Adı gibi güzel yemek: "Konya Hassaten Lokma"
Konya'nın asırlara dayanan kadim mutfak kültürünü önemli yemekleri arasıdna yer alan Konya Hassaten Lokma; kuzu eti, nohut, kestane, havuç, soğan, çam fıstığı, kuş üzümü, çeşitli baharatlar ve pirinç ile yapılır.
Geçmişi Selçuklu Devletine dayanan Konya Hassaten Lokma, şehrin coğrafi tescilli lezzetleri arasında yer alır.
Konya Hassaten Lokma tarifi:
MALZEMELER (4 KİŞİLİK)
- 400 gr pirinç
- Yarım kg kuşbaşı kuzu eti
- 10 gr tuz 100 g sadeyağ
- 1 soğan (halka doğranmış)
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü (suda 30 dakika ıslatılmış)
- 250 gr havuç (kibrit çöpü biçiminde doğranmış)
- 60 gr nohut (haşlanmış)
- 10 gr tarçın
- 10 gr karanfil (dövülmüş)
- 10 gr kakule (dövülmüş)
- 20 gr tuz 200 g kestane (yarı ızgara edilerek kabukları alınmış)
- 600 ml bardağı et suyu (sıcak
YAPILIŞI
Pirinç ılık suda, su soğuyuncaya kadar bekletilir.
Kuzu eti bir tencerede, suyunu çekinceye kadar kavrulup tuz eklenir. Ayrı tencerede yağ eritilir, soğan ve çam fıstığı, soğanlar sararıncaya kadar kavrulur. Havuçlar eklenip suyunu çekinceye kadar kavurulur. Nohut, kuş üzümü, baharatlar, tuz eklenir ve kavrulur. Ateşten alınarak pişmiş kuzu eti ile karıştırılır.
Geniş bir tencereye etli karışım ve süzülen pirinç kat kat yerleştirilir. Pilavın karışmaması için, yayvan bir sahan veya kapak üzerine kapatılır. Üzerine kaynar et suyu ilave edilir. Ateşe konularak kaynamaya başlayınca ateş kısılır. Suyunu çekince kapak alınır, yağlı kâğıt serilir ve kapak tekrar kapatılır. Çok hafif ateş üzerinde 30 dakika dinlendirilir. Servis tabağına alt üst edilerek konulan Konya Hassaten Lokmanın servisi, sıcak olarak yapılır.
Afiyet olsun
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.