Afrika'da 2016 seçimleri

Afrika'da 2016 seçimleri
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Afrika Sorumlusu Geel: ""Bölgede yıl sonuna kadar 16 seçimin yapılması planlanıyor"- "Bölge ülkelerinin birtakım sorunlarla karşı karşıya kalmasına rağmen Afrika'da demokratik alanda gelişmeler kaydediliyor"-"Siyasi

TUNUS (AA) - Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun (FIDH) Afrika Sorumlusu Florent Geel, Afrika'da bu yıl sonuna kadar 16 seçim düzenlenmesinin beklendiğini söyledi.

Kıtada yapılan ve yapılacak seçimleri, AA muhabirine değerlendiren Geel, "Bölgede yıl sonuna kadar 16 seçimin yapılması planlanıyor. Bunların 5'i yapıldı ya da yapılmaya devam ediliyor. Geriye kalan 11 seçim için ise hemen çalışmalara başlanması gerekiyor" dedi.

Geel, bölge ülkelerinin birtakım sorunlarla karşı karşıya kalmasına rağmen demokratik alanda gelişmeler kaydedildiğini belirterek, siyasi krizin her alanda olumsuz etkilediği Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) başarıyla tamamlanan seçim sürecini bu duruma örnek gösterdi.

Ülkede seçimlerin ilk turunun geçen yıl aralıkta, ikinci turunun ise ocak ayında gerçekleştirildiğini hatırlatan Geel, OAC'de ülke anlamında başarılı geçen seçimde yenilgiye uğrayan adaylardan Anicet Dologuele'nin sonuçlara karşı çıkmamasının ve süreçte sorun yaşanmamasının Afrika için önemine dikkati çekti.

Geel, "Benin'de 6 Mart'ta düzenlenen seçimin ilk turunun da sorunsuz yapılması ülkenin demokrasi yolunda olduğunun işareti" ifadesini kullanarak, seçimin ikinci turunun 20 Mart'ta düzenleneceğini anımsattı.

- Yıl sonuna kadar 11 ülkede seçim yapılacak -

Komor Adaları'nda 21 Şubat'taki devlet başkanı seçiminin ilk turunda ise birkaç eleştiri dışında sıkıntı görülmediğini anlatan Geel, Nijer ve Uganda'daki seçimler için aynı durumun geçerli olmadığına vurgu yaptı.

Geel, Nijer'de muhalefetten 17 partiyi birleştiren 2016 Değişim Koalisyonu'nun (COPA), devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turunun resmi sonuçlarının açıklanmadığı gerekçesiyle ikinci turu boykot etme kararı aldığını belirterek, seçim sürecinin ülkedeki siyasi özgürlüğün karmaşıklığını yansıttığı değerlendirmesinde bulundu.

Uganda'da 18 Şubat'taki devlet başkanı seçiminde 30 yıldan bu yana iktidarda olan Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin yeniden seçildiğine dikkat çeken Geel, bu durumun demokrasinin ülkede yerleşmesi bakımından olumlu kabul edilemeyeceğini savundu.

Kıtada yıl sonuna kadar Çad, Cibuti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Kongo, Ekvator Ginesi, Gabon, Gambiya, Sao Tome ve Principe, Yeşil Burun Adaları, Zambiya ve Gana'da sandık başına gidilmesi bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.