Adem Bulut’tan, konut krizini bitirecek öneri

Adem Bulut’tan, konut krizini bitirecek öneri
Yaklaşık 5 yıl önce bir kriz olarak gündeme gelen konut ihtiyacının depremle birlikte daha büyük artış gösterdiğine işaret eden KOMÜT Başkanı ve Adem Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, krizi bitirecek bir formül önerisinde bulundu

Mahiyeti itibariyle geniş bir hinterlanda sahip olan, doğrudan ya da dolaylı olarak birçok sektöre öncülük eden inşaat sektörü, konut ihtiyacının artmasıyla birlikte daha hareketli bir hal alması gerekirken, müteahhitler maliyetlere bağlı olarak temkinli hareket etmeyi yeğliyor. Özellikle son yıllarda konut ihtiyacıyla birlikte konut üretim maliyetlerinin artması ve fiyatların bir seviyede sabit kalamaması nedeniyle müteahhitler de konut üretiminde temkinli davranıyor.

Fiyat artışının durdurulamaz hale gelmesinin sektöre kapasitenin altında bir üretim olarak yansıdığını dile getiren Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı ve Adem Bulut İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, çeyrek asrı aşkın bir süredir bu sektörde faaliyet gösterdiklerini ve daha önce böylesi büyük bir krizin hiç yaşanmadığını dile getirdi.

DEPREM GÜNDEMİ HAYATIMIZDAN ÇOK ÇABUK ÇIKTI

Krizin bugünün ürünü olmadığını ve yıllar önce adeta ‘geliyorum’ dediğini dile getiren KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Mevcutta var olan konut ihtiyacının üzerine asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 11 ilimizi doğrudan etkileyen deprem eklenince kriz bir anda büyük bir çığa dönüştü. Allah bir daha böyle felaketler yaşatmasın. Ancak depremden hem kişisel olarak bizlerin, hem kurumlarımızın hem de devletimizin alması gereken büyük dersler var. Bugün baktığımızda deprem gündeminin ülkemizi çok hızlı bir şekilde terk ettiğini görüyoruz. Keşke daha çok konuşup daha çok tartışabilsek, keşke şehirlerimizin imar ve inşası sürecinde deprem gerçeği üzerine daha çok yorum yapabilsek ve bu doğrultuda daha sağlam zemin üzerine daha sağlam inşaatlar çıkarabilsek. Aynı sorunları tekrar yaşamamak için bugünden yarını doğru planlamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

dji-0132-copy.jpg

mg-1429.jpg

KONUT KRİZİNİ BİTİRECEK BİR FORMÜL

Deprem bölgesinden alınan göçlerle birlikte Türkiye genelinde var olan konut krizinin yeni bir boyut kazandığını belirten KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Sadece Konya ölçeğinde baktığımızda bile, 55-60 bin depremzedeyi Konya’da barındırmaya çalıştık. Bunların yarısı gitmişse, diğer yarısı Konya’da kaldı. Elbette ki üzerimize düşeni yapıp Konya’da en güzel şekliyle barındırmamız gerekiyordu, bunu yaptık. Ancak şu bir gerçek ki konut krizi hem Konya’da hem de Türkiye genelinde bugünden yarına çözülemeyecek bir boyut kazandı” dedi.

Konut sorununu aşmaya yönelik bir öneride bulunan Adem Bulut, “Sorunu doğru tespit edip, çözümü için el birliğiyle hareket ettiğimiz zaman bence çözüm sürecini de hızlandırmış olacağız. Bu düşünceden hareketle her şeyi devletten beklemeyeceğimiz gibi müteahhitlerden de büyük beklentiler içerisinde olmamamız gerekiyor. Çünkü müteahhitler açısından olaya baktığımızda inşaat bir süreç işi. Arsanın toparlanması veya temini, projenin çizilmesi, ruhsatlandırma süreci, resmi prosedürler derken, bugün işe koyulduğumuz zaman inşaata ilk kazmayı ancak 6 ay sonra vurabiliyoruz. Tabi ülkemizde bugünden yarına çok şey değişiyor. Maliyetler her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak proje üretecek olan müteahhitler de büyük riskleri göze alamıyor.

asaf-prefabrik-1.jpg

mg-1552.jpg

Tam da bu noktada devletin konut krizini aşma noktasında TOKİ gibi bir prensip ortaya koyarak müteahhitleri iyi değerlendirmesi gerekiyor. Şöyle ki, bizim konut üretimi sürecinde önümüze çıkan en büyük set, arsa temini ve arsa maliyetleri. Bunu aşabilmek için, kamu arsalarının belirli bir düzen dâhilinde TOKİ mantığında olduğu gibi müteahhitlere konut üretmek üzere verilmesi gerekiyor. Ardından inşaat malzemelerinde de bir istikrar ortaya koyulması ve müteahhitlerin ilgili proje dâhilinde alacakları her malzemeyi daha uygun fiyatlara temin etmesinin sağlanması gerekiyor. Devlet gerekirse müteahhidin kâr payını dahi kendisi belirleyip belli bir oran ortaya koysun ve bunun üzerinde satış yapamazsın desin. Bu sürecin sonunda daha ucuza ve daha hızlı bir şekilde konut üretimi gerçekleştirilmiş olacak” dedi.

KONYA PİLOT BÖLGE OLSUN, SONUÇ BAŞARILI OLACAKTIR

Ardıçlı TOKİ Konutları’nın en az maliyetle en kısa sürede konut üretimi yapılabilirliği açısından doğru bir örnek olduğunu söyleyen KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Her şeyi devletten beklememek lazım. TOKİ nasıl üretiyorsa, devletin kontrolünde özel firmalarımız da aynı mantıkla üretim gerçekleştirebilir. Bunun yapılabilirliği açısından bir deneme uygulaması gerekiyorsa Konya buna da adaydır. Yapılacak olan çalışma eminim ki başarılı bir şekilde nihayete erecektir. Bu vesileyle konut üretimi hızlanacak, arz talep dengesi sağlanacak, önü alınamayan konut fiyatları dizginlenecek, kiralık dairelerdeki afaki rakamlar da en azından yerinde saymaya başlayacak” diye konuştu.

mg-1486.jpg

KONUT MALİYETLERİ GÜNCELLENMELİ

Sektörün yaşadığı önemli bir soruna daha dikkat çeken KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “İnşaat, başından sonuna kadar gelinen süreçte projenin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte ortalama 2 yıllık bir emeğin sonunda konut haline geliyor. Tabi dünden bugüne birçok şeyin fiyatının arttığı günümüzde 2 yıllık bir zaman diliminin neleri değiştirdiğini tahmin edebiliyorsunuzdur. 2 yıl önce yola ilk çıktığımızda aldığımız herhangi bir malzemenin fiyatı yolun sonuna gelip inşaatı bitirdiğimizde 5-6 katına çıkmış oluyor. Tabi bunu güncel tutarlarla faturalandıramıyorsunuz. Maliyet tablosunda yola ilk çıktığınız günkü veriler kalıyor. Resmi satışı gerçekleştirdiğinizde de güncel maliyetleri ortaya koymuş olsanız dahi bunu faturalandırmanız mümkün olmuyor. Bu durum konut finansmanına dahi etki edebiliyor. Bu sorunu önlemek için ise faturaların güncel tutarlar neyse ona endekslenmesidir” dedi.

İNŞAATTA ÇALIŞACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ

İnşaatın her adımının alanında uzman ustalar ve çalışanlarla birlikte atıldığını aktaran KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Konut krizinin belki de en önemli nedenlerinden biri de inşaatlarda çalışacak işçinin bulunamaması. Ustalarımız bizim için her zaman kıymetli. Ancak gün geliyor yarım bırakıp gidiliyor, başta verilen sözler yerine gelmiyor ya da bir fiyat üzerine anlaşılmışsa ustalar fark istiyor. Tabi kendince haklı olduğu noktalar da var ama bütün bunlar inşaatın maliyetine artı olarak yazıyor” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULUKLARIMIZIN BİLİNCİNDEYİZ

ÜRETMEKTEN VAZGEÇMEYİZ’

Tüm zorluklarına rağmen sosyal sorumluluk bilinci taşıyan müteahhitlerle birlikte üretime devam ettiklerini ifade eden KOMÜT Başkanı Adem Bulut, “Tabi inşaat sektöründe bahsettiğim belli başlı sorunlar var diye üretmekten vazgeçemeyiz. Biz müteahhitler sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Üretmeye devam ediyoruz. Vatandaş neyi talep gediyorsa ona göre üretim gerçekleştiriyoruz. Son zamanlarda artan maliyetlere bağlı olarak ev fiyatlarındaki yükseliş, vatandaşı daha küçük konutlar almaya yönlendirdi. Biz de bu alanda doğan ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz. Bu amaç doğrultusunda Yazır Mahallesi’nde 80 daireden oluşan 2+1 konut projemizi başlatıyoruz. Daha önce 3+1, 4+1, 5+1 gibi büyük konutlara rağbet çokken şimdi vatandaşın yönelimi daha küçük konutlara doğru oldu. Bu alanda hizmetimiz devam ediyor.

zumer-7.jpg

Ayrıca inşaat sadece konuttan ibaret değil biliyorsunuz. Konya, durağan bir şehir değil. Her şeye rağmen üretmeyi, üreterek büyümeyi seviyor. Bu anlamda yeni sanayi alanlarının üretimiyle ilgili de ihtiyaç devam ediyor. Bizim bu alanda bir yatırımımız vardı. Zümer-1, Zümer-2 ve Asaf Sanayi Sitelerimiz, gerçekten büyük talep gördü.

Asaf Sanayi Sitemizin yapımı tamamlanıp sahiplerine teslim edildi. Zümer-1 Sanayi Sitesi’nin inşa aşaması bitmek üzere ve Zümer-2 Sanayi Sitesi’nin inşa devam ediyor. Sanayi sektörünün temsilcileri bizden yeni projeler üretmemizi istiyor. Burada arsa fiyatlarının yüksek olması büyük bir sorun oluşturuyor. Bizim başladığımız dönemden bu yana sanayi bölgesindeki arsaların fiyatları 6-7 katına çıktı. Biz hiç inşaata başlamamış olsaydık ve elimizde sadece arsa olsaydı şu an daha fazla kar ediyorduk. Tabi sanayi siteleri konuta göre daha hızlı üretiliyor. Sanayi sitesinin alıcı kitlesi yatırımcı ve sanayici olduğu için daha kolay bir satış gerçekleşiyor. Konuta göre detayı az oluyor. Konutta mutfak, banyo gibi ince işçilik gerektiren alanlar daha fazla oluyor. Haliyle bu da bizi maddi manevi yoruyor. Sanayi tesislerinin satışında kadın faktörünün olmaması satışlarımızı daha da kolaylaştırıyor. Hem konut hem de sanayi sitelerinde üretime devam etmeyi düşünüyoruz. Bu şehre ve vatandaşlara hizmet borcumuz var. Bu sebepten inşallah üretime devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı. Rasim Atalay

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum