Abdullah Özbey tutuklandı

Abdullah Özbey tutuklandı
Ermenek'te meydana gelen maden faciasını soruşturan savcının talebiyle maden sahibi Saffet Uyar ile Abdullah Özbey'in de aralarında bulunduğu 8 kişi "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklandılar.

Ermenek'te meydana gelen maden faciasını soruşturan savcının talebiyle maden sahibi Saffet Uyar ile birlikte Abdullah Özbey'in de aralarında bulunduğu 8 kişi "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan tutuklandılar.

Maden havzasının işletme ruhsatını alan Ermenek Cenne Linyit Kömürü Limited Şirketi'nin yöneticisi Abdullah Özbey ile birlikte iki şirketten 7 kişi Cumartesi günü gözaltına alındı. Maden sahibi Saffet Uyar ve diğer 7 kişiyle birlikte "Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan" tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen Özbey tutuklandı.

TORBA YASAYA KARŞI ÇIKMIŞTI!

Tutuklanan Abdullah Özbey Soma‘da meydana gelen maden faciasının ardından çıkarılan Torba yasayı eleştirmişti. Özbey o dönemde Ermenek'te kömür çıkartan madenciler adına yaptığı açıklamada, yeni yasanın, yerel madencilerin üzerine balyoz gibi indiğini, bu şartlar altında üretim yapmanın mümkün olmadığını dile getirdi. Özbey, Soma'da meydana gelen facianın ardından iyi niyetle yola çıkıldığını ancak, ilavelerle birlikte yerel madencilerin yükümlülüklerinin artırıldığını savunarak, "Torba Yasa ile birlikte biz madencilere getirilen şartların altından kalkmamız mümkün değil" demişti.

Özbey, Ermenek'te kömür üretimi yapan madencilerin küçük çaplı madenciler olduğunu savunarak açıklamasında şu görüşlere yer vermiti: "Ermenek'te 1965 yılından itibaren linyit kömür üretimi yapılmaktadır. İlk yıllarda çok ilkel şartlarda çalışılmasına rağmen, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte çalışma koşulları iyileşmiştir. İlk yıllarda işletme sayısı bir iki iken 1990’lı yıllarda 20'nin üzerinde işletme ile kömür üretimine devam edilmiş, hem Ermenek hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlamıştır. Üretilen kömür çevre il ve ilçelere yakacak ve sanayi kömürü olarak pazarlanmıştır. Bu işletmeler Ermenek ve çevre illerden işçi istihdam ederek bölgenin işsizlik sorununa çözüm olduğu gibi dışarıdan, Zonguldak ve Kütahya'dan da gelen işçilere istihdam sağlamıştır. Bugün tüm madenlerde yaklaşık 1500 kişi istihdam edilmektedir. Bilindiği gibi maden yer altı işletmeciliği ağır ve tehlikeli iş sınıfına girmektedir. Tehlike derecesi en yüksek iş kolu olduğu Dünyada ve Türkiye’de yasalarca da belirtilmektedir. Üretim esnasında bir ton kömür maliyetine işçilik %45, maden direği % 10, elektrik % 5, sarf malzemeleri %30, yemek ve servis %10 etki etmektedir. Son yıllarda Doğal gaz kullanımının yaygınlaşması ve ithal kömür fiyatının giderek düşmesi neticesinde Ermenek kömürünün pazarı giderek daralmış, şu anda işletmeler satış sıkıntısı yaşamaktadır. Torba yasada maden işçilerinin haklarının iyileştirilmeye yönelik bir takım yasalar kanunlaştırılmış, bunun içerisinde iş sağlığı ve iş güvenliğinin arttırılması, işçi ücretlerin iyileştirilmesi, yıllık izin sürelerin arttırılması ve çalışma saatinin düşürülmesi gibi kısımlar bulunmaktadır. Kanunlaşan bu yasalar ile bir ton kömürün maliyeti yaklaşık yüzde 50 artacak, pazarda ithal kömür karşısında yerli kömürün şansı kalmayacaktır. Doğal gazın da yaygınlaşması, bu yasa ile birlikte kömüre zam yapılmasıyla satışlar durma noktasına gelecektir. Bu durum işçilere yansıyacak olup işten çıkarma ve uzun süreli ücretsiz izinler gündeme gelecektir."

Öte yandan Ermenek Cenne Linyit Kömürü şirketi yöneticisi Abdullah Özbey'in 1996-1999 yılı arası 20'nci dönem Refah Partisi Karaman Milletvekili Abdullah Özbey'in akrabası olduğu belirtildi. Eski Milletvekili Özbey de aynı adı taşıyan ve gözaltına alınan Abdullah Özbey'in avukatıyla birlikte adliyeye gelip, isim benzerliği nedeniyle kendisinin gözaltına alındığı şeklinde algılandığını, ancak gözaltına alınanın akrabası olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.