Adana Su Zirvesi

Adana Su Zirvesi
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Sözlü: - "Evlerde suyun iyi ve doğru fakat çok kullanılmasını istiyoruz. İhtiyaç varken sudan tasarruf etmek üzere bir cimriliği sizlere hiç tavsiye etmiyoruz"- ASKİ Genel Müdürü Pekar: - "Türkiye'de son 50 yılda, sulak a

ADANA (AA) - Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, "Evlerde suyun iyi ve doğru fakat çok kullanılmasını istiyoruz. İhtiyaç varken sudan tasarruf etmek üzere bir cimriliği sizlere hiç tavsiye etmiyoruz" dedi.

Sözlü, Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından bu sene ikincisi bir otelde düzenlenen Adana Su Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, su kullanımının refah toplumunu işaret ettiğini söyledi.

Suyun evlerde doğru kullanılması gerektiğine vurgu yapan Sözlü, "Evlerde suyun iyi ve doğru fakat çok kullanılmasını istiyoruz. İhtiyaç varken sudan tasarruf etmek üzere bir cimriliği sizlere hiç tavsiye etmiyoruz. Bunu su idaresiyle beraber daha fazla su tüketimi, su satışı gibi bir değerlendirmeye tabi tutmak doğru olmaz." diye konuştu.

Elektrik ve su tüketim miktarının refah toplumunun temel parametrelerinden olduğunu anlatan Sözlü, şöyle devam etti:

"Suyu size ulaştırmalıyız. Hele hele Adana gibi yerde, havalar da ısındı ki benden size tavsiyedir hem yatarken hem kalktığınız zaman muhakkak duş almalısınız. Yoksa suyun bize sunacağı nimetlerden istifade edemeyiz. Su, hücrelerimizin en temel kütlesi, varlığımızın temeli. İnsanlara iltifat ederken 'Su gibi aziz ol' denir. Bunlar bizim kültürümüzde var. Suyu size getirirken ulaştırırken muhakkak çeşitli sıkıntıları aşıyoruz, onları ortadan kaldırıp suyu size getiriyoruz. Bir siyasetçi edasıyla bunun propagandasını yapacak değilim ama insan olarak, toplum olarak atık sularımızı kirletmeyeceğiz. Gelecek nesillere temiz bir dünya, içilebilir su oranı yüksek olan bir dünyayı emanet etmek durumundayız."

- "Son 50 yılda, sulak alanların yüzde 50'si yok oldu"

ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar da zirveyle toplumda suyla ilgili farkındalık oluşturmayı, vatandaşların dikkatini bazı konulara çekmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Dünyadaki suların yüzde 97,5'inin deniz sularından, geri kalan kısmının da tatlısulardan oluştuğu bilgisini veren Pekar, "Bu yüzde 2,5'lik tatlısu, kullanılabilir bir su değil. Bunun birçoğu kullanılamayacak formatlarda olduğu için dünyadaki insanlar, tüm suların sadece 0,3-0,4'lük kısmını kullanıyor." şeklinde konuştu.

Pekar, dünya nüfusunun yüzde 40'ının barındığı yaklaşık 80 ülkede su kıtlığı yaşandığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Susuzluktan dolayı insanlar, salgın hastalıklar sonucu hayatlarını kaybediyor. Ülkemize baktığımızda, topraklarımıza bir yılda düşen yağış miktarı 500 milyar metreküp. Tabii ki bu bizim kullanacağımız su değil. Bunun birçoğu denizlere akıyor, bir kısmı yer altına gidiyor. Bunun ancak 114 milyar metreküpünü kullanabiliyoruz. Nüfusa böldüğümüzde, kişi başı bin 400 metreküp gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Avrupa ortalaması 4-5 bin metre küp civarında. Lübnan-Suriye-Irak bölgesine baktığınızda, kişi başına düşen 2 bin metre küp civarında. Biz, bin 400 metre küplük seviyeyle su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfındayız. Daha kötüsü, su kaynaklarımız hızla azalıyor. Türkiye'de son 50 yılda, sulak alanların yüzde 50'si yok oldu."

Pekar, Adana'nın ilçelerine yaptıkları yatırımlarla ilgili de bilgi aktardı.

Zirve kapsamında akademisyenler, iki ayrı oturumda, suyun önemi, Türkiye'de su varlığı, su kalitesi ve suyun yönetimi, iklim değişikliğinin tatlı su kaynaklarına etkisi gibi konularda bilgi verecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.