Adımınızı attığınız her yerde tarihsel yapılarla karşılaşabilirsiniz

Adımınızı attığınız her yerde tarihsel yapılarla karşılaşabilirsiniz
Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Arda Kalkan ile Konya hakkında konuştuk.


İlk geldiği zamanlarda Konya’nın tarihsel yapılarına şaşırdığını söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Arda Kalkan, “Adımınızı attığınız her yerde muhakkak eskilerden kalmış tarihsel bir yapı ile karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple kültürel açıdan oldukça gelişmiş bir şehir” dedi.


Konya, Hititler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlı gibi on bir ayrı medeniyete ev sahipliği yapan bir şehir. Özellikle 1071 senesinde yapılan Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu, Türk Medeniyetlerine kapılarını açmış ve ev sahipliği yapmıştır. Kültür, sanat ve tarihi açısından oldukça zengin olan Konya, hem iç hem de tarihsel yapılarıyla ön plana çıkarken birçok gelen misafirini de bu yönde şaşırtmaya devam ediyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencisi Arda Kalkan ile Konya hakkında konuştuk.

whatsapp-image-2022-04-25-at-10-51-58-2.jpeg
Merhabalar kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Arda Kalkan. Karaman’da ailem ile yaşıyorum ve 20 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümü 1. Sınıf öğrencisiyim. Kısa süre öncede öğrenimimi tamamlamak adına Konya'ya geldim.
Konya ve kendi şehrinizin arasındaki Ramazan kültürünün farklılık ve benzerlikleri nelerdir?
Konya ve Karaman birbirine çok yakın iki şehir. Tarihsel ve kültürel olarak hemen hemen aynı özelliklere sahipler. Çünkü Karaman tarihi itibariyle 1989 yılına kadar Konya'ya bağlı bir ilçe olarak haritada yer alıyordu. Yaklaşık 33 yıl önce il olduğu gerekçesiyle Konya'dan ayrıldı. Aslına bakılırsa Konya ile Karaman tarihi, kültürel ve diğer alanlarda birbirine çok benziyor. Hatta halkın düşünce yapısına, davranışına, giyim tarzına kadar her şey aynı şekilde. Özellikle bu benzerliklerden kaynaklı herhangi bir sorun bu zamana kadar hiç yaşamadım veya alışmakta zorluk çekmedim. Tam tersine kendi memleketimdeymiş gibi hissettim. Çünkü Karaman ve Konya sokakları arasında hiçbir fark yok.


Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde herhangi bir değişim oldu mu?

Konya'ya gelmeden önce ön yargılıydım. Çünkü hiç tanımadığım bir şehre gelmiş ve her ne kadar yakın bir memleket olsa bile alışamayacağımı düşünmüştüm. Kendi yaşadığım memleketten kaynaklı öğrenciler için yapılacak aktivitelerin olmayacağını sanıyordum. Fakat etkinlik yapılmayacak kadar soğuk havalarda bile organizasyonlar düzenlendi. Konya gerçek anlamda hem gezilecek hem de öğrenci olarak kalınacak bir şehir. Özellikle gelmekte tedirgin olan öğrencilere üniversitelerinin kalitesinin iyi olduğunu söyleyebilirim. Hem eğitim hem de kültürel miraslar açısından oldukça zengin bir yer.
İlerleyen dönemlerde Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?
Tabii ki, Konya’da ilerleyen dönemlerde kalmayı düşünüyorum. Çünkü iş olanakları açısından uygun bir şehir. Bunun yanı sıra şehrin içyapısı ve yaşam kalitesi oldukça yüksek. Eğer ki bende eğitimimi tamamlar ve burada iş imkânı bulursam kalmayı düşünüyorum. Çünkü son dönemlerde ortaya çıkan ekonomik problemler ve iş imkânlarının kısıtlı olması birçok öğrenciyi zorlayacak. Konya'da, bölümümle alakalı oldukça geniş bir alt yapıya sahip olduğu için burada yaşamıma devam edebilirim.
Konya'da yaşadığınız süreçte en tuhafınıza giden veya ilginç karşılaştığınız kültürel özellikler var mı? Var ise bunlar nelerdir?
Konya tarihi ve dini açıdan birçok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yer. Bu sebeple gezilmesi ve görülmesi gereken birçok farklı tarihi yerler var. Bende Konya'ya ilk geldiğim zamanlarda bu denli tarihi yapıya sahip olmasına çok şaşırmıştım. Çünkü her adımınızı attığınız yerde muhakkak eskilerden kalmış tarihsel bir yapı ile karşılaşabilirsiniz. Hatta o kadar çok eskiden kalma ibadethaneler var ki şu anda da yani günümüzde de kullanılmaya devam ediyor. Bu sebeple kültürel açıdan oldukça gelişmiş şehir.
Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?
Üniversite hazırlığı yapan ve Konya hakkında kararsız kalan öğrencilere öneririm. Çünkü bünyesinde bulundurduğu 5 ayrı üniversite, eğitimleri açısından oldukça kaliteli. Hatta üniversiteler içerisinde Türkiye genelinde bulabileceğiniz birçok bölüm de mevcut. Diğer alanlar açısından öğrenci yurtları oldukça fazla. Şehir dışından gelmiş olan birçok öğrenciye yurt imkânı sağlanıyor.

whatsapp-image-2022-04-25-at-10-51-58-3.jpeg
Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Aklıma gelen ilk özelliklerden bir tanesi Konya’nın ‘Mevlânâ Şehri’ olarak tanınmasıdır. Sadece Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî burada olduğu için değil, şehir içerisinde Mevlânâ’ya dair görebileceğiniz birçok detay mevcut. Başka özelliklerinden bahsedecek olursam diğer şehirlerden daha farklı yemek kültürü anlayışına sahipler.


Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz şeyler nelerdir?

Konya’nın en sevdiğim özelliklerinden birisi öğrenci nüfusunun çok fazla olması. Bu yüzden öğrenciye yönelik çok fazla yaşam alanı bulunuyor. Kampüslerin etrafı neredeyse sadece öğrencilere ayırılmış bir yaşam alanı gibi. Sevmediğim özelliği ise bu ekonomik şartlarda ev sahiplerinin öğrencileri ticari bir amaç olarak görmeleri. Yani normal fiyatından daha fazla ücretlerle öğrencilere ev kiralıyorlar.


Konya'da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Konya’da okumanın çeşitli kolaylıkları var. Bunlardan birisi de ulaşım. Örneğin tramvay ile Konya’nın istediğimiz birçok yerine kolaylıkla gidebiliyoruz. Bir başka kolaylığı ise öğrenci açısından diğer şehirlere göre daha ekonomik ve uygun fiyatlı olmasıdır. En azından temel ihtiyaçlarımızı almak biraz daha kolay.
Konya'ya bir öğrenci olarak baktığınızda eksik olan yanları var mı? Var ise bunlar nelerdir?
Eksiklik olarak veya yapılması gereken çok fazla bir şey yok. Ancak kampüs içerisinde öğrencilerin daha fazla sosyalleşebilmesi ve vakit geçirebilmesi için alanlar yapılması daha iyi olur. Bizlerde öğrenci arkadaşlarımızla bol bol vakit geçirebiliriz. ( Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.