Adaylar Sınav Sorularının İncelenmesini Talep Edebilecek

Adaylar Sınav Sorularının İncelenmesini Talep Edebilecek
ÖSYM, adayların imtihan ve yerleştirme sonuçları ile soruların bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesi konularında dilekçe yazabileceğini bildirdi.

ÖSYM, adayların imtihan ve yerleştirme sonuçları ile soruların bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesi konularında dilekçe yazabileceğini bildirdi. 

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, adaylar her türlü yazışmada ÖSYS kılavuzu ve ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan umumi amaçlı dilekçe örneği kullanacak. Dilekçenin işleme konulabilmesi için adayın dilekçesinde talebini açıkça belirtmesi ve dilekçe üzerindeki tüm bilgi alanlarının doldurulması gerekiyor. Bilgi alanları noksan ve ne talep edildiğinin açıkça belirtilmediği dilekçeler, işleme alınmayacak. Adaylar, dilekçelerinin aslını ÖSYM'ye ulaştıracak. Merkeze faks yoluyla ulaştırılan dilekçeler işleme alınmayacak. 

Bilgi güvenliğini artırmak amacıyla dilekçede evrak referans numarası belirtilmesi uygulamasına geçildi. Adaylar, evrak referans numarasını T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https: //ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilecek. 

Adayın https: //ais.osym.gov.tr internet adresinde işlem yapabilmesi için namzet şifresini kullanması gerekiyor. Bu şifre, adayın daha sonra ÖSYM'nin internet adresinden yapabileceği bütün işlemlerde (netice öğrenme, sınava giriş belgesi edinme, bireysel müracaat, tercih yapma vb.) kullanılıyor. Bu nedenle adayın bu şifreyi unutmaması, kimseye vermemesi ve özenle saklaması gerekiyor. 

Şifresini bilmeyen ya da yeniden edinmek isteyen adaylar, T.C. kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaportlarıyla şahsen ÖSYM imtihan koordinatörlüklerine başvuracak. 

Adaylar, kimlik bilgileri, sınava ilişkin bilgiler, iletişim ve eğitim bilgilerindeki  değişiklik istekleri için dilekçe yazmayacak, lüzumlu değişikliği her imtihan için ayrıca belirtilecek tarihlerde https: //ais.osym.gov.tr internet adresinde kendileri gerçekleştirecek. Bu tarihler dışında değişiklik yapılamayacak. 

Kimlik bilgilerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu isteklerini evvel Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) yaptıracak. Değişiklik işlemi MERNİS'te gerçekleştikten sonra, bu değişikliklerin adayın ÖSYM'deki kayıtlarına aktarılması işlemi, namzet tarafından https: //ais.osym.gov.tr internet adresinde yapılacak. 

Sınava ilişkin bilgileri ya da iletişim bilgileri alanlarında değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu değişikliği https: //ais.osym.gov.tr internet adresinden gerçekleştirecek. 

Eğitim bilgileri alanındaki bilgilerinde değişiklik gerektiren adaylar, bu bilgilerini ilgili imtihan/tercih işlemlerine başvuruda ÖSYM imtihan koordinatörlüklerinden yaptıracak (MEB e-mektep sisteminden ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine elektronik ortamda aktarılan ortaöğretim eğitim bilgileri dış). ÖSYM'nin https: //ais.osym.gov.tr internet adresinden namzet tarafından yapılan bilgi değişiklikleri, ilgili sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde laf konusu imtihan ile ilgili işlemlere yansıtılacak. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler, ilgili sınava yansıtılmayacak. 

- Dilekçe yazılmasını gerektiren konular ve işlem ücretleri 

Yabancı uyruklu adaylar için uyruk bilgilerinde değişiklik isteği, engelli adaylar için sıhhat raporu ile mani durumunu belirttiği, engelli olarak sınava girme isteği, imtihan ve yerleştirme sonuçlarının incelenmesi isteği, ÖSYM tarafından geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen sınavlara ait yeniden netice belgesi edinme isteği ve imtihan sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesi konularında dilekçe yazabilecek. 

Sınav ve yerleştirme inceleme masrafları karşılığı olarak 5 lira, ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Başkent Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 (IBAN NO: TR 390001002533060280115229) numaralı hesabına yatırılarak, banka dekontu dilekçeye eklenecek. Sınav Sonuç Belgesi ücreti olarak ise 10 lira ÖSYM'nin gene aynı hesaba yatırılarak, banka dekontu dilekçeye eklenecek. 30 Eylül 2010'dan sonra gerçekleştirilen sınavlarda imtihan sonuçları, adaylar tarafından https: //sonuc.osym.gov.tr internet adresinden edinildiğinden, adaylara netice belgesi gönderilmiyor. 

Sınav sorularının bilimsel açıdan doğru olup olmadığının incelenmesini talep eden itirazlar imtihan tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde umumi amaçlı dilekçe örneğiyle yapılacak. Her bir dilekçede sadece bir soruya yapılan itiraz belirtilecek ve sual başına 20 lira ÖSYM'nin T.C. Ziraat Bankası Başkent Ankara Kamu Girişimci Şubesi 6028011-5229 numaralı hesabına yatırılarak, banka dekontu dilekçeye eklenecek. 

ÖSYM'nin başka işlem ücretleri ise şöyle: 

"Başvuru merkezlerinden müracaat hizmeti ücreti : 3,00 TL 

-ÖSYM imtihan koordinatörlüklerinden yeni şifre edinme ücreti : 5,00 TL 

-ÖSYM imtihan koordinatörlüklerinden resim yenileme işlemi ücreti : 10,00 TL 

-ÖSYM imtihan koordinatörlüklerinden yabancı uyruklu (Y.U.) numarası edinme ücreti : 3,00 TL 

-Soru kitapçığı ve yanıt kağıdının adaylar tarafından incelenme isteği : 50,00 TL" 

-Alan/dal dönüşüm tablosuna dikkat 

Ayrıca, 2015-ÖSYS'de adayların ortaöğretim eğitim bilgilerinin elektronik ortamda doğrudan MEB e-Okul sisteminden alınarak, müracaat ekranına yansıtılacak. ÖSYM namzet işlemleri sisteminde olup e-Okul'da bulunmayan ortaöğretim alanlarının e-Okul'da var alan veya dallarla eşleştirilmesi alan/dal dönüşüm tablosuna göre yapıldı. Adayların namzet müracaat formunu doldururken ÖSYM'nin internet sitesinde ve ÖSYS kılavuzunda bulunan alan/dal dönüşüm tablosunu dikkate almaları gerekiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.