Adalet Bakanı Bozdağ, soruları yanıtladı: (1)

Adalet Bakanı Bozdağ, soruları yanıtladı: (1)
"(Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddiası) Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de pa

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk vatandaşlarının kimlik bilgilerinin sızdırıldığı iddialarına ilişkin, "Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır." dedi.

Bozdağ, bir otelde düzenlenen "Türkiye'de Çapraz Sorgunun Etkinliğinin Artırılması ve Eğiticilerin Eğitimi" sempozyumunun ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütü yandaşlarının vatandaşlıktan çıkarılmalarına yönelik sözleri hatırlatılarak, bu konuda bir çalışma olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Bozdağ, Türkiye'de vatandaşlıktan çıkmaya ilişkin düzenlemelerin vatandaşlık kanununun içerisinde yer aldığını anlattı.

Talep üzerine vatandaşlıktan ayrılmanın yanında vatandaşlığı kazanmış yabancıların vatandaşlığının iptaline ilişkin ve vatandaşlığı kaybettirmeye ilişkin kurallar bulunduğunu belirten Bozdağ, "Şu andaki uygulama bu kurallar çerçevesinde yapılmaktadır. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklama bunların dışında yeni bir kural konulmasını öngörüyor. O açıklama üzerine tabi gerekli çalışmalar yapılacaktır." diye konuştu.

Bakan Bozdağ, 50 milyon Türk vatandaşının kimlik bilgilerinin internete sızdırıldığı iddiasına yönelik soruya karşılık, şunları söyledi:

"Tabi nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lazım. Öyle zannediyorum ki dün bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır. Gereği de yapılacaktır, bununla ilgili."

Kişisel Verileri Koruma Kanunu ile kişisel verilerin korunmasına yönelik son derece önemli kurallar ve ilkeler konulduğunu anlatan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bundan sonra kişisel verilerin işlenmesi belli bir kural çerçevesinde yapılacak. Kişisel verilerin el değiştirmesi, başka yerlere aktarılması vesairesi temelde yasaklandı. Bunun istisnaları da Kişisel Verileri Koruma Kurulunun kararı ve sadece kanunda yazmış olması gibi sıkı kurallara bağlandı. Bunu ihlal edenlerle ilgili cezai yaptırımlar da artırıldı. Vatandaşlar kendi kişisel verileriyle ilgili her şeyi öğrenme hakkını elde etmiş oldu ve ilk defa bir kişisel veri sorumlusu tayin edilerek vatandaşlara bir de muhatap gösterildi. Her bakanlık, her kurum, kişisel veri sorumlusunu da atayacak. Bu kişisel veri sorumlusu, bu konuda kişisel verilere ilişkin sorusu, şikayeti olan vatandaşlarımıza cevap verecek ve kişisel verilerle ilgili idari yaptırımlar uygulayacak. Suç olan kısmına girdiği zaman Cumhuriyet Savcılıklarımız soruşturma yapacaktır. Yargıya intikal ettiğinde de mahkemeler yargılama sonrası, suçu sabit görürse cezai yaptırıma karar verecektir. Türkiye'de bu anlamda büyük bir devrim yapılmıştır. Bütün vatandaşlarımızın bundan emin olmasını istiyorum. Bundan sonraki süreçte bütün kurumlar, sadece kamu kurumlarını kastetmiyorum, özel, tüzel kişiler de gerçek kişiler de kişisel veriler konusunda daha fazla yükümlülük altına girmiştir ve müeyyideleri de artırılmıştır. Kişisel veriler, gerçek anlamda korumaya kavuşturulmuştur."

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın konuya ilişkin açıklamasının anımsatılması üzerine de Bakan Bozdağ, "Bu haber daha önce de çıkmış, 2010 yılında yine çıkmış bu haber. O haberle ilgili söylüyor, o nedenle Sayın Bakan'ın söylediği açıklama doğru bir açıklama. Benim söylediğim onunla çelişkili bir açıklama değil." ifadesini kullandı.

Bakan Bozdağ, bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğine yönelik soru üzerine ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda Kişisel Verileri Koruma Kanunu çıktı. Bu kanun Sayın Cumhurbaşkanımız'da zannedersem. Bugün, yarın yakın zamanda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecektir. Kişisel Verileri Koruma Kanunu çerçevesinde bütün vatandaşlarımızın kişisel verileri koruma altına alınmıştır, ihlal edenlere ilişkin müeyyideler konulmuştur. Kişisel verilerin nasıl korunacağına dair kurallar konduğu gibi nasıl işleneceğine dair de kurallar konulmuştur. Vatandaşlarımıza bir takım haklar tanınmıştır. Dolayısıyla kişisel veriler yaptığımız bu düzenlemeyle bütün dünyada olduğu gibi çok güçlü bir koruma altına alınmıştır. Bundan sonraki süreçte, geçmişte 2010'da olan olay gibi bir olayın yaşanmaması için gerekli yasal ve idari tedbirler bu kanundan sonra daha etkin şekilde alınacaktır. Bu konuyla ilgili adli ve idari soruşturmalar da yürüyecektir. Oradan çıkan sonuçlara göre de failler tespit edildiği takdirde adalete teslim edilecektir."

(Sürecek)









Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.