AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker:
"Sur'da yaşayanların mağduriyeti insan ve vatandaş odaklı ele alınarak giderilecek. Esnaf ve tüccar asla zarar görmeyecek, orada faaliyetine devam edecek"-"Yapılacak olan her şey 2012 yılında Büyükşehir Beledeyesi tarafından hazırlanan ve kabul edilen naz

TBMM (AA) - KADİR KARAKUŞ - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, terörden zarar gören Diyarbakır'ın Sur ilçesinin "ihya ve inşa" edileceğini belirterek, "Sur'da yaşayanların mağduriyeti insan ve vatandaş odaklı ele alınarak giderilecek. Esnaf ve tüccar asla zarar görmeyecek, orada faaliyetine devam edecek" dedi.

Eker, AA muhabirine, terör örgütünce tahrip edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesinde gerçekleştirilecek "ihya ve inşa" çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

AK Parti'nin Kürt meselesinin barış içinde çözülmesi için program geliştirdiğini, demokratikleşme ve sivilleşme yoluyla teröre sebebiyet veren, teröre yol açan sorunları ortadan kaldırma iradesini ortaya koyduğunu anlatan Eker, terörü önlemek için demokratikleşme ve sivilleşme konusunda çok önemli mesafeler katedildiğini bildirdi.

Eker, "Türkiye'nin son 40 yılda uğraştığı terör ve terörist faaliyetlerin uluslararası mahiyet kazandığını görüyoruz. Türkiye, Kürt meselesini çözme sürecindeyken PKK terör örgütü uluslararası bazı karanlık güçlerin ve odakların taşeronluğunu yaparak bu çözüm sürecini zehirledi." dedi.

Devletin, karanlık odaklara taşeronluk hizmeti veren PKK terör örgütüyle etkin bir silahlı mücadele yapmak suretiyle haziran ayından bu yana bu operasyonlarını sürdürdüğüne işaret eden Eker, halkın Diyarbakır, Silopi, Cizre, Nusaybin ve Silvan'da terör örgütü PKK'nın eylemlerini nefretle karşıladığına dikkati çekti.

Diyarbakır'ın Sur içinde PKK eylemleri nedeniyle Fatihpaşa, Cevatpaşa, Avanoğlu, Hasırlı, Savaş ve Cemal Yılmaz mahallelerinde büyük yıkım yaşandığını hatırlatan Eker, "Halk barikatların, çukurların, eylemlerin hiçbir meşru tarafı olmadığını, Kürt vatandaşlarımızın demokratik talepleriyle ilişkisi olmadığını biliyor. Halk gönlünde ve zihninde karanlık odakların taşeronluğunu yapan PKK terör örgütünü mahkum etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Eker, mağdur olan vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için tedbirler alındığını, evini terk etmek zorunda kalan, evi PKK terör örgütü tarafından işgal edilen vatandaşların geçici yerleşimleri için devletin tüm imkanları seferber ettiğini, mülk sahiplerinin mutlak suretle haklarının korunacağını vurgulayarak, esnaf ve tüccarların mağdur edilmemesi için de borç erteleme başta olmak üzere pek çok tedbir alındığını söyledi.

-"Diyarbakır bir Moğollar bir de PKK tarafından yakıldı, yıkıldı"

Sur'un terör örgütü PKK unsurlarından temizlendiğini, şimdi "ihya ve inşa" sürecinin başladığını belirten Eker, şöyle devam etti:

"Diyarbakır bizim medeniyetimizin doruk şehirlerinden birisidir. Suriçi'ni sadece şeklen kalbe benzetmekle kalmıyoruz, o aslında tarih boyunca barışın ve medeniyetin kalbi olmuştur. O şehrin sokaklarında yani o kalbin damarlarında hep barış dolaşmıştır. O şehir 639. yıldan beri Müslüman, orada her kavimden, dinden insan barış içerisinde yaşamıştır. Diyarbakır bir Moğollar bir de PKK tarafından yakıldı, yıkıldı.

Sur'da yaşayanların mağduriyeti insan ve vatandaş odaklı ele alınarak giderilecek. Esnaf ve tüccar asla zarar görmeyecek, orada faaliyetine devam edecek. Bin 100 civarındaki tescilli yapı, Osmanlıların yaptığı ilk cami Fatih Cami var, Dört Ayaklı Minare, Surp Giragos Kilisesi gibi sivil mimari örnekleri restorasyonu yapılacak."

-"Diyarbakır'ın gerçek adı Amida"

Diyarbakır'ın gerçek adının "Amed" değil, "Amida" olduğunu ve ismin Amida Höyüğünden geldiğini, burada yapılan kazılarda kentin 7-8 bin yıllık geçmişi olduğunun anlaşıldığını ifade eden Eker, Diyarbakır'da 7. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Emeviler, Abbasiler, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı dönemlerine ait zengin mimari eserler bulunduğunu belirtti.

Diyarbakır'da 30-40 yıldır devam eden çarpık yapılaşma, düzensiz göç gibi nedenlerle şehir dokusunun bozulduğunu, kentin tarihine, kültürüne ve mimarisine uymayan yapıların çoğaldığını ifade eden Eker, bu konuda 2007 yılında bir çalışma yapıldığını, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin de 2009 yılında ek protokolle bu çalışmaya dahil olduğunu ve o dönem 3 mahallede kamulaştırma yapıldığını anlattı.

Terör örgütü PKK'nın Sur'u tahrip etmesinden dolayı çalışmaların hızlandırıldığına değinen Eker, "Vatandaşların yaşam yerlerinin yeniden ihya ve inşa edilmesi gerekiyor bunu da yapacağız. 2009 yılında Büyükşehir Belediyesi kamulaştırmanın partneriydi. Yapılacak olan her şey 2012 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve kabul edilen nazım imar planına uygun olacak. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin bağlı olduğu siyasi partinin dillendirdiği 'Suriçi'nin insansızlaştırıldığı, yüksek binalar yapılacağı' iddiaları hayasız bir yalan. Yeni yapılacak hiçbir bina nazım imar planının dışında olmayacak." diye konuştu.

-"Dağkapı'daki surları, HDP'ye yakın bir zihniyet olan CHP kafası yıktı"

Mehdi Eker, hayata geçirilecek projeyle Dağkapı mevkinde 1930'lu yıllarda yıkılan surların da inşa edileceğini vurgulayarak, "1930'da Dağkapı'daki surları HDP'ye yakın bir zihniyet olan, 1930'daki akrabaları, CHP kafası yıktı. Şimdi biz oraları da inşa edeceğiz. Sur içerisindeki sivil mimari örneklerini de PKK'lılar yaktılar, yıktılar onları da biz inşa edeceğiz." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nda oluşturulan komisyonların çalışmalar için yoğun şekilde çalıştığını dile getiren Eker, Silopi, Cizre, Nusaybin için de ayrı çalışmalar yapıldığına aktardı.

Terör örgütünün yakıp, yıktığı her şehri devletin yeniden ihya ve inşa edecek güce sahip olduğunu vurgulayan Eker, "PKK, yakıp yıkarak bir hafızayı ortadan kaldırmaya çalışıyor. Biz o zihniyeti tanıyoruz, bu 'devrimbaz bir zihniyet'. Marksist, Leninist ideoloji geçmişi tamamen yok etmek üzerine kurulu. Biz bu anlayışın benzerlerini tek parti döneminde Cumhuriyet Halk Partisi'nin yaptıklarıyla biliyoruz. Bunlar da aslında onlarla yakın bir zihniyet akrabalığı içerisinde." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, terör örgütü PKK'nın Ortadoğu'ya yeniden şekil vermek isteyen karanlık odakların aracı kurumu olarak işlev gördüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"PKK'nın yaptıklarının Kürtlerin demokratik haklarıyla hiçbir bağı ve bağlantısı yok. PKK, uluslararası karanlık odakların taleplerini yerine getiriyor, bütün bu yıkımı da ölümleri de saçtığı zehir de onlar içindir. Kürtler de bunu biliyor, onların hiçbir çağrılarına olumlu cevap vermiyor. PKK'nın Kürtlere getirdiği sadece yıkım ve ölüm."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.