Adana’dan öğrencilere Konya'da doğa ve bilim eğitimi

Adana’dan öğrencilere Konya'da doğa ve bilim eğitimi
 Editör
TÜBİTAK 4004 projesi kapsamında Adana’dan gelen lise öğrencileri, Konya’nın Karapınar ilçesinde erozyon sahaları, obruklar, GES ve doğal alanlarda çevre bilinci ve iklim değişikliği üzerine uygulamalı eğitim aldı.

Konya’nın Karapınar ilçesi, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları kapsamında Adana’dan gelen lise öğrencilerini ağırladı. “Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Doğanın İçinde, Geleceğin İzinde” projesi çerçevesinde düzenlenen etkinliklerde 9. ve 10. sınıf öğrencileri, çevre bilinci ve iklim değişikliği konularında uygulamalı eğitimlerden geçti.

whatsapp-image-2026-06-27-at-13-38-06-2.jpeg

EROZYON SAHASINDA BAŞLAYAN EĞİTİM PROGRAMI

Etkinliklerin ilk durağı Karapınar Erozyon Sahası oldu. Öğrenciler burada “Erozyon sahasının geçmişten günümüze değişimi” konulu slayt sunumunu izleyerek bölgenin erozyon süreci hakkında bilgi aldı.

Ayrıca sahada yapılan incelemelerde, alınan önlemler ve bölgenin doğal yapısındaki değişimler detaylı şekilde anlatıldı. Öğrenciler, doğanın zaman içindeki dönüşümünü yerinde gözlemleme fırsatı buldu.

GINDAM YAYLASI VE ÖRNEK TEPE’DE YERİNDE GÖZLEM

Program kapsamında öğrenciler Gındam Yaylası ve Örnek Tepe’ye de götürüldü. Burada yapılan saha çalışmalarıyla, çevresel değişimler ve doğal yapının özellikleri yerinde incelendi.

Uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilen gezilerde, Karapınar’ın coğrafi yapısına ilişkin önemli bilgiler paylaşıldı.

OBRUKLAR VE ENERJİ SANTRALİ ÖĞRENCİLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

Etkinliklerin devamında İnoba Obruğu ziyaret edildi. Öğrenciler, bölgedeki doğal oluşumları yakından görerek obrukların oluşum süreçleri hakkında bilgi aldı.

Program kapsamında ayrıca Türkiye’nin en büyük güneş enerji santrallerinden biri olan Karapınar GES de ziyaret edildi. Yenilenebilir enerji üretimi hakkında bilgilendirilen öğrenciler, sürdürülebilir enerji sistemlerini yerinde inceleme fırsatı buldu.

MEKE GÖLÜ VE ACIGÖL’DE DOĞA GÖZLEM

Karapınar’ın önemli doğal zenginlikleri arasında yer alan Meke Gölü ve Acıgöl de programın durakları arasında yer aldı. Öğrenciler, bu alanlarda yapılan gözlemlerle bölgenin ekolojik yapısını daha yakından tanıdı.

Doğal güzelliklerin yanı sıra çevresel riskler ve korunma gerekliliği de uzmanlar tarafından aktarıldı.

UZMANLARDAN BÖLGENİN ÖNEMİ VURGUSU

Necmettin Erbakan Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Bozyiğit, Karapınar’ın çevresel ve coğrafi özelliklerine ilişkin öğrencilere bilgi verdi. Bölgenin Türkiye açısından önemli bir doğal laboratuvar niteliği taşıdığını ifade etti.

“DOĞADA EĞİTİMLE FARKINDALIK ARTIYOR”

Projenin yürütücüsü Coğrafya Öğretmeni Mediha Kanat, çalışmanın amacının öğrencilerde iklim değişikliği farkındalığı oluşturmak olduğunu belirtti.

Kanat, “Sürdürülebilirlik, yenilenebilir enerji kaynakları, doğal kaynakların korunması ve geri dönüşüm gibi konularda saha gezileriyle öğrencilerde doğa bilinci oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN OLUMLU GERİ BİLDİRİM

Programa katılan öğrenciler ise gezilerin oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Doğayı yerinde gözlemlemenin çevre farkındalıklarını artırdığını belirten öğrenciler, Karapınar’ın sunduğu örneklerin kendileri için öğretici bir deneyim olduğunu söyledi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.