Ahşap, kadınların elinde oyuncağa dönüşüyor

Ahşap, kadınların elinde oyuncağa dönüşüyor
Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde başlatılan ahşap oyuncak kursunda, Harranlı ve Suriyeli kadınlar geleneksel ahşap oyuncaklar yapmayı öğreniyor- Harran Kaymakamı Ayca: "Kurum olarak herhangi bir ticari kaygımız yok. Amacımız burada kadınlara hem meslek hem

ŞANLIURFA (AA) - MEHMET FATİH ASLAN - Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde yaşayan Türk ve Suriyeli kadınlar, geleneksel ahşap oyuncakların yapımını öğreniyor.

Harran Kaymakamlığı tarafından Süleyman Demirel Çok Programlı Lise atölyesinde başlatılan ahşap oyuncak kursunda, Türk ve Suriyeli 20 kadına ahşap oyuncak yapımı konusunda eğitim veriliyor. Eğitimler sayesinde atölyede bulunan kalasları makineler vasıtasıyla işleyen kadınlar, daha sonra ince el işi çalışmalarıyla, unutulmaya yüz tutmuş yaklaşık 300 çeşit oyuncağı üretmeye başladı.

Harran Kaymakamı Temel Ayca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede istedikleri çalışmalardan bir tanesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Gelişen teknolojiyle çok sayıda oyuncağın bulunduğunu belirten Ayca, "Oyuncak üretimi büyük bir sektör haline geldi ama maalesef çoğu Çin'den gelen sağlıksız oyuncaklar. Ancak ahşap oyuncaklar yüzde 100 doğal ve çocuklara da herhangi bir zararı olmayan oyuncaklar. Biz de bunun için Harran'da bu oyuncakları üretmeye karar verdik." dedi.

Bu kapsamda ilçedeki kadınlara ve çadır kentte kalan Suriyeli kadınlara eğitim vermeye başladıklarını kaydeden Ayca, kursiyerlere unutulmaya yüz tutmuş oyuncakların yapımı konusunda eğitim verdiklerini belirtti.

Kursun iki aydır devam ettiğini ve kadın kursiyerlerin kısa sürede oyuncak yapımını öğrendiğini anlatan Ayca, "İnşallah ileride oyuncak üretimini ticari faaliyete dönüştürdüğümüzde, kadınlarımız buradan para kazanacaklar. Bizim kurum olarak herhangi bir ticari kaygımız yok. Amacımız burada kadınlara hem meslek hem de para kazandırmak. Haliyle bundan sonra üretecekleri oyuncaklardan para kazanacaklar." diye konuştu.

İlçede çocuklara oyuncak alma kültürünün gelişmediğini dile getiren Ayca, bu nedenle üretilecek oyuncakları ilk etapta ilçedeki çocuklara ücretsiz dağıtacaklarını kaydetti.

- "Kadınların elleri daha yatkın"

Kurs öğreticisi Şeref Servet ise Türkiye'de ahşap oyuncak üretiminin genelde erkek işi olarak görülmesine rağmen kadınların ellerinin oyuncak yapımına daha yatkın olduğunu vurguladı.

Ahşap oyuncak üretiminin yoğun emek isteyen bir iş olduğunu, fakat kadınların rahatlıkla yapabildiği bir alan olduğunu ifade eden Servet, "Şu anda makine kullanma ve model çıkarma işlemleri yapıyorlar. Yakında yaklaşık 300 çeşit oyuncağın üretimini yapmış olacaklar. Kadınların ilgisi çok güzel. Çünkü ellerinden bir oyuncak ortaya çıkınca çok mutlu oluyorlar." diye konuştu.

Kursiyerlerden Hatice Mutlu da kurs sayesinde meslek öğrendiklerini söyledi.

Kursa başlarken biraz zorlandıklarını ancak üstesinden geldiklerini belirten Mutlu, "Önce makineleri çalıştırma ve ahşapları doğrama konusunda biraz zorlandık. Daha sonra aldığımız eğitimlerle bunları öğrendik. Şu anda ahşapları doğramadan tutun da oyuncakların zımparalanmasına kadar birçok işi yapabiliyoruz. Burada ürettiğimiz eski oyuncakları görenler çok şaşırıyor. İnşallah ileride, ürettiğimiz bu oyuncaklarla para kazanacağız." ifadelerini kullandı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.