Ahşabın yangına direnci çelikten daha yüksek

Ahşabın yangına direnci çelikten daha yüksek
İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye’de binaların yeniden ahşaptan yapılması gerektiğini söyledi.

İnegöl Keresteciler Odası Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye’de binaların yeniden ahşaptan yapılması gerektiğini söyledi.
Ahşabın insanlığın kullandığı en eski ve mükemmel yapı malzemesi olduğunu söyleyen Muzaffer Balcıoğlu, ahşaptan vazgeçilmesiyle estetik açıdan kötü görünen yapıların ortaya çıktığını ifad etti. Balcıoğlu, binalarda ahşap yerine kullanılan malzemelerin dayanıksız olduğunu ve insan sağlığı açısından da riskler taşıdığına da vurgu yaparak, “Batı ülkelerinde son yıllarda yapılan binalarda yeniden ahşap kullanılmaya başladı. Bizde ise yüzlerce yıllık tarihi eserlerin restorasyonunda bile plastik ve PVC doğrama kullananlar var” dedi.
Günümüzde varlıklarını sürdüren yüzlerce yıllık ahşap evlerin olduğunu vurgulayan Muzaffer Balcıoğlu, ahşabın yaşayan, nefes alan yapısı ile insan tabiatına en yakın malzeme olduğunu söyledi. Balcıoğlu, ahşabın ağırlık ve taşıma gücü oranının, betonarme ve çelikten yüksek olduğunu, ahşap ile 250 metreye kadar açıklıkların kolonsuz geçilebildiğini anlattı.
AHŞAP HAVA ŞARTLARINA VE DEPREME DAYANIKLIDIR
Ahşabın hava şartlarına, kimyasallara dayanıklılık bakımından da en ön sırada geldiğine dikkat çeken Muzaffer Balcıoğlu, “Telekomünikasyon hatlarında kullanılan ahşap direklerin hizmet ömrü ile ahşap kara yolu köprülerinin ömrü 50 yıldır. Ön koruma işleminden geçmiş çam direğin ise 60 yıldır. Aynı alanlarda beton, çelik ve PVC’nin ömrü ahşabın ömrünün yarısına erişebilmektedir. Depremde güvenilirlik bakımından en yüksek notu ahşap alıyor” dedi.
AHŞABIN YANGINA DİRENCİ YÜKSEK
Genel kanaatin aksine ahşabın yangına direncinin beton ve çelikten üstün olduğunu savunan Balcıoğlu, ABD’de son yıllarda büyük kalabalıkların bulunacağı yerlerin, yangın tehlikesine karşı ahşap karkas olarak inşa edilmeye başladığını, Almanya’da da çelik konstrüksiyonların bile ahşapla kaplandığını belirtti. Yangınlar üzerine yapılan araştırmaların yangına karşı ahşabın en güvenli malzemelerden biri olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirten Başkan Balcıoğlu, “Yangının başlama sebebi hiçbir zaman ahşap değildir. Ahşap ısı geçirmeme özelliğinin yanı sıra kömürleşerek yangın sırasında yapıları uzun süre ayakta tutar. Ahşap yapılar yangına 90 dakika dayanırken, çelik konstrüksiyon yapılar 10 dakika içinde çökmektedir” diye konuştu.
Üstün ısı ve nem yalıtımı özellikleri ile ahşap yapıların, içinde yaşanacak en sağlıklı ortamı sunduğunu belirten Muzaffer Balcıoğlu, “Beton yapılar yaydıkları radyon gazı sebebiyle toksin yapıya sahiptir” diye konuştu.
Ahşabın, üretimi ve işlenmesi için en az enerji gerektiren yapı malzemesi olduğuna vurgu yapan Muzaffer Balcıoğlu, “Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların azalmasını değil, daha bilinçli olarak yaşatılmasını sağlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.