklanmış bir yetki istiyoruz ki bu da IŞİD'i yok etmek" ifadesini kullandı.
 
Blinken, İran ile Batılı ülkeler arasında 24 Kasım'a kadar uzatılan İran'ın nükleer programına yönelik müzakerelerle ilgili olarak da o tarihe kadar İran ile kapsayıcı bir anlaşmaya varmanın zor göründüğünü ama imkansız da olmadığını söyledi. Blinken, "Bu tamamen İran'ın, programının tamamen barışçıl amaçla olduğuna dair bizi, partnerlerimizi ikna etmek için adım atmaya istekli olup olmadığına bağlı. Şu anda ise o aşamada değiliz" dedi.
 
OTURUMDA GERGİNLİK 
 
Oturumda, Senatör John McCain ile Blinken arasında gerginlik de yaşandı. McCain, Blinken'a 2 yıl önce sarf ettiği "Irak'ın daha az şiddet içeren, daha demokratik ve refah bir yer olduğu ve ABD'nin Irak ile tarihte hiç görülmemiş kadar temasta olduğuna" yönelik sözlerinde yanılıp yanılmadığını sordu.
 
Blinken, sözlerine başlarken konuşmasını kesen McCain, "Sadece evet veya hayır şeklinde" diye tekrar sordu. Blinken da o dönem bağlamında yaptığı açıklamanın arkasında durduğunu söyledi.
 
Bir soru üzerine Ukrayna'ya ölümcül silah yardımı yapmadıklarını belirten Blinken, ancak bu seçeneğin hiçbir zaman da masadan kaldırılmadığını ve değerlendirildiğini söyledi. Blinken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Ukrayna ziyaretindeki konulardan birinin de bu olacağını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.