AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:
"(Dokunulmazlıklar) CHP’den cevap bekliyoruz. Bence CHP destek vermeyecek çünkü genel başkanlarının 37 tane dosyası var"- "Bunu böyle tutamayız. 'Olmadı bu dosyalar dönem sonuna kalsın' diyemeyiz. İş artık zıvanadan çıktı"

KARABÜK (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin, "CHP’den cevap bekliyoruz. Bence CHP destek vermeyecek, çünkü genel başkanlarının 37 tane dosyası var" dedi.

Şahin, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Karabük'te PTT 1. Lig ekiplerinden Boluspor-Kardemir Karabükspor maçını, Kurtuluş Mahallesi'ndeki bir kahvehanede vatandaşlarla izledi.

Kahvehane çıkışında, vatandaşların HDP milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması ve idam cezasının geri getirilmesi yönündeki talepleriyle karşılaşan Şahin, farklı düşüncelere sahip olan birtakım insanların olabileceğini söyledi.

Bu insanların kurduğu siyasi partilerin de olabileceğine ifade eden Şahin, şunları söyledi:

"Demokrasi, vatandaşların siyasi partiler yoluyla düşüncelerini iktidara taşımaları yoludur. Şimdi HDP diye bir siyasi partinin kurulmasından, seçimlere girmesinden ve parlamentoya milletvekili sokmasından biz rahatsızlık duymayız ancak bu siyasi partinin demokratik yollarla parlamento zemininde çalışmasını, kanun teklifleri vererek düşüncelerini meclisten yasalaştırıp geçirmeyi ve bir takım projelerini uygulamayı bir tarafa bırakarak, silahlı terör örgütünün siyasi uzantısı izlenimi verirse, polisi, jandarmayı şehit eden ve bu ülkeye baş kaldıran terör örgütüne destek verirse onların iyi bir iş yaptıklarını söyleyen bir siyasi parti haline gelirlerse siyasi parti ve milletvekilleri meşruiyetlerini kaybederler."

"Bir siyasi parti silahı savunamaz, silahlı mücadeleyi savunamaz ve silahlı mücadele yapan örgütlerin arkasında duramaz" diyen Şahin, şöyle devam etti:

"Bu durumda iki şey yapılabilir, geçmişte yapıldı. Bu tür teröre destek veren ve verdiğine dair güçlü emareler bulunan siyasi partiler hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bu partinin kapatılması için Anayasa Mahkemesine dava açabilir. Geçmişte o kadar çok siyasi parti kapatıldı ki bir parti kapatılıp başka bir isimle başka bir parti kuruldu. Biz AK Parti olarak siyasi partilerin kapatılması yoluyla bir netice alınacağı kanaatinde değiliz. O nedenle suç işleyen milletvekilleri ile ilgili işlem yapmak gerekir."

Dokunulmazlık konusunun bu nedenle gündeme geldiğini belirten Şahin, "Bunun çaresi suç işlediğine inandığımız bu milletvekilini yargının önüne getirmektir. Milletvekili seçildiği an yargılanmasıyla ilgili meclisin kararı gerekiyor. Şu anda HDP’li vekillerin 400’e yakın dokunulmazlıklarıyla ilgili dosyası var." ifadesini kullandı.


- "Farklı iddialar sebebiyle dosyalar var"


Dokunulmazlıklar konusunda "Bunları kaldıralım" dediklerini ancak bazılarının şimdi sadece "(HDP'li milletvekilleri) bunları kaldıralım" dediklerini ifade eden Şahin, "Ama başka dokunulmazlık dosyaları da var. Biz 'hepsini kaldıralım' dedik. Bizim de 22 milletvekilimiz hakkında farklı iddialar sebebiyle dosyalar var, onlar da kaldırılsın. Bunu kaldırmak için komisyonun iki ay, hatta 3 ay çalışması gerekiyor. Parlamentoda günlerce, aylarca çalışmak gerekiyor. Her bir milletvekili en az bir saat kendini savunacak. 2016 yılında 'bu dosyaları kaldıralım' dersek bu yılı bununla geçirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

- "Anayasaya bir hüküm koyup yargıya gönderilim"

"Anayasaya geçici bir madde ekleyelim. Şu anda parlamentoya gelmiş, bakanlığa ve başbakanlığa gelmiş tüm dokunulmazlık dosyalarını geçici bir maddeyle başka bir işleme gerek kalmadan 'dokunulmazlığı kaldırılmıştır' diye Anayasa'ya bir hüküm koyup yargıya gönderelim" dediklerini hatırlatan Şahin, şunların altını çizdi:

"Bu konuda teklifimizi hazırladık CHP’ye getirdik. Diğer siyasi partiler bu konuda maalesef bize destek veren tavır içerisine girmedi. CHP’den cevap bekliyoruz. Bence CHP destek vermeyecek çünkü genel başkanlarının 37 tane dosyası var. Kılıçdaroğlu’nun sadece kendisinin 37 tane dosyası var ve bizim böyle bir şey yapacağımızı beklemiyorlardı. Tüm dokunulmazlıkların kaldırılması için bizden böylesine bir adım atacağımızı beklemiyorlardı ve şok etkisi yaptı. Bu önerimize destek vermeyeceklerdir."

- "İş artık zıvanadan çıktı"

Destek alamayacaklarını bildikleri için buna göre gerekli çalışmaların yapılacağını dile getiren Şahin, "CHP’den pazartesi veya salı günü cevap gelecek ve olumsuz geleceğini tahmin ediyoruz. Anayasa değişikliğiyle bir anda 15 gün içerisinde tüm dosyaları yargıya göndermeyi başaramazsak şu anki usule göre belki birkaç ay zamanımızı alacak ama bu yolu denemek zorundayız. Aksi halde bunu böyle tutamayız. 'Olmadı bu dosyalar, dönem sonuna kalsın' diyemeyiz. İş artık zıvanadan çıktı. O bakımdan yapmamız gerekenin bu olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

- "AB sürecinin Türkiye’ye yararlı olacağını düşünüyoruz"

İdamın yeniden gelmesi konusuna da değinen Şahin, Avrupa Birliği (AB) sürecinde müzakere tarihi alınabilmesi için yasalarda yapılan bazı değişikliklerle idamın kaldırıldığını anlattı.

Bir vatandaşın "Avrupa Birliği bize muhtaç, girmeyelim" demesi üzerine Şahin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Ekonomik ve demokratik standartlarını Türkiye’ye getirme bakımından AB sürecinin Türkiye’ye yararlı olacağını düşünüyoruz. Zaten 60 yıla yakın bir süredir Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin hedefi AB üyesi olma hedefidir. Bu sadece bizim değil, bizden önceki hükümetlerin de düşünceleriydi...

'İdam geldi diye silahları bırakalım' diyeceğini düşünmüyorum teröristlerin. Bir kişi canlı bomba olup hem kendini hem de orada bulunanları öldürmeyi göze almışsa idamı getirseniz de bir şey fark etmez. Şu anda Türkiye’nin içinde bulunduğu uluslararası taahhütleri, idamı kaldıracak bir adım atmaya müsaade etmez. Dokunulmazlıklarla ilgili ise diğer partiler destek vermezlerse biz kendi adımımızı kendimiz atacağız."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.