Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu:
"Yakın tarihte uygulamaya konulacak strateji belgesi ve eylem planının hayata geçirilmesi ile Roman vatandaşlarımıza barınma, istihdam, sağlık, eğitim, sosyal yardımlar ve sosyal destek hizmetleri verilecektir"- "İstihdam alanında yapacağımız çalışmalarda

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, yakın tarihte uygulamaya konulacak strateji belgesi ve eylem planıyla Roman vatandaşlara barınma, istihdam, sağlık, eğitim, sosyal yardımlar ve sosyal destek hizmetleri verileceğini bildirdi.

Ramazanoğlu, bakanlıkta "Roman Vatandaşlara Yönelik Sosyal İçerme Ulusal Strateji Belgesi 2016-2021 ve Eylem Planına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Roman vatandaşların, Türkiye'nin kültürel yapasını meydana getiren gelenekleri ve değerleri oluşturarak ve benimseyerek bu toprakların kadim sakinlerinden olduklarını belirten Ramazanoğlu, AK Parti hükümetleri dönemlerinde ülkedeki Roman vatandaşların dezavantajlı durumlarının düzeltilmesi için bugüne kadar çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı.

Ramazanoğlu, Roman vatandaşlara yönelik yürütülecek politikaları belirlemek ve bu konuda eşgüdümü sağlamak için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın koordinasyonunda Roman vatandaşlara yönelik Sosyal İçerme Ulusal Strateji Belgesi 2016-2021 ve Eylem Planı hazırlık çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Bu belgenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile diğer bakanlıklar ve Roman sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışmalar sonucunda hazırlandığını ifade eden Ramazanoğlu, gelecek dönemde devlet olarak farklı kurumlar eliyle Roman semtlerine yönelik gerçekleştirilecek politikaların temelinin oluşturulduğunu kaydetti.

Söz konusu belgenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yayınlanacak olmasını Avrupa Birliği ile sürdürülen vize muafiyeti yol haritasında da önemli bir adım olacağını vurgulayan Ramazanoğlu, şöyle devam etti:

"Yakın tarihte uygulamaya konulacak strateji belgesi ve eylem planının hayata geçirilmesi ile Roman vatandaşlarımıza barınma, istihdam, sağlık, eğitim, sosyal yardımlar ve sosyal destek hizmetleri verilecektir. Bu strateji belgesi ve eylem planı ile barınma alanında yapacağımız çalışmalarla Roman vatandaşlarımızın sağlıklı çevrede yaşayabilmelerinin sağlanması amaçlanmıştır. İstihdam alanında yapacağımız çalışmalarda Roman vatandaşlarımızın istihdama erişiminin desteklenmesi, nitelikli istihdam ve iş hayatına katılmalarının artırılması hedeflenmiştir. Sağlık ve eğitim alanlarında ise Roman vatandaşlarımızın sağlık durumlarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerine erişiminin artırılması sağlanacaktır. Kaliteli eğitim hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması ve okullaşma ile okur-yazarlık oranlarının artırılması sağlanacaktır. Son olarak Roman vatandaşlarımızın refahının artırılması amacıyla sosyal yardımlardan ve sosyal hizmetlerden etkin bir şekilde faydalanmaları sağlanacaktır."

- "Kadın ve çocukların sağlığa, eğitime erişebilmelerinin yolları açılacak"

Ramazanoğlu, tüm bu çalışmaların ilgili kurum, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirileceğine dikkati çekti.

Bakan Ramazanoğlu, bir soru üzerine, Roman vatandaşlarının sağlık, eğitim, istihdam ve sağlıklı barınma alanlarının oluşturulması konusunda gerekli bütün adımların atıldığını ve organizasyonların sağlandığını dile getirdi.

Kadın ve çocukların öncelikle sağlığa, eğitime erişebilmelerinin yollarının açılacağını belirten Ramazanoğlu, "Mesela müzik alanında yetenekli çocukların desteklenmesi... Roman vatandaşlarımızın kendilerine has geleneksel el becerileri var. O el becerilerinin korunması, desteklenmesi ve aynı zamanda tedarik zincirine katılarak, o konuda da ekonomik olarak desteklenmeleri sağlanacak" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.