Aile, çocuk ve kadının hukuk sistemindeki yeri tartışılacak

Aile, çocuk ve kadının hukuk sistemindeki yeri tartışılacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Başkanlığı iş birliğinde, sosyal hayatta ortaya çıkan ihtiyaçlar ile aile, çocuk ve kadın konularında mevcut yasal düzenlemeler ve uygulamaların tartışılacağı "Türk Hukuk Sisteminde Aile,

ANKARA (AA) - MERVE YILDIZALP - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Yargıtay Başkanlığı iş birliğiyle aile, çocuk ve kadın konularında mevcut yasal düzenlemelerin tartışılacağı çalıştay düzenlenecek.

Sosyal hayatta ortaya çıkan ihtiyaçlar ile Türk hukuk sistemindeki aile, çocuk ve kadın konularındaki mevcut yasal düzenlemeler ve uygulamaların tartışılacağı, sorunların tespit edilip çözüm önerilerinin geliştirileceği "Türk Hukuk Sisteminde Aile, Çocuk Kadın Çalıştayı", 13-15 Nisan tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek.

Akademisyenler, hukukçular, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve uzmanların katılımıyla yarın başlayacak çalıştayda, "Aile Hukuku", "Çocuk Adalet Sistemi", "Çocuk Koruma Sistemi", "Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi" olmak üzere eşzamanlı dört temel oturum yapılacak.

Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek "Aile Hukuku" konulu birinci oturumda, "Türkiye Aile Yapısı Araştırmaları", "Türkiye Boşanma Nedenleri Araştırması" verileri ile Genel Müdürlük tarafından ülke genelinde sunulan "Boşanma Süreci Danışmanlığı" hizmeti sonucunda elde edinilen tecrübe ve deneyimler ele alınacak.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek "Çocuk Koruma Sistemi" ve "Adalet Sisteminde Çocuk" konulu ikinci ve üçüncü oturumda ise "Çocuk Koruma Kanunu", "Çocuk Adalet Sistemi" uygulanması ve diğer mevzuatta çocuklara yönelik fiiller nedeniyle uygulamada karşılaşılan sorunlar ve kamuoyunda yankı bulan çocuğa karşı işlenen istismar suçları, internet ortamında işlenen suçlar, velayet hakkının kötüye kullanılması, onarıcı adalet uygulamaları ile yargılama ve infaz süreçleri, suç mağduru ve suça sürüklenen çocuklar açısından ayrı ayrı ele alınacak. Tartışmalar sonucunda sorunların tespiti ve çözüm önerileri ortaya konulacak.

- Konular, çalışmalardan edinilen tecrübelerlerle belirlendi

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi" konulu dördüncü oturumda gündeme gelecek konular da "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması", "6284 sayılı Kanun'un Uygulanmasına Yönelik Etki Analizi Araştırması" ve TBMM tarafından gerçekleştirilen "Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu" çalışmaları ve uygulamalardan elde edinilen tecrübe ve deneyimler çerçevesinde belirlendi.

"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve Uygulama Yönetmeliği", "İstanbul Sözleşmesi ve Türk Ceza Kanunu'nun yaptırım sistemi, cezaların miktarı, iyi hal sebebiyle indirim uygulamaları" başlıklı konularda sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak.

Çalıştay kapsamında gündeme gelecek konular, değerlendirmeler ve çözüm önerileri kapsamlı biçimde raporlanacak, süren çalışmalar açısından önemli bir kaynakça oluşturulacak.

Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının görev alanına giren tüm konulara ilişkin yasal mevzuatın etkin biçimde uygulanmasının sağlanması, uygulamada karşılaşılan sorunların tespit edilerek, mevzuatın ilgili tüm tarafların katkı ve katılımları ile revize edilmesi önemli olacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.