Ahmet Çalışır kimdir, nereli? Ahmet Çalışır biyografisi

Ahmet Çalışır kimdir, nereli? Ahmet Çalışır biyografisi
1966 yılında Konya’da doğan tasavvuf musikisi sanatçısı, hafız, ses sanatçısı ve yazar Ahmet Çalışır, Konya Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu'nda sanat yönetmeni ve ses sanatçısı olarak görevine devam ediyor. İşte Ahmet Çalışır hakkında merak edilenler.

Klasik Türk musikisi bestekârı, müzisyen, müzikolog, akademisyen, hafız, tasavvuf musikisi ve ses sanatçısı, yazar. 18 Aralık 1966’da Konya’da doğdu. İlkokulu tamamladıktan sonra hafız oldu. Musiki ile tanışması bu dönemde talim hocaları Ahmet Büyüksakarya ve Enderuni İsmail Efendi’nin de öğrencisi olan Hasan Hüseyin ve Varol Hoca Efendilerle oldu ve ilk musiki eğitimini bu hocalardan aldı.Kur’an-ı Kerimin güzel okunması yönündeki yarışmalarda pek çok derece elde etti.

1980-1987 yılları arasında Konya İmam Hatip Lisesinde eğitim gördü. Lise yıllarında hocası Zekâi Kaplan’ın teşvîki ve yönlendirmesi ile Neyzen Sadreddîn Özçimi’nin öğrencisi oldu. Hocasının kurduğu Konya İhtifal Heyeti ile 1986 yılında düzenlenen mukabelelerde ilk defa âyinhan olarak yer aldı. Hocasının İstanbul’a tayini ile Konya İhtifal Heyetini Çelebigândan Ahmet Salahaddin Hidâyetoğlu ile çalıştırdı.

Lise eğitiminin hemen ardından 1988’de Konya Selimiye Camii’ne müezzin olarak atandı. 1990 yılında Kültür Bakanlığı’nın açtığı sınavı kazanarak Konya Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu’na ses sanatkârı olarak atandı. Bu arada 1992 yılında başladığı Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü’nden 1996 yılında mezun oldu.

1994 yılında Türk İlleri Vakfı Tasavvuf Mûsikîsi Korosu’nu kurdu. 1996 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi’nin talebi üzerine Hocası Salahaddin Hidâyetoğlu ile birlikte “Türk Musikîsi İcrâ Heyeti ve Semâ’ Topluluğu”nu kurdu. 1996 yılında Konya Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğuna genel san ’at yönetmeni olarak atandı.

1998 yılında “Konya Tasavvuf Mûsikîsi ve Mevlevî Kültürünü Araştırma Derneği”ni kurdu. ABD, Arjantin, Şili, Avustralya, Japonya, Malezya, Hindistan, Pakistan, Polonya, Almanya, Fransa İspanya, İngiltere, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka, Fas, Mısır, KKTC, Bosna Hersek, Rodos/Yunanistan, solist ve korist olarak konserlere katıldı. ABD New England konservatuarı ve Harward Üniversitesi’nde Türk İslâm mûsikîsi ve Kur’an Tilâveti konulu seminerler verdi.

1998 yılında İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’na tâyin oldu. 2003 yılında tekrar Konya Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu’na dönen san’atkâr 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu Genel Sanat Yönetmen Yardımcılığı görevini yerine getirdi. Halen Konya Türk Tasavvuf Mûsikîsi Topluluğu'nda sanat yönetmeni ve ses sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.

Birçok üniversitede misafir öğretim görevlisi unvanı ile dersler de veren Hafız Ahmet Çalışır, pek çok projenin de danışmanlığını yaptı. UNESCO Hz. Mevlana Yılı Üst Kurul Üyeliği de yapan Çalışır, pek çok ilahi ve kasidenin de seslendirmesini yaptı.

Beste-i Kadimden Beste-i Cedide Mevlevi Ayinleri isimli kitabın yazarlığını da yapan Hafız Ahmet Çalışır, festivallerde de yer aldı. Müsemma ( Musiki, Sema ve Mevlevi Kültürünü Araştırma Derneği) Türk – İslam Medeniyeti ve Kur’ani sanatlar bağlamında kültürel ve sanatsal eğitim hizmetleri üyeliği ve MÜSİAD Onur Üyeliği bulunmaktadır.

 

Hafızlık Eğitimi 1977-1980

Lise-Konya İmam-Hatip Lisesi 1980-1987

Lisans -Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği 1992-1996

Yüksek Lisans -Selçuk Üniversitesi Sosyoloji anabilim dalı 2005-2007

Mesleki Kariyeri

1988 Konya Selimiye Camii Müezzini

1991 Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu Ses Sanatkarı

1996 Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu Genel Sanat Yönetmenliği

1998 Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Ses Sanatkarlığı

2014 Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu Genel Sanat Yönetmen Yardımcılığı

Kitap

Beste i kadimden Bestei cedide Mevlevi Ayinleri- Çizgi Kitabevi-

Katıldığı Festival ve Sempozyumlar:

2013 Gençlik Ve Spor Bakanlığı Billim Ve kültür Kongresi

2009 4. İcapa Asia Felsefe Sempozyumu ENDONEZYA ( Universty of Indonesia)

2006 3. İcapa Asia Felsefe Sempozyumu GÜNEY KORE ( Universty Of Pusan)

2005 1. İcapa Asia Felsefe Sempozyumu İstanbul ( Fatih Üniversitesi)

2002 Türk kültürü ve İslam Felsefesi Paneli Şili Santiago Üniversitesi

1997 D 8 ülkeleri Kültür ve Sanat Festivali İslamabad,Pakistan

1994 Türk Müziği Uygulamalı dersleri U.S.A New England Konservatuvarı

1994 Türk Müziği Ve Kuran Tilaveti Uygulamaları Dersi U.S.A. Harward Üniversitesi

Üyesi olduğu Sivil Toplum Kuruluşları

Müsemma ( Musiki, Sema ve Mevlevi Kültürünü araştırma Derneği) Türk – İslam Medeniyeti ve Kur’ani sanatlar bağlamında kültürel ve sanatsal eğitim hizmetleri.

Müsiad Onur Üyeliği( Alanında temayüz etmiş içinde yaşadığı toplumun dokusuna katkıda bulunan ve müsiad camiasına yaptığı katkı ve yapacağı desteklere istinaden verilen gönül üyeliği.

Aldığı Ödüller:

1985-86-87 Kur’an ı Kerim Okuma yarışmaları İmam – Hatip liseleri birincilikleri

1996 Konya’da Yılın Kültür ve Sanat Adamı (Müsiad)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.