AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı'dan muhalefete çağrı:

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı'dan muhalefete çağrı:
"Her kim dokunulmazlık üzerinden şaibe yaratmaya dönük konuşuyorsa, oylama yapılacağı gün er meydanına gelecekler, söylediklerinin arkasında olacaklar, teklife destek verecekler. Eğer bu tavrı göstermezlerse söyledikleri lafların altında kalırlar"- "İktid

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, milletvekili dokunulmazlığı konusunda verdikleri anayasa değişikliği teklifine ilişkin muhalefete çağrıda bulunarak, "Her kim dokunulmazlık üzerinden şaibe yaratmaya dönük konuşuyorsa, oylama yapılacağı gün er meydanına gelecekler, söylediklerinin arkasında olacaklar, teklife destek verecekler. Eğer bu tavrı göstermezlerse söyledikleri lafların altında kalırlar" dedi.

Bostancı, AA muhabirine, TBMM Başkanlığına sundukları, "hakkında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Teklifin önce Anayasa Komisyonunda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulunda ele alınacağını dile getiren Bostancı, anayasa göre, önerinin 330 oy alması durumunda referanduma gideceğini, 367 oy alması durumunda da kabul edileceğini anımsattı.

Bostancı, "AK Parti'nin milletvekili sayısının 330'un altında olduğunun" anımsatılması üzerine, "Biz parti olarak bakmıyoruz, AK Parti olarak karar alma durumunda değiliz. Anayasa oylamaları gizli yapılıyor ve milletvekillerinin vicdani, siyasi, ahlaki, insani kanaatleri istikametlerindeki oylamalardır." dedi.

Dokunulmazlık meselesinin uzun süreden beri tartışıldığını ifade eden Bostancı, şunları kaydetti:

"Bunun iki temel noktası var. Bunlardan birisi terörle ilgili tartışma, diğeri de kimi vekillerinin dokunulmazlık zırhını kullanarak birtakım şaibeli işler yaptıkları tarzında speküle edilen bir yaklaşım. Bu siyasetin üzerinde bir yüktür. Gerçekten bunlar var mı, görelim. Bu şaibe iddia edilirken de daha çok iktidar partisi üzerinden karanlık bir atmosfer kurulmaya çalışılıyor. İktidar partisi de dedi ki 'gelin kardeşim, derdiniz ne? Milletvekillerinin dokunulmazlık zırhını kullanarak birtakım işler yaptığını mı iddia ediyorsunuz, kaldıralım.' Kimin ne fezlekesi varsa yargıya gitsin, çok açık. İnsanlar karnından konuşmak yerine, 'buna ilişkin fezleke var mı yok mu, kimin ne fezlekesi var ve yargı ne yapacak?' buna bakmalı. Her kim siyasete ilişkin dokunulmazlık üzerinden şaibe yaratmaya dönük konuşuyorsa, tavır alıyorsa, siyaset yürütüyorsa, oylama yapılacağı gün er meydanına gelecekler, söylediklerinin arkasında olacaklar, buna destek verecekler; bu çerçevede kimin fezlekesi varsa yargıya gidecek. Eğer bu tavrı göstermezlerse herhalde söyledikleri lafların altında kalırlar."

Naci Bostancı, "şu aşamada muhalefetin teklife destek vermeyeceği yönünde bir tablo olduğunun" söylenmesi üzerine, "Farklı teklifler ve yaklaşımlar var. Ama daha çok ipe un serme olarak anlaşılabilecek yaklaşımlar bunlar. Ben şahsen biraz öyle gördüm. Her biri kıymetlidir, her biri dikkate değer, müzakere edilebilir ama sonuçta 'yetmez ama evet' diye, ilk başta teklifi götürürken ifade etmiştik." diye konuştu.

Siyasetin gerçekler üzerine yürüdüğünü vurgulayan Bostancı, "Çok beğendiğiniz bir teklif olmayabilir, başka tür teklifleriniz olabilir ama ne mümkün diye bakmak lazım. Bismarck'ın lafı malum, 'siyaset mümkünün sanatı.' Biz şimdi, her kim siyasete ilişkin dokunulmazlık üzerinden şaibe yaratmaya dönük bir spekülasyon yapıyor ise onlar için fırsat sunuyoruz; 'buyur kardeşim oyunu kullan, kimin fezlekesi varsa yargıya gitsin.' 'Yetmez ama evet' dediğim bu. Bu oyu kullanmazlarsa o zaman bu, onlar bakımından da bu tür lafları bakımından da bir anlam taşır diye düşünüyorum. Millet bunu takdir edecektir." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı, Anayasa değişikliklerine ilişkin oylamanın Anayasa hükmü çerçevesinde gizli oyla yapıldığını ifade ederek, bunun açık oya çevrilebilmesinin ancak Anayasa'nın ilgili hükmünün değiştirilmesiyle mümkün olabileceğini kaydetti. Bostancı, bu hüküm değiştirilirken de gizli oyla 367 kabul oyunun gerektiğini vurguladı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.